Pratite nas preko:
Đavoli i Despoti derbi
(Foto: MN press)

Fudbal

Dan kada će oživeti najveće srpsko navijačko rivalstvo, a nisu Zvezda i Partizan

Žreb za drugu rundu Kupa Srbije spojio je Radnički Kragujevac i Smederevo koji će se sastati na “Čika Dači” u sredu od 13 časova. Biće to prilika da dve navijačke grupe, Crveni đavoli i Despoti (Ultra Semendrija), obnove svoje dugogodišnje rivalstvo na tribinama.

Ono je staro preko tri decenije, a počelo je još na niželigaškim terenima u Srpskoj ligi Zapad, kada su dva tima bili redovni rivali u borbi za viši rang. Sastajali su se i u Superligi, ali protekle decenije nisu imali prilike da se često sretnu, igrali su povremeno u Prvoj ligi Srbije.

Zapravo, prošle su četiri godine od njihovih poslednjih duela, u okviru tadašnje Prve lige Srbije (druga liga), a meč Smederevu u novembru 2019. obeležila je velika tuča navijača dva tima pre utakmice.

Izuzetna netrpeljivost vlada između navijača Smedereva i Radničkog iz Kragujevca. Nekada je to bilo toliko žestoko rivalstvo, da se ne zaboravlja.

Počelo je od prozivanja Crvenih đavola, koji su im skandirali “Stoko seljačka, Smederevačka”, na šta su navijači Smedereva, popularni “Despoti” uzvratili možda i najbrutalnijom prozivkom, skandirajući: “Krvava bajka”, aludirajući na pokolj srpskih đaka u Kragujevcu od strane Nemaca.

SVE SOCCER KVOTE ZA MEČ RADNIČKI KG – SMEDEREVO

Deset godina čekali su navijači dva kluba na ponovni susret, a kada je do njega došlo, viđena je prava mobilizacija u navijačkim grupama iz Smedereva i Kragujevca.

Kada su se Đavoli vratili na stadion Smedereva, došli su u velikom broju i tokom čitavog meča su prozivali rivale, vređajući Smederevo stihovima:

– Deset godina je prošlo kao tren, Smederevo malo veće selo nego pre, deset godina je prošlo, a vi ste i dalje pi**e.

– Nervira me to što stalno mislim na vas, kako skačete u Dunav i bežite od nas, promenili ste ime, ali ste i dalje pi**e – glasila je pesma navijača Radničkog, koji su žestoko prozivali Smederevce.

SVE SOCCER KVOTE ZA MEČEVE KUPA SRBIJE

Ni Despoti, koji su u međuvremenu promenili ime u “Ultra Semendrija” im nisu ostali dužni, tokom čitavog meča su prozivali navijače Radničkog i sam Kragujevac.

Oni su čak Radnički nazivali epitetom “Seljački”, a imali su i parolu “I keve su vam sa štajge”, kao i “bolje mrtav, nego crven”, uz precrtan znak Crvenih đavola.

Njihova navijačka priča se sigurno nije na tome završila, i danas će dobiti novu epizodu.

Kup Srbije – 1/8 finala

Utorak
Inđija – Novi Pazar 2:3

Sreda
13.00: Radnički KG – Smederevo
13.00: Vršac – Napredak
15.30: Čukarički – Javor
15.30: Voždovac – Radnički SM
18.00: C. zvezda – Radnički Niš
18:00: Mladost GAT – Vojvodina

Četvrtak
16.00: Partizan – Grafičar

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal