Pratite nas preko:
Zenica blues - MLADEN KRSTAJIC i SLAVIŠA KOKEZA
"Zenica blues" - Mladen Krstajić i Slaviša Kokeza (Foto: MN Press)

Fudbal

Krstajić voli narodnjake, ali karijera mu je “Zenica blues”

Tokom prethodnih nekoliko sati Balkanom je prostrujala vest – Mladen Krstajić je praktično već bivši selektor Bugarske.

Bivši srpski fudbaler rođen u Zenici definitivno je ovih dana više u raspoloženju za “blues” muziku, tužnu, setnu, osećajnu, pre nego za neki veseli narodnjak.

Zašto?

Zato što je Srbin ponovo ostao bez trenerskog angažmana, a još jednom u karijeri to se desilo protiv njegove volje.

Krstajićev Zenica blues

Svi se sećamo one čuvene pesme Zabranjenog pušenja u kojoj se govori o njegovom rodnom gradu. Međutim, u tom slučaju onaj ko bude osuđen na zenički kazneno-popravni dom, duži niz godina ne može da napusti tu “instituciju”. Konkretno, junak pesme čak 12 godina.

A upravo 12 godina traje Krstajićeva funkcionersko-trenerska karijera, od koje bi u ovom trenutku, pretpostavljamo, nekadašnji štoper Partizana i Šalkea hteo da pobegne. Baš kao što to zatvorenici rade sa čuvenom Zenicom.

Sve je počelo u Partizanu. Tamo je kratko bio sportski direktor. Manje od pola godine. Na toj poziciji Krstajić je uspeo da dovede u tom momentu najskuplje pojačanje – Pašeka. Njega se retko ko i seća. Osim kada ga mi novinari podsetimo na to koliki je ovaj Brazilac bio promašaj.

Usledio je period kada se bavio pečenjem rakije i još nekim aktivnostima za obične ljude. Onda je postao prvi čovek Radnika iz Bijeljine. Na toj funkciji proveo je četiri godine, a morao je da prestane otprilike u vreme kada je zamenio Slavoljuba Muslina na klupi Srbije.

Period na klupi Srbije

Da, verujemo da se sećate kako se to dogodilo. Pred Svetsko prvenstvo. Na kom je Krstajić vodio Orlove i na kom je ispao u grupnoj fazi. Posle poraza od Švajcarske i Brazila. Dobro, pobedio je Kostariku.

On je 2017. došao posle Muslina, sećate se već celog onog skandala pred Mundijal u Rusiji, ali je smenjen s funkcije šefa stručnog štaba reprezentacije na sednici Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije već dve godine kasnije.

Ugovor jeste bio sporazumno raskinut, ali prvobitna inicijativa bila je Savezova. Sve se desilo samo pet dana nakon katastrofalnog poraza u Ukrajini od 0:5, iako je poslie usledila pobeda “Orlova” nad Litvanijom u Beogradu (4:1).

Ipak, nije sve bilo tako crno za njega, moramo biti objektivni, pošto je sa Srbijom osvojio Grupu 4 Divizije C Lige nacija, ispred Rumunije, Crne Gore i Litvanije. Tako je izborio plasman u Diviziju B i baraž za plasman na EURO 2020, ali to Srbija posle nije iskoristila.

Period u TSC

Mladen Krstajić je u ovaj klub stigao u decembru 2020, nedugo pošto je tadašnji šef stručnog štaba i sportski direktor Zoltan Sabo iznenada preminuo u 49. godini.

Taj klub sezonu je na kraju završio na veoma lošem petom mestu, s obzirom na sva ulaganja koja je imao.

Zato je u oktobru naredne godine, posle tri poraza u četiri kola, a nakon 12. kola Superlige, opet morao da pakuje kofere.

Ponovo je u pitanju bila obostrana saradnja, ali znamo svi već šta to zapravo znači.

Period u Makabiju iz Tel Aviva

Preuzeo je klub u kom su mu vrata otvorili veliki uspesi Vladimira Ivića. Tamo je došao u decembru 2021. godine.

Ekipu je vodio na 30 utakmica na kojima je uknjižio 18 pobeda, sedam remija i pet poraza. Završio je kao treći na tabeli sa timom sa kojim je Ivić praktično osvojio dve titule, što je bilo dovoljno da i tu dobije “sporazumni raskid”.

Pod Krstajićevom komandom klub je sezonu završio sa 69 bodova, devet manje od šampiona Makabija iz Haife. Posle je taj isti Baharov Makabi pobedio Zvezdu, znate šta se dalje dešavalo.

Period sa Bugarima

Nedugo potom, postao je selektor Bugarske, pokušao je da napravi smenu generacija, ali jedino što je uspeo je da “otkine” Srbiji ona dva boda u Razgradu. Svi ostali mečevi bili su ravni debaklu, pa tako i ovaj poslednji, kada je Krstajićevu Bugarsku pobedila slabašna Litvanija.

Videćemo da li srpskog stručnjaka čeka budućnost u nekim veselijim tonalitetima ili će morati da se zadovolji sa “blues”-om iz rodne mu Zenice.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal