Pratite nas preko:
Geret Bejl (Foto: Printscreen/Youtube/Real Madrid)

Fudbal

Od 55 miliona godišnje za Bejla do potpune propasti: Čak je i klupski autobus prodat za keš

Šta se desilo sa kineskom Superligom, u kojoj su timovi spremali ponude od 55 miliona godišnje za Gereta Bejla, a onda došli do bankrota.

Kako je počeo uspon lige koja je slala ponude od 55 miliona godišnje?

U junu 2016. godine, stotine navijača okupilo se na aerodromu u Šangaju, da bi gledalo kako jedan od najpoznatijih fudbalera na svetu dolazi da živi i radi u tom gradu. Hulka, 29-godišnjeg reprezentativca Brazila na vrhuncu svoje moći, trener Šangaja Sven-Goran Erikson doveo je za više od 50 miliona evra i za platu od oko 400.000 evra nedeljno.

Dok je koračao kroz aerodrom, buket dobrodošlice gurnut mu je u naručje i šangajski šal prebačen je preko njegovog vrata. Tokom naredne tri godine, pridružila su mu se druga velika imena, dovedena za još veće novce.

Zvezda Čelsija Oskar stigao je šest meseci kasnije. Naknada za transfer iznosila je oko 70 miliona evra. Verovalo se da je njegova plata 500.000 evra nedeljno.

Karlos Tevez, koji je osvojio Premijer ligu sa Mančester junajtedom i Sitijem, navodno je zaradio još više kada je stigao u Kinu.

Tu nije bio kraj

Zvezda Pari Sen Žermena Ezekijel Laveci, meta Liverpula Aleks Tešeira i kolumbijski napadač Džekson Martinez takođe su namamljeni astronomskim platnim čekovima.

Uspon kineske Superlige došao je uporedo sa željom predsednika Si Đinpinga da pretvori zemlju u fudbalsku naciju. On je 2011. najavio planove da se muška reprezentacija kvalifikuje za Svetsko prvenstvo. Ne samo to, želeo je i da Kina na kraju bude domaćin tog turnira.

Kako je kineska Superliga počela da troši velike sume novca, njegova ambicija da pretvori naciju u fudbalsku supersilu počela je da izgleda veoma realno.

– Kinesko tržište predstavlja opasnost za sve timove na svetu, ne samo za Čelsi! – rekao je tada trener Plavaca Antonio Konte kada je video Oskara kako ide na istok.

Konte Juventus
Antonio Konte, Foto: Printscreen/BeanymanSports

– Kina izgleda da ima finansijsku moć da premesti ceo evropski fudbal u Kinu – rekao je svojevremeno Arsen Venger.

Međutim, manje od decenije kasnije, ispalo je da te apokaliptične najave nisu bile na mestu.

Propast kineskog projekta – a ne tako davno želeli su Gereta Bejla

Do 2019. godine, liga je postala toliko velika da je Geret Bejl iz Real Madrida – u jednom trenutku najskuplji igrač na svetu – dobio savet da pređe u Đangsu Suning sa trogodišnjim ugovorom od preko milion evra nedeljno.

Manje od dve godine kasnije, Đangsu Suning je prestao da posluje. Bio je u toliko lošoj finansijskoj situaciji da je čak prodat klupski autobus.

Kako je kineska Superliga tako spektakularno propala?

Stvari su krenule nizbrdo kada je Fudbalski savez Kine, koji je već uveo ‘porez na luksuz’ koji je transfere velikog novca učinio izuzetno skupim i zabranio sponzorima da preimenuju, objavio granicu za plate (svojevrsni fudbalski “seleri kep” u decembru 2020.

U to vreme, Savez je rekao da se nada da će taj potez „obuzdati fudbal“ i obezbediti boljitak u kineskoj reprezentaciji.

Već neko vreme, kineska sportska administracija je bila oprezna u pogledu potrošnje lige. U 2017. obećano da će Superliga obuzdati potrošnju i kontrolisati “iracionalne investicije”, optužujući klubove da “sagorevaju novac” i plaćaju strane igrače “prevelikim platama”.

Ograničenje plata je svakako dalo željeni efekat. To je značilo da će igrači iz inostranstva moći da zarade najviše 60.000 evra nedeljno, što je daleko manje od ugovora koji su ranije nuđeni superstarovima.

Nekim timovima su bila potrebna takva ograničenja, jer su prevelikom potrošnjom nagomilali dugove.

Veliki broj nevolja takođe je pogoršan rastućim problemima vlasnika u kineskom sektoru za nekretnine, pa je nekoliko giganata u izgradnji kuća naišlo na probleme sa prilivom novca, piše BBC.

Tu je i koronavirus “pripomogao”

Kineska stroga politika tokom i posle pandemije koronavirusa smanjila je broj utakmica i nalagala da se sve igraju iza zatvorenih vrata. Više od dve godine. Prihodi od emitovanja i sponzorstva su prilično pali.

Bosanskohercegovački defanzivac Samir Memišević igrao je za Hebei FC od februara 2020. godine. Međutim, do svoje druge sezone u klubu mogao je reći da postoje problemi iza kulisa.

– Druge sezone, shvatio sam da nešto nije u redu – rekao je za BBC.

– Posle nekoliko meseci počeli su finansijski problemi. Onda su imali veliki problem sa kineskim igračima. Nisu im plaćali mnogo meseci. Bio sam siguran da na kraju te godine Hebei više neće postojati.

Memišević je dobio i prihvatio ponudu da ode na pozajmicu u Peking Guoan. Bio je to jedan od najboljih klubova lige.

Hebei, koji je potpisao ugovor sa Lavecijem i bivšim zvezdama Premijer lige Havijerom Maskeranom i Žervinjom tokom perioda procvata kineske Superlige, ukinuo je svoje omladinske timove u očajničkom pokušaju da preživi.

Neki zaposleni, koji su mesecima bili bez primanja, ponudili su da rade besplatno. Klub, u vlasništvu kompanije za nekretnine koja ima dugove, mučio se da plati račune za komunalne usluge.

Nestanak sa lica zemlje

Ipak je sve bilo uzalud. Ranije ove godine, Hebei se raspao.

– Tako mi je žao Hebeija i onoga što se dogodilo jer su bili jedan od najvećih timova sa gomilom velikih imena i novca! – rekao je Memišević, koji sada igra za Al Nasr u Dubaiju. Zaista je tužno, ali to je bila stvar u mnogim kineskim klubovima. Video sam da Gvangžu i Vuhan takođe nestaju. To je zaista tužno.

Krajem prošle godine, kada je počelo odbrojavanje do ponovnog otvaranja stadiona za navijače, postavljalo se još jedno pitanje; gde je nestao novac?

Korupcionaška afera u ligi koja je slala ponude od 55 miliona godišnje

Korupcionaška afera proširila se po najvišim instancama domaće igre.

Bivši vezista Evertona i bivši glavni trener kineskog muškog tima Li Ti je pod istragom zbog “ozbiljnog kršenja zakona”, a optužbe za podmićivanje podignute su u avgustu.

Čen Sjujuan, bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine, suočava se sa sličnim optužbama, dok je južnokorejski vezista Son Jun-ho, koji je igrao za Šandong Tajšan, u pritvoru od maja zbog sumnje da je primao mito.

Sada je u ligi ostao mali broj stranih igrača. Oni koji trenutno igraju u Kini, domaći i strani igrači, nisu se javili na upite za intervjue koje im je poslao BBC istražujući ovu temu.

Kineska Superliga i dalje ima budućnost

Ali uprkos problemima, i dalje postoji potražnja za tamošnjim fudbalom. Kada su u aprilu puštene u prodaju karte za prvi meč Peking Guoana pred publikom, rasprodate su za pet minuta.

Alberto Doldan je radio u Kini sa španskom La Ligom i sklapao poslove u Aziji kao agent. On je rekao da agresivno sticanje talenata od strane vrhunskih timova u Saudijskoj Arabiji trenutno podseća na vrhunac Superlige Kine.

Ali on insistira da kineska liga i dalje ima budućnost, čak iako je drugačija od one koja se nekada činila mogućom.

– Mnogi timovi u Kini su nestali zbog finansijskih problema! – rekao je on za BBC.

– Ali mislim da će budućnost biti bolja jer se radi sa mladim igračima. Mislim da ćemo u narednih pet, šest ili sedam godina dobiti više domaćih igrača sa višim nivoom.

Sada sa manjim brojem pristiglih superzvezda, fokus je na stvaranju više domaćih igrača. To bi bilo dobro za rast lige i poboljšanje izgleda Kine na Svetskom prvenstvu. Ipak je to turnir na koji su se kvalifikovali samo jednom, kada ih je predvodio legendarni Srbin Bora Milutinović.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal