Pratite nas preko:
OMRI GLAZER golman tuga fudbalera Crvene zvezde na utakmici UEFA Lige Sampiona protiv RB Lajpciga na stadionu Rajko Mitic, Beograd 08.11.2023. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, UEFA Liga Sampiona , RB Lajpcig
(Foto: MN press)

Fudbal

Novi šamari srpskom fudbalu: Pretekli nas skijaši i ribari, među 10 najgorih smo u Evropi

Crvena zvezda još ne zna za pobedu u Ligi šampiona, Čukarički i TSC su vreće za udaranje u Ligi Evrope i Ligi konferencija, a Srbija je i dalje na bednom skoru od jedne pobede, dva remija i 19 poraza na međunarodnoj sceni ove jeseni.

Na listi UEFA nacionalnih koeficijenata, Srbija je pala na 16. mesto koje ne donosi više pet predstavnika u Evropi, a očigledno je da smo zalutali i na pređašnje visoke pozicije jer je klupski fudbal bliži amaterskom nego profesionalnom nivou što pokazuju igre naših klubova.

Iako trenutno imamo tri učesnika u Evropi, velika je verovatnoća da ćemo na proleće da ostanemo samo sa jednim ili možda i nijednim predstavnikom na međunarodnoj sceni.

Čukarički i TSC su užasni iz kola u kolo, dok Zvezdu u životu drži revanš sa Jang Bojsom 28. novembra u Bernu, kada pobedom može da obezbedi proleće u Ligi Evrope kao trećeplasirana u grupi.

Kada gledamo bodove, i dalje smo samo na 1.400 i to najviše zahvaljujući direktnom plasmanu Zvezde u grupnu fazu Lige šampiona (1.000) i pobedi (jedinoj naših klubova još letos) Partizana nad Sabahom (200) i remiju TSC-a sa Olimpijakosom (200).

“Velesile” ispred nas

To našem fudbalu donosi pad od 30 mesta, tek na 46. poziciju na rang-listi od ukupno 55 članica, a ispred nas su pojedine fudbalske “velesile” – Malta koja ima 1.500 osvojenih bodovae, Severna Makedonija isto toliko, Andora ima 1.666, Moldavija 2.000, Luksemburg 2.250, dok Farska ostrva imaju 2.750.

Srbija pad koeficijent UEFA
Foto: Printscreen/https://www.fotcalc.com

Od šamara svake druge nedelje obrazi bride, ali najgore od svega je što će sadašnji porazi i neuspesi naših klubova u Evropi imati dalekosežne posledice.

U takmičarskoj 2024/25. ćemo imati pet predstavnika – prvak će u plej-of za Ligu šampiona, dok vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija. Osvajač kupa može do Lige Evrope, a treći i četvrti u šampionatu idu u Ligu konferencije.

Preskočili nas “skijaši”

Pošto smo pokazali da nismo dorasli pariranju sa pet učesnika uz direktan plasman u Ligu šampiona sledi nam gubljenje mesta u evropskim takmičenjima pošto Norvežani (5.250), Danci (6.000) i Česi (7.250) prave bolje rezultate. 

Rang lista za sledeću sezonu
Foto: Printscreen/https://www.fotcalc.com

Norvežani, koji su baš sada na 15. mestu, upisali su ove nedelje obe pobede – Molde je u Ligi Evrope slavio protiv Hakena, a Bodo/Glimt je u Turskoj pobedio Bešiktaš i preskočili su Srbiju. 

Od 10. pozicije, ispred nas su se pozicionirali redom Škoti, Austrijanci, Švajcarci, Česi i Danci, pa su Norvežani na 15. mestu, a mi smo 16. sa tendencijom da još nazadujemo ako se porazi nastave u preostala dva kola evropskih takmičenja.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal