Pratite nas preko:
FK Arkadag, Turkmenistan, šampion
(Foto: Printscreen/You Tube/Turkmenportal)

Fudbal

Najbrža titula u istoriji fudbala: Nazvali se po vođi, doveli najbolje i osvojili ligu bez kiksa

Novoformirani turkmenistanski klub Arkadag, nazvan po bivšem predsedniku ove zemlje Gurbanguli Merdimuhamedovu, okitio se titulom šampiona države u svojoj debitantskoj sezoni, pobedivši u svim prvenstvenim mečevima.

Arkadag je kao novajlija na najvišoj sceni turkmenistanskog fudbala ostvario istorijski uspeh osvojivši nacionalni šampionat u svojoj debitantskoj sezoni. Odigrali su 20 utakmica i zabeležili svih 20 pobeda.

Prema navodima lokalnih medija, Arkadag je formiran minulog proleća kako bi se odala počast Berdimuhamedovu, koji je dostigao kultni status tokom perioda svoje vladavine od 2006. do 2022. godine kada je podneo ostavku.

Formirani u čast lidera

Berdimuhamedov, koji i dalje ima uticaja i kontroliše vlast zajedno sa svojim sinom Serdarom, poznat je pod nadimkom Arkadag, što na turkmenistanskom znači “zaštitnik” ili “vođa”.

Uspeh ovog kluba ogleda se u činjenici da su doveli sve najbolje fudbalere iz turkmenistanskih klubova i odmah postali favoriti za osvajajnje lige.

Ako vas zanima atmosfera na jednom meču Arkadaga pogledajte na snimku ispod:

Ekipa je postigla 70 golova, a primila samo 14, dok je njihov prvi pratilac, klub Altin Asir, drugi na tabeli sa 16 bodova manje četiri kola pre kraja. Prošlogodišnji šampion Ahal, ostao je daleko iza sa 34 bodova zaostatka.

“Ponuda koja se ne odbija”

Didar Durdujev, najbolji strelac šampionata drugu godinu uzastopno, stigao je u Arkadag proletos.

– Bilo je nemoguće odbiti tako unosnu ponudu. Tim je formiran u aprilu, a do kraja godine uspeli smo da se okitimo titulom šampiona, što nas ohrabruje da idemo u nove pobede. Probaćemo da osvojimo kup – najavio je Durdujev strelac 26 golova ove sezone.

Arkadag, nekada grad duhova, u junu je dobio status grada od nacionalne važnosti. U centru je postavljena 43 metara visoka zlatna statua Gurbangulija Berdimuhamedova kao deo kompletnog konstrukcijskog projekta koji će koštati pet milijardi dolara.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal