Pratite nas preko:
kladim ligu Venecuele
Foto: Beta/AP

Fudbal

Zašto se kladim na ligu Venecuele? Komandante Čavez, Maduro i padovi u 90+

Još jedan meč je ostao na tiketu… Kladim se na ligu Venecuele, nemam pojma sada ni sad koji tim je bio u pitanju. Potrebno je II2+. Već na startu gol, taman da se sačeka mirno još jedan u preostalih 40+ minuta.

Nalazimo neki prenos na netu. Teren takav da bi onaj u Smederevu, Subotici, Surdulici (zanimljivo, svi na s imaju užasne podloge) izgledao kao čista plava Kentaki trava. Publike tek toliko da vas podseti na gužvu u lokalnom supermarketu. I ništa tu ne smeta, i ništa nije strašno osim onoga što će se desiti. Napadač izlazi sam pred golmana… Sudija samo što nije dunuo u pištaljku, a dobitak se već vidi. I onda, umesto u prazan gol šalje tiket naš u kantu jer je napucao prilično gabaritnog čuvara mreže u rame…

PETI SISTEM U PET GODINA

Proklinjanjem i to što se kladim na ligu Venecuele, a opet.. Ima nešto što nas tera da je stavimo na tiket. To nešto je baš večeras, a to je plej-of tamošnjeg šampionata… Ništa niste razumeli i ne ljutimo se. I mi smo morali da trljamo oči na sistem. On kaže, u toku reugularnog dela šampionata igra se svako sa svakim, kod kuće i na strani. Nakon toga, u zemlji nekada slavnog državnika Čaveza, šampionat nastavlja prvih osam klubova podeljenih u dve grupe – slično našem plej-ofu i plej-autu. Razlika ovde je što se prva četiri igraju za plasman u Kopa Libertadores, a od 5-8. mesta timovi se bore za dve karte u Kupu Sudamerikana.

Nakon što i tamo odigraju dvokružno, čeka nas superfinale, u kojem se dve proplasirane ekipe grupe plej-of sastaju i odlučuju o šampionu Venecuele.

U zemlji legendarnog Uga Čaveza sistem takmičenja se praktično menja iz godine u godinu. Samo u poslednjih pet promenjen je isto pet puta.

Najpopularniji sport u zemlji Simona Bolivara je bejzbol, koji je praktično skoro kao religija stanovništva. Ipak, u poslednje vreme fudbal može ravnopravno da se nosi sa njim. Venecuela je jedina reprezentacija iz CONMEBOL zone (Confederación Sudamericana de Futbol) koja nikada nije učestvovala na svetskom prvenstvu, ali doći će red i na njih.

SREĆA I REZERVOAR PUN ZA TRI DINARA

O tome koliko bogatstvo i nema neku ulogu kada je narod srećan vidi se i po tome što fudbaleri ovde zarađuje tek nešto više od običnih radnika u prodavnicama. Rezervoar automobila se napuni za manje od tri dinara.

Venecuelancima je glavna uzrečića „ćevere” – što bi u nekom najbanalnijem prevodu bilo „super”. Inače, fudbal u Venecueli je konačno doneo i polnu ravnopravnost kod nas. Dok smo 90-ih morali da čekamo devojke, majke, žene da završe sa gledanjem Kasandre praktično smo od njih saznali sve o ovoj prelepoj zemlji. Došlo je vreme da i mi kasnimo negde zbog Deportivo Taćire, Truhiljanosa, Zamore, Deportivo Lare…

„Ćevere”!

KO JE ČIJI, KO KOGA GURA I PROTIV KOGA SE NE KLADITI KADA JE DOMAĆIN

Deportivo Taćira je završio kao prvoplasirani regularni deo. Ima devet trofeja prvaka, a isto toliko puta su „zlatno-crni” završili kao drugi. Najljući rival im je Estudijantes de Merida. Njihov dvoboj naziva se „Klasiko de los Andes”.

Najtrofejniji klub Venecuele je Karakas. „Crveni iz Avile” (Avila je magloviti planinski vrh koji se uzdiže iznad glavnog grada, i predstavlja simbol Karakasa) imaju 12 titula prvaka. Poslednju su osvojili 2019. godine posle devet godina suše. Najveći uspeh u kontinentalnim takmičenjima za Karakas je četvrtfinale Kopa Libertadores 2009. Ono što je važno napomenuti za ovaj klub je da je prošle sezone važio za pravu domaćinsku ekipu. Jedan je od tri kluba (Puerto Kabeljo, Deportivo Taćira) koji nijednom nisu poraženi kod kuće.

La Bombonerito je iznajmljeni dom Purto Kabelja. Lider u regularnom delu je pre samo devet godina bio trećeligaš. Mutno je kako su završili vrlo brzo u elitnom rangu. Kada su okončali takmičenje u Drugoj ligi kao drugi, stigao je dekret da Gran Valensijakon (prvoplasirani klub) ne može da koristi stadion Misael Delgado. Tako je Purto debitovao u eliti 28. januara 2018. godine. Zanimljivo, ni Kabeljo nema svoj dom jer La Bombonerita je vlasništov Socijalističkog sportskog centra.

Jedan od najstarijih derbija u Venecueli je meč Portugesa – Estudijantes de Merida. “Los rohinegrosi” posle 51 godine postojanja nemaju trofeje da se njima podiče. Ko zna, možda je vreme došlo da to učine.

Zbog svega ovoga, i mnogo toga još, kladim se na ligu Venecuele!

STAZA ŠAMPIONA PLEJ-OF

Subota

23.00 Karakas – Deportivo Taćira Ki1 (3.35) KiX (3.50) Ki2 (2.30)

Nedelja

01.30 Portugesa – Puerto Kabeljo Ki1 (2.95) KiX (3.20) Ki2 (2.45)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal