Pratite nas preko:
Srbin je Mister X
Screenshot/YT/CANAL+ SPORT

Fudbal

Srbin je Mister X! Na 16 mečeva ima 12 remija

Ko se kladi na remi kada igra tim Aleksandra Vukovića onda ne greši. Mister X poljskog fudbala je uspeo da ostvari 12 remija na 16 mečeva u Pjastu.

No krenimo redom. Na 25 kilometara zapadno od Katovica u Gornjoj Šleziji (jug Poljske) smestile u se Glivice (180.000) jedan od najvećih univerzitetskih gradova u Poljskoj, ali i industrijski centar posle ekonomske transformacije tokom koje se 1990-ih  prešlo iz čeličane i rudarstva u automobilsku i mašinsku industriju. Logično, pored bogate istorije i brojnih kulturnih spomenika nastalih u periodu etnički raznolikosti jer u početku su bile naseljene Poljacima, kasnije su imale nemačku većinu kao rezultat kolonizacije, ljubiteljima sporta bliske su zbog fudbalskog kluba Pjast. Trener je naš Aleksandar Vuković o kome se baš priča.

KLUB OSNOVALE POLJSKE IZBEGLICE IZ UKRAJINE

Ali, klub su osnovali u junu 1945. Poljaci koji su bili primorani da napuste svoje domove u bivšoj istočnoj Poljskoj (današnja Ukrajina) koju je pripojio SSSR. Ime kluba potiče od dinastije Pjasta, koja je vladala Poljskom od njenih početaka kao nezavisne države u 10. veku.

Devedesetih godina prošlog veka, zbog finansijskih poteškoća, klub je izbačen u sedmu ligu, ali je zatim ostvario četiri uzastopne promocije. Ostaće zabeleženo da je dva puta (1978, 1983) uspeo da dođe do finala Kupa Poljske, ali je doživeo poraze.

Potom je izborio plasman u drugu ligu 2003. Pjast je odigrao čak 33 sezone u tom rangu pre nego što je izborio promociju u Ekstraklasu 2008. Ispao je 2010. da bi se vratio 2012. godine. Bio je vicešampion u Ekstraklasi 2015/2016, u sezoni 2017/2018 igrao je Stojan Vranješ, a senzacionalno je osvojio jedinu šampionsku titulu  2018/2019. Prvi je poljski fudbalski klub koji je napredovao iz sedmog nivoa do elite, osvojio titulu, a onda zaigrao i u Evropi.

JEDINI OD SEDME LIGE DO TITULE PRVAKA

Valdemar Fornalik bio je trener šampionske postave koja je imala isti broj bodova kao branilac titule Legija (60), ali je presudio bolji međusobni skor. Sezona u kojoj je naš Žarko Udovičić kao član Zaglebja iz Sosnovjeca bio prvi asistent lige (11) ostaće u analima poljskog fudbala jer niko se nije nadao takvom uzletu Pjasta, a njegovi igrači pokupili su brojna individualna priznanja jer Žoel Valensija bio je najbolji igrač i vezista, Františeh Plah golman, naš Aleksandar Sedlar defanzivac, Patrik Džiček mladi igač, a logično Fornalik trener.

Klub je trenutno 303. na UEFA rang-listi. Standardno nema zvezde, a od stranaca u ekipi su Englez, Španac, Makedonac, Grk, Ukrajinac, Slovaci i Španci.

Od oktobra 2022. kormilar je Aleksandar Vuković i dolazimo do savremenog dela priče koji intrigira. Pjast je posle 12. kola na 12. mestu  (18 bodova, lider Slask ili Šljonsk 36), ali sa neobičnim bilansom od dve pobede čak 12 remija (pet na poslednjih pet susreta) i gol-razlikom 14:14. Kako i zašto?!

„Pjastunci” su evropski kraljevi remija. S jedne strane, Pjast je, uz lidera Slask, tim sa najmanje poraza i primljenih golova, ali s druge samo Ruh (jednom) je ređe pobeđivao i samo LKS Lođ (11) je postigao manje golova, a to su timovi koji se bore za ostanak. Crveno-plavi su udaljeni samo dva boda od zone ispadanja, ali ciljaju plasman koji vodi u Evropu, a to je peto mesto.

– Mi smo tim koji često remizira, ali i otežava život svima ostalima – rekao je trener Aleksandar Vuković, osvrćući se na brojne remije.

Stručnjaci i navijači su odavno identifikovali problem: nedostaje pravi strelac. Defanzivni vezista Patrik Džiček (25) najopasniji je sa četiri gola. Pjast je ove sezone već šest puta odigrao 0:0, a u svim ostalim mečevima u ligi bila su još samo četiri ishoda sa takvim skorom.

Standings provided by Sofascore

REKOD DRŽI POGON SA 19 REMIJA

„Piastunki” idu ka rekordu Pogona iz Šćećina koji je u sezoni 1993/94 čak 19 puta odigrao nerešeno. Pjast može da se poredi sa novopromovisanim Ocelulom iz Galacija u Rumuniji koji ima 11 nerešenih rezultata, ali iz 17 utakmica.

– Nije kao da igramo defanzivno i na 0:0. I dalje smo jedan od timova koji najčešće stvara najzrelije šanse za gol i retko dozvoljavamo protivniku zicere. Imam osećaj da smo u mnogim od ovih remija bili bliži pobedi – objasnio je Vuković, koji je priznao:

– Ali, ovo je veoma neobična situacija, čak i kao navijač nikada nisam video nešto slično.

Vuković i njegov tim dospeli su na naslovne strane prošle sezone. Srbin je preuzeo kormilo Pjasta u oktobru 2022. u zoni ispadanja. Usledio je uspon u kome su crveno-plavi ostali neporaženi u poslednjih 13 utakmica! Pjast se popeo na peto mesto i za dlaku propustio plasman u Evropu. Uprkos seriji remija, rekord Vukovićeve ekipe ostaje impresivan: u poslednje 32 utakmice Pjast je samo dva puta izgubio.

Pjast sledeći meč igra u četvrtak , u pitanju je duel Kupa Poljske protiv Karine u gostima. SOCCERBET je spremio kvote za taj duel. Možete ih videti klikom OVDE.

Piše: Miloš Topalović

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal