Pratite nas preko:
Lazarević i Klajburn; Foto: MN Press

Evroliga

Kad se Nedović “zapali”, Zvezda ruši velikane: Desetkovani Efes pao u grotlu Arene!

Ako ste čitali SOCCER magazin prethodnih dana, najavili smo da bi meč Crvene zvezde protiv Anadolu Efesa mogao da bude prekretnica sezone. Nemojte da posle bude da vam nismo rekli… Crveno-beli su savladali turskog velikana rezultatom 97:83 i u velikom stilu najavili bolje dane pod vođstvom Janisa Sferopulosa.

Zvezda je stigla do četvrte pobede u elitnom takmičenju, uz sedam poraza, dok je Efes upisao šesti poraz, uz pet dosadašnjih trijumfa. Sada je gužva u sredini tabele Evrolige još veća i svaka pobeda može puno toga da donese, kao što poraz može da odnese.

Istina je da je Efes bio bez Elajdže Brajanta, Tibora Plajsa, Anta Žižića i Dereka Vilisa, ali je Zvezda dugo bila u podređenom položaju. Sve dok se nije “zapalio” Nemanja Nedović i napravio prevagu u korist srpskog tima.

Posle izjednačene prve četvrtine, u drugoj je Efes uspeo da se odlepi i u jednom trenutku stigne do plus devet (49:40). U trećoj deonici Zvezda je na krilima ogromne podrške sa tribina i raspoloženih Nemanje Nedovića i Luke Mitrovića uspela da napravi potpuni preokret i čak povede sedam razlike (70:63).

Zvezda je imala plus osam (78:70) na 7.43 pre kraja, a meč je definitivno rešen kad je domaćin “slomio” Efes i poveo 84:75 na manje od pet minuta pre kraja. Na kraju je razlika postala dvocifrena, pošto je smanjeni roster gostiju došao do izražaja. Efes je, stoga, potpuno pao u samom finišu kada se sve lomilo.

Domaće je ka pobedi predvodio Nedović sa 23 poena, Mitrović je dao 19, Jago Mateus 15, a Džoel Bolomboj 13. Kod Efesa su najefikasniji bili Šejn Larkin sa 21 i Vil Klajburn sa 17 poena, Rodrig Bobua je dao 13, a Majk Daum 10.

IV četvrtina

97:83 – Na kraju i veoma ubedljiva pobeda Crvene zvezde, četvrta u Evroligi i ponovo je sve otvoreno u nastavku sezone.

88:77 – Jago za Bolomboja i Zvezda stiže prvi put do dvocifrene razlike. I to na 150 sekundi pre kraja. Sada bi trebalo samo mirno privesti meč kraju.

84:75 – Neverovatno je šta radi Luka Mitrović! Hvata ofanzivne skokove, pogađa uz faule – održava visoku razliku Zvezdi posle otvorene pogođene trojke Rodriga Buboe. Onda i asistira Stefanu Lazareviću za trojku i +9!

78:70 – Ide serija 6:0 crveno-belih. Fantastično je Majk Tobi zakucao iz ofanzivnog skoka, a onda još impresivnije Miloš Teodosić podvalio asistenciju za Luku Mitrovića i erupciju oduševljenja u Areni.

III četvrtina

72:70 – Kraj treće deonice obeležio je Šabaz Nejpir sa dva teška promašaja za tri poena. Prethodno je Efes uspeo da se vrati u život sa dve trojke i da donese potpunu neizvesnost pred odlučujućih 10 minuta.

70:63 – Čuva Zvezda visoko stečenu prednost. A “dobra vest”, mada nikada nije lepo radovati se tuđoj nesreći, jeste povreda Vila Klajburna koji je morao da napusti teren.

68:61 – Au, šta radi Nemanja Nedović! Pogodio je tri trojke u nizu, a uz to i koš uz faul. Ukupno šutira za tri poena 4/5, ali što je najvažnije – Zvezda je u velikoj seriji i vodi sa sedam poena razlike!

50:52 – Ono što je bilo najvažnije, Zvezda je uhvatila rezultatski priključak i nije dozvolila Efesu da se dodatno odlepi. Dvorana je ponovo budna i svi su na nogama.

II četvrtina

43:49 – Anadolu Efes je pojačao ritam u finišu prvog poluvremena i trojkom Rodriga Buboe otišao na 40:49. Nadu je dala trojka Miloša Teodosića tri sekunde pre kraja kojom je spustio zaostatak na šest poena.

38:42 – Efes veoma loše napada iz kratkog otvaranja, ali lako poentira iz istih. Šabaz Nejpir šalje loptu direktno u aut, dodavanjem iz skoka, bez prevelike potrebe. Do kraja prvog poluvremena je još dva i po minuta.

34:32 – Kao što napisasmo, igra se u serijama. Novu je kreirala Crvena zvezda, pa sada Džan zove minut odmora zbog erupcije u dvorani.

27:29 – Preokret Efesa. Igra se u naletima u prvom poluvremenu, a novu seriju gostiju iz Istanbula pokušaće tajm-autom da prekine Janis Sferopulos.

I četvrtina

22:21 – Zvezda je serijom 8:0, a koju su kreirali Jago trojkom, Luka Mitrović poenima na obruču i Šabaz Nejpir novom trojkom, od -4 došla do +4. Nju je prekinuo Šejn Larkin i njegova trojka bila je poslednji koš u prvoj četvrtini.

17:18 – Ide druga trojka Jaga Dos Santosa. Efes se “odlepio” na +4, ali je omaleni Brazialc uzvratio udarac i vratio egel.

12:12 – Egal u Areni. Zvezda je konstantno u maloj prednosti, a onda je Vil Klajburn ubacio trojku u kontri za izjednačenje.

5:4 – Dobar početak Nemanje Nedovića. Njegova trojka donosi prednost Zvezdi. Za sada miran početak susreta u Štark areni.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga