Pratite nas preko:
NEMANJA NEDOVIC kosarkas Crvene zvezde na utakmici Evrolige protiv Zalgirisa Kaunas u hali Aleksandar Nikolic Pionir, Beograd 13.12.2022. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Crvena zvezda, Evroliga, Zalgiris Kaunas
(Foto: MN press)

Evroliga

Nedović poslao Zvezdu u ambis: Olimpijakos posle drame prekinuo crni niz protiv braće

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Pireju protiv Olimpijakosa sa 88:83 u okviru devetog kola Evrolige. Ovo im je prvi trijumf nad Beograđanima posle četiri vezana poraza, a izvojevali su ga zahvaljujući visokom Mustafi Falu (14 poena, 14 skokova) i dalekometnoj paljbi Aleka Pitersa (28 poena).

Od starta je Zvezda igrala dobro, vodila zahvaljujući sjajnim poenima raspoloženog Nedovića (11 koševa, tri trojke), kome su pomogli Bolomboj (zakucavanjima) i Teodosić trojkom u završnici za 23:20 u možda najbržoj četvrtini ikada koja je trajala smo 15 minuta (uz četiri faula).

Izgledala je gostujuća ekipa dobro u drugoj deonici kada je stigla do osam poena prednosti (31:39) u trenucima kada je Barcokas odmarao Mustafu Fala. Njegova zamena Sikma nije se snašao pod košem gde su Beograđani imali prednost posebno u ofanzivnom skoku (šest) zahvaljujući Luki Mitroviću, pa je Barcokas brzo vratio visokog centra u igru.

I to je bio potez za poreokret jer je Fal dvojkom doneo prednost domaćinima posle dosta vremena (41:39), posle koje je Olimpijakos otišao na veliki odmor s poenom prednosti.

Treća četvrtina delovala je kao početak kraja Zvezdinih ambicija na ovom meču. Verovatno najgora deonica ove sezone u kojoj su Beograđani dali samo devet poena. Odlično je domaćin igrao u odbrani dok su u napadu pogađali skoro sve pa su sa lakih 11 poena prednosti (64:53) ušli u poslednjih deset minuta.

Domaćin je u poslednjoj četvrtini stigao do najvećih 15 poena prednosti na meču (78:63) i činilo se, naterao Zvezdu da se preda mnogo pre nego što se meč završio. Ali serijom od 9:0 Zvezda je prišla na 80:75, ali se Nedović spetljao i proćerdao priliku za novo iznenađenje i pobedu u gostima.

Ključ poraza Zvezde

Treća četvrtina u kojoj je dala samo devet poena. Olimpijakos je totalno umrtvio igru i preciznim šutevima prelomio meč u svoju korist. Stigli su do najvećih 14 poena koji su se ispostavili nedostižni na kraju, iako je Zvezda imala priliku.

Meč-viner Mustafa Fal

Nije prednjačio u poenima (svega 14), ali je sa 14 skokova bio predominantan ispod oba koša. Olimpijakos ga je iskoristio večeras maksimalno, posebno u jeku izostanka Nikole Milutinova koji se nije ni osetio. Sjajno je igrao i Piters koji je ubacio 28 poena.

Tragičar Nemanja Nedović

Ne samo što se spetljao kod rezultata 80:75 u samom finišu kada je Zvezda mogla da se vrati u meč, već je dobio neverovatnu tehničku, kao i u Barseloni, zbog gaženja aut-linije pri izvođenju lopte pod košem rivala. Sjajan igrač, ali očigledno kuburi s koncentracijom u odlučujućim momentima.

Statistika

Olimpijakos je bolje šutirao iz igre (30/60) i 50 odsto, dok je Zvezda ostala na 46 posto (15/33). Presudili su skokovi Fala koji je učestvovao s trećinom svojih u 39, naspram samo 31 Beograđana. Grčki tim je imao više asistencija – 26, naspram Zvezdinih 14, ali i izgubljenu loptu više (11:10).

Strelci

Kod domaćih, najbolji je bio Alek Peters sa 28 poena, dok je Ajzea Kenan dodao 15, uz ranije spomenutog Fola sa 14 poena i isto toliko skokova. Kod Crvene zvezde, najefikasniji je bio Nemanja Nedović sa 26 poena, dok je Miloš Teodosić dodao 15 uz samo četiri asistencije.

, kosarkas Crvene zvezde, na utakmici Evrolige protiv Fenerbahcea, u Beogradskoj Stark areni. Beograd, 14.11.2023. Foto: Nebojsa Parausic / MN Press Kosarka, Euroleague, Crvena zvezda, Fenerbahce
Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Tabela

Zvezda je posle poraza na skoru 3-6 i trenutno je na 15. mestu na tabeli Evrolige, dok je Olimpijakos posle druge vezane pobede stigao do pozitivnog bilansa 5-4 i sedmog mesta.

Šta dalje

Crveno-beli u sledećem kolu dočekuju Olimpiju iz Milana u Beogradu (24. novembra), a potom još jednom kod kuće dočekuju Anadolu Efes (1. decembra) s nadom da će pobedama popraviti negativan skor na tabeli.

Standings provided by Sofascore

Tok meča:

IV ČETVRTINA

Sferopulos i Teodosić
Foto: MN Press

88:83 – Kraj meča! Pobeda Olimpijakosa, prva posle četiri vezanih poraza protiv Beograđana. Napeta penal-završnica i greške Nedovića za poraz crveno-belih u elitnom takmičenju.

80:75 – Velika serija Zvezde od 9:0, trojka Jaga i posle “minus 15”, Zvezda je prišla samo na pet poena zaostatka. Do kraja meča je dva i po minuta, trener Olimpijakosa Barcokas je besan.

78:63 – Čim se malo Zvezda približi, neki Papanikolau ili Piters izmisle poene i vrate trojku ili dva plus jedan pa Olimpijakos mirno privodi ovaj meč kraju. Ni Zvezda više ne igra jako u odbrani, kao da se pomirila sa porazom.

69:59 – Traži Zvezda neki poen u napadu, pokušava trojkama, ali posle loših šuteva, domaćini odlično grade koš i ne dozvoljavaju nikakvo iznenađenje. A vreme teče, skoro smo na pola poslednje četvrtine…

III ČETVRTINA

64:53 – Kraj treće četvrtine! Verovatno najgora deonica ove sezone u kojoj su dali samo devet poena. Odlično domaćin igra u odbranu dok u napadu pogađaju skoro sve pa imaju lakih 11 poena prednosti uoči poslednjih deset minuta.

57:47 – Upala je Zvezda u mašinu domaćina koji vode sa velikih deset poena prednosti. Piters je posle trojke ubacio još dva poena sa linije penala, pa Olimpijakos stiče veliku prednost.

52:47 – Muči se Zvezda u napadu u trećoj četvrtini, svaki koš je kao gol u fudbalu, pa posle 7:3 za nešto više od pet minuta idemo na TV tajm-aut. Ovaj ritam košarke je više po meri domaćina koji ne voli da se upušta u revolveraške obračune sa protivnicima.

50:44 – Smušeni napadi Zvezde, Piters trojkom donosi Olimpijakosu pet poena razlike na startu treće deonice. Zvezda bez koša u nastavku tri minuta, pa je Teodosić morao odmah na teren.

II ČETVRTINA

45:44 – Kraj prvog poluvremena! Zvezda je ispustila osam poena razlike i na odmor opdlazi sa “minusom” od jednog poena. Nejefikasniji kod crveno-belih je Nedović sa 14 poena, Teodosić je dodao osam, na drugoj strani Fal i Piters imaju po 12 poena.

37:39 – Nije se poroslavio Sikma, omogućio jeZvezdi puno ofanzivnih skokova pa se brzo vratio na klupu. Luka Mitrović zadaje dosta problema Olimpijakosu ispod koša, pa je Barcokas vratio Fala u igru. Larencakis je smanjio na “minus dva”, do poluvremena još tri minuta.

31:35 – Imala je Zvezda šansu da se odlepi na dvocifrenu razliku, ali se Gedraitis prerano ispucao, što je na drugoj strani trojkom kaznio Piters za “minus četiri”. Luk Sikma je u igri kod domaćih, znamo koliko je mučio Zvezdu sa Albom.

28:33 – Teodosić trojkom diže na plus pet za crveno-bele, Barcokas traži tajm-aut. Odličnih tri minuta u nastavku igre crveno-belih koji su očigledno dobili na samopouzdanju posle pobede nad Fenerbahčeom pre nekoliko dana.

I ČETVRTINA

20:23 – Kraj prve četvrtine! I Teodosić je ubacio trojku, petu za Zvezdu. Brza četvrtina od svega 15 minuta i sa četiri dosuđena faula jer iza nas, a Berograđani imaju tri poena prednosti zahvaljujući dvojci Mitrovića u poslednjoj sekundi.

15:18 – Posle tri trojke Nedovića i Bolomboj pogađa van 6,75. Crveno-beli održavaju prednost, ušli smo u poslednjih dva minuta prve četvrtine, na terenu je i Miloš Teodosić.

8:10 – Nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, ali onda Nedović pogađa sjajnu trojku iz ugla za još jedno vođstvo Zvezde. Osam poena sjajnog beka crveno-belih, Zvezda igra mirno i staloženo i zato vodi.

6:7 – Sjajnu startnu seriju Nedovića od 5:0 domaći su neutralisali trojkom Pitersa i poenom Kenana sa linije slobodnih bacanja. Dobro je Zvezda otvorila utakmicu, posebno igrom u odbrani gde je sprečila dodavanja za viskog Fala.

Među navijačima označen kao “bratski derbi” – zbog odnosa dve navijačke grupe – ovaj duel je od ogromne važnosti za obe ekipe i sigurno je da će tokom 40 minuta biti svega, samo ne bratske igre.

Zvezda ima čak četiri pobede u nizu protiv atinskih crveno-belih u Evroligi, a oba trenera pred ovaj meč imaju probleme sa povredama.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ OLIMPIJAKOS – ZVEZDA

Barcokas neće moći da računa na Šekila Mekisika, Nikolu Milutinova i Najdžela Vilijamsa-Gosa, dok je na drugoj strani trener Zvezde Sferopulos lišen usluga Adama Hange, Branka Lazića, Šabaza Nejpira i Marka Simonovića.

Brazilac Jago dos Santos, koji se povredio protiv Fenerbahčea, nalazi se u sastavu na ovom meču.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga