Pratite nas preko:
Screenshot/YT/ Myanmar National League

Fudbal

Postoji klub koji tri godine nije izgubio meč u domaćem prvenstvu. Svi rekordi padaju, ali…

Svi se sećemo one čuvene generacije Arsenala iz sezone 2003-2004. Tada su dominantno završili prvenstvo bez poraza. Niz Crvene zvezde u Superligi je protiv Radnika na domaćem terenu u ligi postao rekordan (121 meč bez poraza), ali to je ipak samo domaći teren u ligi… Imamo nešto što je mnogo bolje. Tim za koji, verovatno, nikada niste čuli, a tri godine u šampionatu nisu poraženi. Sjajna priča stiže nam iz Mjanmara.

Šan junajted

Glavni junak je Šan junajted, klub koji je obeležio tri godine bez poraza. Dugotrajna serija bez poraza šampiona nacionalne lige Mjanmara bila je daleko od jednostavne.

Postoje, neizbežno, određeni uslovi i komplikacije priče koja počinje 2015. godine. Pre toga, Šan junajted nije značio ništa, jer je klub bio poznat kao Kanbavza. Osnovan u Jangonu početkom 2000-ih, Kanbavza je osvojio dva naslova prvaka u mjanmarskoj Premjier ligi u amaterskoj eri. Bio je među osnivačima profesionalne Nacionalne lige, ali nije postigao uspeh u vidu trofeja nakon toga.

Kada je status kluba postao profesionalan osnivanjem nove lige 2009. godine, preselili su se u grad Taundži, glavni grad države Šan, tako da su 2015. godine promenili ime kako bi bolje promovisali novu lokaciju.

Ubrzo nakon toga, Šan junajted je osvojio svoj prvi naslov prvaka u profesionalnoj eri osvajanjem lige 2017. godine. Njihova prva odbrana titule propala je za samo jedan poen protiv Jangon junajteda, ali su se vratili na vrh.

Uoči kraja 2019. godine, postavši ozbiljni kandidati za titulu, Šanovi igrači su počeli češće da se pojavljuju na AFC kupu, azijskom ekvivalentu Lige Evrope, gde su se suočavali sa najtežim testovima protiv jačih timova sa kontinenta.

Upravo u tom takmičenju, početkom 2020. godine, Šan junajted je pretrpeo poslednji poraz pre trogodišnje serije, i to od singapurskog tima Tampines Rovers.

Šta se desilo od tog poslednjeg poraza?

Od tada se dogodilo mnogo toga, između ostalog i globalna pandemija. Nakon poraza od Tampinesa, Šan junajted nije igrao više od pet meseci. Kada su se vratili akciji u avgustu 2020. godine, igrali su samo utakmice lige do kraja godine. Pobedili su svaku od 11 utakmica koje su odigrali nakon ponovnog pokretanja takmičenja, osvojivši titulu, pri čemu je svaki rezultat bio bitan jer su titulu osvojili samo sa razlikom od tri boda.

Naredne godine, Šan junajted nije imao nijednu utakmicu da odigra nakon što je fudbal u Mjanmaru potpuno otkazan zbog Revolucije, odnosno, protesta protiv državnog udara izvedenog početkom godine. Kao rezultat toga, povukli su se i iz AFC Lige šampiona iako su se kvalifikovali osvajanjem ligaškog naslova prethodne sezone.

Nisu igrali AFC kup

Mjanmarska nacionalna liga vratila se u akciju 2022. godine. Sve utakmice odigrane su u jednom mestu zbog bezbednosnih problema iako se nije nastavilo takmičenje u Kupu. Tako je Šan junajted morao da igra samo ligaško takmičenje. Osvojili su ga prilično lako nepobedivim rekordom od 15 pobeda i tri remija u 18 utakmica, produžavajući svoj niz bez poraza na više od dve godine.

Time su u Šanu obezbedili učešće na AFC kupu 2023-2024, ali takmičenje nije počelo na početku godine kao obično, jer su azijska kontinentalna klupska takmičenja prešla sa godišnjeg na takmičenje koje se održava preko cele godine. Zbog toga su imali još pola sezone da igraju isključivo domaći šampionat, gde su produžili bilans nepobedivosti.

Nastavljajući da dominiraju domaćim terenom, uspeli su ponovo da ostanu neporaženi i tako prošire svoj niz na preko tri godine.

Pandemija i Prolećna revolucija – najjači igrači ovog kluba

Dominacija Šan junajteda na domaćoj sceni bila je dodatno ojačana snažnim lokalnim jezgrom njihovog tima. Između pandemije i Prolećne revolucije, većina stranih igrača lige je napustila takmičenje i kada je liga ponovo počela, uglavnom nisu stigla pojačanja iz inostranstva. Kao rezultat toga, nijedan tim nije bio blizu da parira sa domaćim igračima kvalitetu koji je bio već stacioniran u Šanu. Klub trenutno ima najveći broj igrača u seniorskoj reprezentaciji Mjanmara.

Stoga, nije iznenađenje što je njihov niz prekinut na kontinentalnoj sceni. U njihovoj prvoj utakmici AFC kupa sezone, poraženi su 3:0 u Jangonu od australijskog tima Makartur 21. septembra, 45 utakmica i 1.291 dan nakon njihovog prethodnog poraza.

Iako je poraz podsetio na status Šan junajteda u ostatku Azije, njihova domaća dominacija se nastavlja. Za vikend igraju protiv Mahara, a posle toga imaju još tri meča do kraja prvog dela sezone. Ako dođu do februara bez poraza, obeležiće četiri godine od njihovog poslednjeg poraza u ligi.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal