Pratite nas preko:
Trka konja

Ostalo

Ovaj rekord niko ne želi da ponovi: Jedini čovek koji je pobedio mrtav u trci

Kada se u Velikoj Britaniji pomene trka života u konjičkom sportu glavna asocijacija je Derbi. Najveća i najprestižnija trka na ostrvu koju konj trči samo jednom u toku života a ime pobednika se ispisuje zlatnim slovima u istoriju ovog sporta. Međutim sada je reč o trci života u doslovnom značenju o džokeju koji je poslednji dah ispustio na svom konju.

Pre više od 100 godine, tačnije 4. juna 1923. dogodila se ova gotovo filmska priča o džokeju koji je mrtav pobedio u trci. Priča o ljubavi konja i čoveka. Istočno od Kvinsa u gradu Elmont u SAD-u, nalazi se jedno od najvažnijih mesta za održavanje konjičkih trka na svetu Belmont park.

Od šegrta do džokeja

Ugledna i bogata porodica tog vremena Frejling imala je ergelu konja, a najmlađa ćerka gospodina Dž.Frejlinga, želela je da uplovi u konjički sport sa svojom mezimicom, mladom kobilom šarmantnog imena Svit Kis (Slatki Poljubac). Međutim, postavlja se jedno pitanje bez odgovora – ko će biti džokej? Niko nije želeo da jaše debitanta u tako važnoj trci kao što je “Belmontski stiplčez”.

Međutim, momak koji je radio kao šegrt u štali ove imućne porodice, Frenk Hejs, dobro je poznavao kobilu, a od malena je sanjao da postane džokej i pobeđuje u trkama. Vlasnici su bili protiv te ideje, nisu želeli da neškolovani mladić jaše tako rasnog i omiljenog konja. Ipak, veliki zaljubljenik u konje kakav je bio Hejs, uspeo je da obezbedi poverenje.

Kako Frenk nije bio fizički spreman za trku, morao je dosta da smrša za kratak vremenski period. To nije bio problem za odlučkog šegrta, nije jeo nije pio vodu i trenirao je. Izgubio je za dva dana pet kila izgladnjivanjem da bi na dan merenja imao 59 kila koliko je potrebno da bi izašao na stazu.

“Belmontski stiplčez” trči se na stazi dugoj 3.200 metara i ima ukupno 12 prepona. Bili su potpuni autsajderi, a u njih niko nijje verovao osim njih samih.

Prva i poslednja trka

Kada se otvorila kapija na čelo trke izbili su 22-godišnjak i njegova mezimica, sa lakoćom i ko od šale preskakali su prepreke. Kao da nisu debitanti, a pred kraj trke na poslednjoj dvanaestoj prepreci mladi džokej spustio je glavu i šapnuo nešto omici. Nakon čega je ona lako preskočila prepreku i za dužinu tela završila ispred svih.

Oduševljeni navijači i vlasnici sjurili su se sa tribina da čestitaju mladiću, međutim on je samo pao sa sedla na zemlju. Doktor je ubrzo konstatovao da je Frenk preminuo od posledica srčanog udara koji je zadobio pred sam kraj trke.

Tako je Frenk Hejs postao jedini sportista u istoriji koji je pobedio na takmičenju nakon smrti. Sahranjen je u blizini staze i to u istom dresu u kom je odjahao u večnost.

Džokej je uspeo da uđe u istoriju i pored prerane smrti, a pored njega stranice istorijskih knjiha ispisala je i Svit Kis. Kobila koja je trčala samo jednu trku u karijeri i u njoj došla do pobede za sva vremena. Ostala je upamćena kao – Slatki poljubac smrti

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Ostalo