Pratite nas preko:
Pozdrav Sferopulosa i Obradovića
Pozdrav Sferopulosa i Obradovića (Foto: Prtintscreen/You Tube/Euroleague Basketball)

Evroliga

Sferopulos vs Obradović: Grk vodi, ali jednu Željkovu pobedu nikada neće preboleti (VIDEO)

Janis Sferopulos je novi trener košarkaša Crvene zvezde, a prvi veliki ispit očekuje ga u četvrtak od 18.30 časova u sklopu petog kola Evrolige kada će Partizan u Areni dočekati crveno-bele.

Biće to prilika da se obnovi i zanimljivo trenersko rivalstvo između Sferopulosa i Željka Obradovića, koji su izjednačeni u mečevima odigranim u proteklih desetak godina.

Ako računamo za početak rivalstva 2014. godinu kada je Sferopulos preuzeo Olimpijakos, prvi ozbiljan klub u karijeri, a zatim i Makabi, a Željko vodio Fenerbahče, dolazimo do podatka da su odigrali 11 međusobnih mečeva i da je skor 6:5 u korist Grka.

SOCCERBET KVOTE: (8,75) FMP (18,0) Zvezda (1,05)

Međutim, razlika je u tome što je Obradović slavio u možda najvažnijoj utakmici u njihovom rivalstvu, finalu Evrolige 2017. godine u Istanbulu kada je bilo 80:64 za Fenerbahče.

U sezoni 2014/15, Fenerbahče i Olimpijakos su se dva puta sastali, a bilans je bio 1:1 u pobedama, s tim da su obe pobede ostvarene na gostujućim terenima. Obe ekipe su tada otišle i na F4, Obradovićeva je ispala u polufinalu, a Sferopulos izgubio finale od Reala.

Naredne sezone se nisu sastali u Evroligi, ali u sezoni 2016/17. su odigrali tri meča, među kojima i pomenuto finale kada je Fenerbahče slavio. Prethodno je u ligaškom delu sezone opet bilo 1:1 u pobedama, s tim da su ostvarivane na domaćem terenu.

SOCCERBET KVOTE: (7,50) Mega (18,0) Partizan (1,07)

U sezoni 2017/18. Sferopulos je iskoristio šansu da se donekle osveti Obradoviću za poraz u finalu Evrolige, pa je Olimpijakos oba puta bio bolji od Fenerbahčea. Te godine Olimpijakos nije prošao na F4, dok je Obradovićev Fener stigao do finala gde je izgubio od Reala.

Janis Sferopulos; Foto: MN Press

Zatim je Grk u novembru 2018. seo na klupu Makabija, a samo četiri dana kasnije naleteo je na Željkov Fenerbahče i izgubio sa 74:70 u Tel Avivu. Obradović je dobio i naredni duel te sezone u Istanbulu sa 78:75, ali mu se Sferopulos revanširao u sezoni 2019/20, sa dve pobede Makabija.

Posebno je zanimljiv bio njihov poslednji susret u februaru 2020. godine, kada je Makabi pod vođstvom Sferopulosa slavio sa 78:77 u dramatičnom finišu, kada je posle akcije iz auta Otelo Hanter postigao pobedonosni koš u poslednjim sekundama.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga