Pratite nas preko:
Landin
Foto: MN Press

Rukomet

Najspektakularnija odbrana u istoriji rukometa: Čuveni Danac fascinirao svet

Legendarni 34-godišnji rukometni golman Niklas Landin, poznat po izuzetnim odbranama još jednom je zadivio svet. Navijači njegovog Alborga ovaj potez nazivaju “najboljim u istoriji” sporta.

Utakmica devetog kola Danskog prvenstva između SAH-a i Alborga, samo što je počela, a već u drugom minutu Landin je pokazao koliko je fantastičan čuvar mreže.

Torben Petersen, desni krilni igrač SAH-a, probio je odbrambenu liniju favorizovanog Alborga i uputio snažan udarac ka golu Niklasa Landina. Međutim, on je bio više nego spreman za ovaj udarac.

Landin je znao gde će lopta završiti, ispružio je ruku i uhvatio “živu” loptu. Prema specijalizovanim rukometnim sajtovima prosek jačine šuta krilng napadača koji se odrazi izvan devet metara je 109 km/h. Što ovoj odbrani daje novu dimenziju, Landin je desnoruk, a ovu loptu je uhvatio jednom rukom i to levom.

U nastavku akcije, uputio je savršen pas u kontranapad za jednog saigrača koji je lako postigao gol. Alborg je slavio na ovom meču rezultatom 26:19. I na taj način je upisao devetu pobedu u nizu i tako zacementirao prvu poziciju na tabeli danskog prvenstva sa 18 poena i gol razlikom +66.

Landin je čuveni danski golman koji je osvajao mnoge medalje u klupskom rukometu. Za Dansku reprezentaciju je nastupio 234 puta, bio je olimpijski šampion 2016. godine. Takođe je osvojio i tri Svetska prvenstva sa reprezentacijom Danske. Izabran je i od strane EHF-a za najboljeg igrača 2022. godine.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Rukomet