Pratite nas preko:
Valentin Dikul
Valentin Dikul (Foto: Printscreen/Youtube/docukino)

Još sportova

Superheroji postoje: Rekli mu da nikad neće hodati, a on sa 60 godina diže 460 kilograma (VIDEO)

Mnogi od vas ne znaju ko je sovjetski cirkuski akrobat Valentin Dikul. To je, verujte nam, prava šteta.

Zato smo odlučili da vas mi informišemo o njegovom liku i delu.

Na snimku koji je ispred vas, prvi u nizu, on izvodi je svoj čuveni čin žongliranja snagom 1985. godine. Kugle sa kojima ovde barataa su bile teške 40 kilograma svaka. Zaista fascinantno.

A, tek kada čujete šta je sve Dikul morao da uradi kako bi nas i dan danas zabavljao ovim svojim akrobacijama, videćete da je u pitanju zaista osoba za svako poštovanje.

Kada je imao 14 godina, Dikul je teško povređen tokom gimnastičkog nastupa kada se slomila čelična greda, zbog čega je pao sa visine od 13 metara i slomio kičmu i zadobio povredu mozga.

Kao deo procesa oporavka, jer je nekako uspeo da preživi, Dikul je počeo da trenira 5 do 6 sati dnevno. Rastezao je gumene trake, podizao teške predmete i radio je sklekove.

Međutim, nije mogao ni da oseti, a kamoli pomeri noge. Lekari su mu rekli da nema nade da će ponovo moći da hoda, ali je Dikul istrajao. Nastavio je da vežba svaki dan sve dok se ne onesvesti od iscrpljenosti.

Kako je počeo da razvija više mišića na grudima, telu i rukama, Dikul je postepeno povećavao težinu. Kada je povratio snagu za gornji deo tela, počeo je da vezuje užad za stopala i da ih pomera na taj način. U početku ih je pomerao samo povlačeći užad, a zatim je počeo da koristi i sopstvene mišiće koje je na taj način rehabilitovao. Posle 8 meseci, Dikul je otpušten iz bolnice.

Njegova priča je ispričana u medijima, a posle toga je konstantno bombardovan pismima u kojima se tražila pomoć. Provodio je 3 do 4 sata dnevno odgovarajući na te upite i slao je ljudima uputstva o svom načinu rehabilitacije.

Godine 1988. Dikul je otvorio rehabilitacioni centar za pomoć ljudima sa povredama kičme. I dan-danas je živ i zdrav i na čelu te organizacije.

Inače, Dikul je sa 60 godina oborio ruski rekord u dizanju tegova. Događaj se održao 2006. godine i bio je deo takmičenja posebno osmišljenog za starije sportiste.

Dikul je uspeo da podigne neverovatnih 460 kilograma. Nije samo podizanje tereta očaralo publiku, već i njegova priča.

Iako mu je rečeno da nikad neće hodati, on diže 460 kg sa 60 godina. Prava inspiracija!

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova