Pratite nas preko:
Barselona Crvena zvezda
Foto: MN Press

Evroliga

EL: Barselona se nudila, a Zvezda nikako da nauči da se ne računaju samo skokovi u košarci!

Ne može se igrati košarka sa samo jednim segmentom, a da on nije više poena od protivnika. Sve ostalo je lepo, ali nedovoljno. U Kataloniji, gde se Barselona nekoliko puta ponudila Crvenoj zvezdi, zbog grešaka najiskusnijih Teodosića i trenera Sferopulosa, španski tim je slavio – 86:81 (21:18, 26:25, 18:19, 21:19)! 44:27 u skoku za crveno-bele, 18 ofanzivnih, ali… Kao što rekosmo, košarka se igra na poene, ne na skokove.

Odavno nismo videli neki meč u kojem se favorit toliko puta ponudio rivalu. Nije mirisalo na to kada je ekipa iz Španije otišla na +17. A onda, Ernan Gomez počinje da greši, napadi koji su tekli kao voda iz česme postaju otežani i više podsećaju na slab pritisak.

Zvezda je imala toliko puta -4, pa onda i prilike da povede, ali… Šutiranje trojki (ne baš uspešno – 9/35) i napadi u kojima je jedino rešenje da se lopta “uvali” Teodosiću, Nejpiru ili Nedoviću u ruke… Ovde izuzimamo Mitrovića koji se lavovski borio.

Ono što je dodatno za brigu jesu reakcije Sferopulosa. Čemu ona tehnička kada se lomi meč, kao i Teodosićevo “hoću-neću” prilikom šuta za tri.

Šteta zaista za Zvezdu koja sada ulazi 2-5 u nastavak. Mada, ništa još nije rešeno. Tek je početak, većina trenera će forsirati formu u decembru i januaru. Nije im mnogo daleko Monako, koji je trenutno osmi. Sve to lako može da se promeni.

Najefikasniji kod Zvezde bio je Mitrović sa 22 poena, Teodosić je ubacio 13, Davidovac 12, Nedović jedan manje.

BARSELONA – CRVENA ZVEZDA 86:81 (21:18, 26:25, 18:19, 21:19)

Dvorana: Palau Blaugrana

Sudije: Damir Javor, Karmelo Paterniko, Robert Viklicki

BARSELONA: Da Silva 4, Veseli 14, Brizuela,Kalinić 7 (5sk,3as), Satoranski 10 (5sk, 6as), Ernangomes 18 (4sk), Abrines 1, Parker 20 (5sk), Nadži, Jokubaitis 8 (5as), Para.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 13 (9as), Davidovac 12, Mitrović 22 (6sk), Nejpir 3 (4 skoka,7 as), Tobi 6, Bolomboj 4 (9sk), Ilić 2, Nedović 11 (3sk, 3 as), Giedraitis 9 (6sk), Kuzmić, Dos Santos.

TOK MEČA

IV četvrtina

86:81 – KRAJ!

84:81 – Imala je Zvezda ponovo šansu, ali… Šta radi, Teo?! Onda iz “đubreta” pogađa Parker! Deluje da je kraj. 12,2 do kraja +3 i Veseli na liniji slobodnjaka

81:78 – Kalinić u istom stilu na 1.23 do kraja za Veselog. Ostao je Teodosić na Čehu, očajno se postavio i Veseli je to rešio. Na sve to i tehnička za Beograđane, tačnije Sferopulos! Sreća za njega, Veseli nije iskoristio dodatno 1+1 bacanje.

78:78 – Šta je uradio sada Nejpir, nije znala odbrana Barse gde je, onda pas ka Mitroviću, koš i dodatno bacanje za izjendčenje.

78:75 – Na 3.47 samo poen za Barsu. Davidovac je postigao trojku. I Nejpir šutira trojku iz očajnog napada, naravno promašaj. 18 skokova više za crveno-bele. Imali su tri napada košarkaši crveno-belih da preokrenu, ali… Kao da su se takmičili ko će gore organizovati napad. Nije ni Barsa sijala, ali Kalinić joj vraća prednost na +3.

74:70 – Zvezda je prišla, međutim, ponovo trojka ničim izazvana i umesto vođstva opet +4 za Barselonu. Zakucao je Veseli.

71:67 – Abrimes je “silio” trojku, uzvratio je Teodosić njegovim prepoznatljivim šutem. Međutim, Jokubaitis pravi sada probleme Zvezdi. 7:7 u trojkama, s tim da ih je Zvezda šutnula 28 puta, a Barsa deset manje.

65:62 Gde je teo stao, Jago je produžio. Sreća Ernangomez uprkos velikom broju poena pravi grešku za greškom. Dve lične za manje od 30 sekundi centra Katalonaca.

III četvrtina

65:62 – Kakva glupost Teodosića. Ubrzao je napad da izbegne faul, šutirao pod pritiskom i na šest sekundi pre kraja dao Barsi napad koji je realizovao Džabari Parker.

63:62 – Giedratis 5:0 protiv Barselone u poslednja dva napada.

61:57 – Zvezda ponovo na -4. Najviše zahvaljujući lošim rešenjima i šutevima Ernangomeza.

60:51 – 3:28 do kraja treće deonice, Španci pišu da je ovo ključni deo utakmice.

58:49 – posle tri minuta igre u drugom poluvremenu. Počelo je trojkama, a sada se već smiruje, mada ponovo imaju Zvezdini igrači nekoliko loših napada i praznih “minuta”. Nedović je došao do 11. poena trojkom kada je pretilo da Barsa ode na dvocifrenu prednost.

II četvrtina

47:43 – Nemanja Nedović pogađa sa zvukom sirene. Iako je delovalo da sili, da ima Bolomboja ispod koša na “mis meč” situaciji, šutnuo je i pogodio! Najbolji na poluvremenu Ernangomez sa 15, Luka Mitrović ima 14, i to su jedini dvocifreni igrači. Odnos u skokovima je 23:12 u korist Zvezde

44:36 – Imaju igrači Zvezde sada priliku da iskoriste brojne manjkavosti kod Barselone. Čim im je poremećeno težište na gradnji napada, greške se ređaju kod domaćina. Zvezda ima seriju 12:2

42:32 – Nemanja Nedović pogađa prvu trojku za Zvezdu u Kataloniji.

42:29 – Zvezdine muke sa linije 6,75 se nastavljaju. Deset pokušaja – nula koševa!

39:23 – Ernangomez ulepšava zakucavanjem večerašnji duel. Uprkos 7:1 u odnosu ofanzivnih skokova za Beograđane, raste prednost Katalonaca. Posle 15 minuta meča, postigao je prvi poene startni plej Zvezde Šabaz Nejpir na ovom meču.

I dalje nema Satoranskog na parketu. Zadobio je Čeh posekotinu prilikom jednog ulaza ka košu i nema ga od prve četvrtine u igru domaćina.

30:20 – Monstruozno zakucavanje Ernangomeza, a Zvezdina loša odbrana na Džabari Parkeru i Barsa ima +10

24:20 – Prva izgubljena lopta za Barselonu. Teo ima četiri od pet asistencija Zvezde u svojim rukama.

Standings provided by Sofascore

I četvrtina (21:18)

21:18 – Teo igra u stilu Jokića, dok Davidovac izigrava Džamala Marija. Sjajno funkcioniše ova veza u napadu Zvezde. Problem je što šut za tri i neki ziceri ne idu baš najbolje. Jago je ušao u poslednjih minut igre. Samo 35% šuta iz igre imala je Zvezda u prvoj deonici igre

21:16 – Prišla je bila ekipa iz Beograda na jedan poen zaostatka, a onda dve trojke su vratile prednost Kataloncima. 6:0 je u ofanzivnim skokovima u korist Zvezde.

15:12 – Počela je Barsa da brza u napadu i primila šest poena za manje od minut. Sada Grimau traži pauzu. Ulazak Teodosića je prodrmao Zvezdu.

13:6 – Prvi tajmaut traži Sferopulos jer Barsa prelako izlazi na kraj sa Zvezdinom odbranom. Veseli već na šest, Kalinić na pet poena. Zvezda uspeva ofanzivnim skokom donekle, jer je 4/6 poena dala posle skoka u napadu.

8:4 – Zvezda je imala nekoliko loših rešenja u napadu, koje je nadoknadila ofanzivnim skokom. Dosta problema zadaju Nikola Kalinić i Jan Vesel crveno-belima. Abrimes je zalepio opasnu bananu Luki Mitroviću u drugom minutu meča. Kod 4:0 je sjajno se stvorio iza leđa srpskog košarkaša i onemogućio ga da mu da koš.

Petorka Barselone: Satoranski, Kalinić, Abrimes, Oskar i Veseli.

Petorka Zvezde: Bolomboj, Davidovac, Mitrović, Nejpir, Nedović

Evo kako španski Mundo deportivo opisuje glavnu snagu Zvezde.

– Crvena zvezda ima tri vrhunska organizatora igre: Šabaza Napijera, najboljeg strelca tima (14,3 poena), Miloša Teodosića, koji i dalje odiše svojom magijom i kreativnošću sa 36 godina, i Jaga dos Santosa, koji nadoknađuje svoju malu veličinu. (1,75) sa odličnim osnovama i velikom lakoćom u „jedan protiv jednog“.

Košarkaši Crvene zvezde malo su živnuli nakon što su dobili u prošlom kolu Bajern, videćemo da li će ih držati taj talas u Kataloniji. Damir Javor iz Slovenije je glavni sudija, a njemu će pomagati Karmelo Paterniko iz Italije i Robert Viklicki iz Češke

Tradicija nije naklonjena crveno-belima. U seriji su od sedam uzastopnih poraza od ovog rivala u Kataloniji. Odnosno, da bude još tragičnije, nijedan srpski klub u meču Evrolige (od 2000. godine) nije savladao do sada Barsu u njenoj dvorani. Zvezda ima sedam uzastopno izgubljenih mečeva, a Partizan je poklekao šest puta.

SOCCERBET KVOTE

(1.25) Barselona

(4.50) Crvena zvezda

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga