Pratite nas preko:
Promena trenera pred Derbi - Željko Obradović i Duško Ivanović
Promena trenera pred Derbi - Željko Obradović i Duško Ivanović (Foto: MN Press)

ABA liga

Promena trenera pred Derbi – kako Večiti reaguju? Zvezda i Partizan imaju suprotna iskustva (VIDEO)

Promena trenera pred Derbi često ume da bude nezgodna odluka. To je ovoga puta uradio košarkaški klub Crvena zvezda, a šta na to kaže istorija?

Duško Ivanović nije uspeo da dočeka peto kolo Evrolige na klupi beogradskog kluba, a umesto njega je došao Janis Sferopulos. Postoji mnogo razloga zašto je Grk dobra odluka Nebojše Čovića i ostalih čelnika kluba s Malog Kalemegdana, ali mi smo odlučili da malo prokopamo kroz blisku prošlost.

Tamo može da se pronađe prilično jasan odgovor na pitanje kako Zvezda ili Partizan igraju u Večitom derbiju nedugo (nekoliko nedelja do mesec dana) posle smene trenera.

Kao relevantan period za crveno-bele uzeli smo od prvog odlaska Dejana Radonjića, dok se, logično, kod Partizana bavimo vremenom posle poslednjeg mandata Duška Vujoševića.

Promena trenera pred Derbi – kako Večiti reaguju?

Pošto je Zvezda tim koji se rastao sa trenerom, prvo ćemo se pozabaviti njome.

Po odlasku Dejana Radonjića 2017. četiri meseca nije bilo mogućnosti da se odigra Derbi, jer je on otišao na leto. Njegov naslednik Dušan Alimpijević zadržao se samo do maja.

Njega je zamenio Milenko Topić, koji je slavio u dva derbija manje od mesec dana po dolasku. Oba u Superligi Srbije.

Kad je Milan Tomić, Srbin koji se proslavio u Atini, preuzeo klub, očekivalo se da će duže u njemu da se zadrži, ali on je već u oktobru 2019. spakovao kofere. Posle njega, na Mali Kalemegdan došao je Andrija Gavrilović, koji je tri nedelje kasnije poražen od Partizana.

Njegov naslednik Dragan Šakota, na Derbi je čekao tri meseca, kao i Saša Obradović, koji je klub napustio u decembu 2020. Već u januaru naredne godine, vratio se Dejan Radonjić. On je odmah u februaru slavio nad Partizanom, ali do tada su ipak prošla dva meseca.

Trener koji je došao umesto njega Vladimir Jovanović nije ni dočekao Derbi. Njegov naslednik, poslednji u nizu trenera crveno-bele čete imao je dobar start. Duško Ivanović je u prvih 30 dana slavio u oba Derbija. Kako u ABA ligi, tako i u Evroligi.

Dakle, Zvezda u takvim slučajevima ima skor 4:1.

Partizanov bliski istorijat

Posle Vujoševićevog odlaska, Petar Božić je na prvi Derbi čekao čak dva meseca.

Božića je zamenio Džikić, a on je odmah par nedelja kasnije bio bolji od Zvezde 86:81.

Miroslav Muta Nikolić nije imao “košarkašku svetkovinu” u prvih mesec i po dana.

Njega je zamenio Nenad Čanak, a posle njega Andrea Trinkijeri. On je na Derbi morao da čeka mesec dana, izgubio ga je.

Italijanov naslednik bio je njegov pomoćnik Vlado Šćepanović, on je smenjen 31. oktobra 2020. a četiri nedelje kasnije je Zvezda bila bolja od Partizana koji je predvodio Sašo Filipovski.

Samo šest dana kasnije, Aleksandar Matović i njegov Partizan trpe poraz – 73:64.

Na kraju te sezone doveden je Željko Obradović, čak i on je izgubio prvi Derbi, ali u novembru, pa njegov debi, kao ni onaj Radonjićev jednostavno nećemo računati.

Dakle, crno-beli imaju sasvim suprotno iskustvo od kolega s Malog Kalemegdana. Njihov skor na Derbijima nedugo posle smena trenera u poslednje vreme je 1:3 (ako računamo onaj Trinkijerijev).

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga