Pratite nas preko:

Fudbal

Partizanov nokaut Zvezdi za kraj sumorne jeseni: Tragičar Rodić uručio otkaz Baharu?

Fudbaleri Partizana savladali su Crvenu zvezdu u 171. večitom derbiju sa 2:1 i okitili s titulom jesenjeg prvaka Superlige Srbije u fudbalu. Više od četiri godine čekali su Grobari pobedu nad večitim rivalom u Humskoj, a dočekali su da vide poraz “najskupljeg projekta” u srpskom fudbalu u poslednjih nekoliko sezona. Pride, Zvezda ni posle osam godina ne zna za pobedu u Humskoj.

U sjajnom derbiju koji smo videli posle dosta vremena, pred oko 15.000 gledalaca u Humskoj crno-beli su slavili golovima Natha iz penala u 41. i Saldanje u 66, dok je počasni pogodak za crveno-bele postigao Šerif Endijaje u 71. minutu.

Igor Duljaj jeuspeo da nadmudri Baraka Bahara, sačekao da se Zvezdini igrači ispromašuju i izduvaju i u pravim trenucima uspeo da im zada kobne udarce, od kojih se nisu oporavili. Nisu se oporavili crveno-beli ni od kikseva Milana Rodića, koji je greškama omogućio rivalu oba gola i možda zaključao sudbinu izraelskog trenera na klupi aktuelnog šampiona.

Na najsuroviji način fudbaleri Crvene zvezde iskusili su u prvom poluvremenu staro nepisano fudbalsko pravilo da kada ne iskoristiš brojne prilike uvek sledi kazna na drugoj strani. A imali su ih dosta u periodu od 20. do 40. minuta, kada je golman crno-belih Jovanović imao dosta sreće.

, fudbaler Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA. Beograd, 20.12.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, 171. derbi, Partizan, Crvena zvezda,
Foto: MN press

Pokušao je prvo Mijatović opasno sa distance, zatim posle kornera Hvanga i gužve Marković je sa gol-linije izbacio loptu posle udarca glavom Olajinke. Tukao je i Katai glavom na centaršut Hvanga, pa i Bukari iskosa sa desne strane – sve neprecizno.

Prethodno je mladom mijatoviću u 25. minutu bio opravdano poništen pogodak zbog ofsajda što je potvrđeno i iz VAR sobe. Kad se Zvezda tako ispromašivala, stigla je kazna. Rodić je neshvatljivo odneo prvo nogu Stojkovića pa loptu i iz svih uglova se činilo da je čist penal za Partizan. To je potvrdio i sudija Minaković koji je pokazao na 11 metara posle saveta iz VAR sobe.

Bibras Natko je bio siguran egzekutor u 41. minutu, majstorski je nadmudrio zemljaka Glazera i doneo prednost crno-belima u pravom trenutku, pred odlazak na pauzu.

, fudbaler Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA. Beograd, 20.12.2023. foto: MN Press / Ivica Veselinov Fudbal, 171. derbi, Partizan, Crvena zvezda,
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Drugo poluvreme počelo je dvostrukom izmenom i bakljadom, koja kao da je presekla Zvezdu u nameri da stigne do izjednačenja. Zahid je propustio dve sjajne prilike u 56. i 57. minutu, ali su one bile uvod u drugi gol i veliko slavlje u Humskoj.

Za njega se pobrinuo Saldanja koji je iskoristio činjenicu da se Rodić “uspavao”, zaboravio da izađe iz ofsajda i omogućio Brazilcu da postane peti fudbaler iz zemlje “kafe i sambe” strelac u večitom derbiju. Pre njega to su bili Žuka, Everton, Leonardo i Kleo. Fino društvance.

Radost crno-belih trajala je samo četiri minuta, pošto je na drugoj strani rezervista Endijaje smanjio rezultat. Bukari je prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu u peterac, a tamo rezervista crveno-belih bio brži od golmana Jovanovića i smanjio na 2:1. Ovo je bio i prvi gol Seneglaca u Superligi ove sezone.

Mateja Stjepanović, fudbaler Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA. Beograd, 20.12.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, 171. derbi, Partizan, Crvena zvezda,
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Zvezda je u poslednjih 20 minuta sve “bacila” na ofanzivu, mladi Jovan Mijatović pogodio još jednom mrežu crno-belih u 84. minutu i opet mu je VAR opravdano poništio gol jer se nalazio u ofsajd poziciji. Pre toga je u 80. minutu golman Partizana Jovanović sjajno skinuo šut iz slobodnjaka Kangi, dok je dobru šansu u osmom minutu nadoknade propustio Katai glavom.

Njegov promašaj bio je početak velikog slavlja igrača i navijača crno-belih i tuge za crveno-bele koji su posle očajne sezone u Ligi šampiona gde su bili najgori tim od 32 ekipe, zabeležili bolan poraz od večitog rivala koji će otvoriti mnoga pitanja u Ljutice Bogdana narednih dana.

Najvažnije – da li ići dalje sa Barakom Baharom na klupi?

Bahar Karađorđu
Foto: MN press

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 2:1 (1:0)

Strelci: Natho u 41 i Saldanja u 66 – Endijaje 71.
Stadion: Partizana.
Gledalaca: oko 15.000. 
Sudija: Nenad Minaković. 
Žuti kartoni: Nikolić, Jovanović (Partizan), Mijatović (C. Zvezda).

PARTIZAN: Jovanović, Stojković, Ilić, Marković 7, Antić, Stjepanović, Belić, Natho (od 69. Severina), Zahid, Kalulu (od 79. Nikolić), Saldanja (od 89. Šćekić)

CRVENA ZVEZDA: Glazer, Nedeljković (od 65. Endiaje), Spajić, Dragović, Rodić, Mijailović (od 46. Kanga), Hvang (od 59. Kraso), Bukari, Katai, Olajinka (od 46. Lučić), Mijatović.

Standings provided by Sofascore

Tok utakmice:

90+9. minut Kraj utakmice! Pobeda Partizana u 171. večitom derbiju od 2:1 i jesenja titula za crno-bele.

90+8. minut – Probio je Kraso i centrirao, ali je Katai prebacio gol glavom. Sreća za Partizan.

90+5. minut – Pokušavaju crveno-beli da stvore priliku, svi su u napadu, ali se crno-beli brane.

90. minut – Igraće se još sedam minuta nadoknade na ovom meču!

87. minut – Kakav promašaj Nemanje Nikolića, izašao je pred Glazera, probao da ga lobuje, ali je šutirao neprecizno pored gola. Potom je pomoćnik podigao ofsajd zastavicu.

85. minut – Još jedan poništen gol Jovanu Mijatoviću! Opet je bio u ofsajdu posle udarca Kange, pa je njegova egzekucija opravdano poništena.

80. minut – Pritiska Zvezda u finišu, ali golman Partizana Jovanović uspeva da sačuva mrežu. Izmena kod crno-beih, umesto Kalulua na terenu je Nemanja Nikolić.

75. minut – Katai je pokušao posle pasa Kange, ali je bio u ofsajdu pa se pogodak ne bi važio.

71. minut – Gol za Zvezdu, strelac je ŠErif Endijaje. Bukari je prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu u peterac, a tamo rezervista crveno-belih bio brži od golmana Jovanovića i smanjio na 2:1. Ovo je prvi gol Seneglaca u Superligi ove sezone.

68. minut – Velika šansa za Zvezdu, Katai je glavom opasno šutirao, ali je Jovanović uz pomoć stative izbio loptu u korner. Sreća za Partizan. Posle kornera pokušao je i Endijaje, ali neprecizno pored stative. Izmena u Partizanu, umesto Natka na terenu je Severina.

66. minut – Gol za Partizan! Saldanja pogađa za 2:0! Nova greška Milana Rodića koji nije iašao na vreme i zakasnio da napravoi ofsajd, što je Brazilac iskoristio da stigne do 14 pogotka u sezoni.

65. minut – Nova izmena u Zvezdi. Danas lošeg Kostu Nedeljkovića zamenio je Šerif Endijaje.

62. minut – Katai je primio loptu u šesnaestercu, ali je udarcem pre mogao da pogodi neki avion iznad stadiona nego gol Partizana.

57. minut – Još jedna velika šansa, Glazer je skrenuo loptu posle šuta Saldanje, ali je Dragović izblokirao Zahida u poslednjem trenutku. Samo korner za Partizan.

56. minut – Zamalo 2:0 za Partizan. Sjajno je Kalulu pobegao po desnoj strani, poslužio Zahida koji je precizno šutirao tik pored desne stative.

54. minut – Hvang se dokopao lopte na 20 metara, pokušao da šutira pravo u Jovanovića.

50. minut – Dobrih dva-tri minuta trajao je prekid koji su izazvali navijači Crvene zvezde koji su upalili pirotehniku. Meč je konačno nastavljen.

46. minut – Počinje drugo poluvreme! Dve izmene u Zvezdi, Kanga i Lučić su na terenu, izašli su Mijailović i Olajinka.

45+3. minut – Kraj prvog poluvremena! Partizan je dočekao tu jednu priliku da zada udarac večitom rivalu i na pauzu odlazi sa prednošću od 1:0. Ostanite uz nas, očekuje nas zanimljivo drugo poluvreme.

45. minut – Igraće se još tri minuta nadoknade u prvom poluvremenu.

41. minut – Gol za Partizan, strelac je Bibras Natko sa 11 metara. Nepisano fudbalsko pravilo, kad ne iskoristiš šanse stiže kazna na drugoj strani. Zvezda je to upravo naučila.

38. minut – Penal za Partizan? Videćemo šta kaže VAR… Rodić je odneo prvo Stojkovića pa loptu, iz svih uglova se čini da je čist penal za Partizan. To je potvrdio i sudija Minaković koji je pokazao na 11 metara.

36. minut – Malo je falilo da Bukari načne mrežu Partizana. Odlično je pobegao po desnoj strani i šutirao tik pored leve stative Partizanovog gola.

33. minut – Nova šansa za Zvezdu, Hvang je nabacio sa leve strane, a Katai glavom šutirao preko gola.

31. minut – Velika gužva pred golom Partizana, posle kornera Katai je šutirao traljavo, a posle odbitka Olajinka je glavom gađao praznu mrežu, ali se na pravom mestu našao kapiten Svetozar Marković i izbio loptu u polje. Sreća za crno-bele…

25. minut – Gol za Zvezdu postigao je mladi Mijatović, ali je bio u ofsajdu, pa je on opravdano poništen.

24. minut – Hvangu je prilikom izvođenja kornera pukao topovski udar pored noge. Korejac je potom podigao ruke i provocirao navijače Partizana zbog čega mu je Dragović pritrčao i upozorio ga da to ne radi. Posle jednominutnog prekida meč je nastavljen.

21. minut – Prvi udarac crveno-belih, pokušao je mladi Mijatović sa 18 metara, ali samo korner.

18. minut – Saldanja nije stigao pas Kalulua u petarcu, brži je bio golman Glazer. Prethodno je Natho probao sa 17 metara, pored gola. Partizan bolji u ovom delu utakmice.

15. minut – Natho je odlično prošao po desnoj strani, izbacio fintama Mijailovća i Olajinku, ali slabo šutirao pravo u ruke Omrija Glazera.

10. minut – Bez većih uzbuđenja posle uvodnih desetak minuta igre. Partizan je u petom minutu izveo korner, ali je Glazer bez problema uhvatio loptu. Hvang je oštro faulirao Saldanju i dobio poslednju opomenu pred žuti karton. Belić je uputio prvi šut na meču, visoko preko gola.

1. minut – Počeo je 171. večiti derbi. Sudija je dao znak da lopta krene sa centra.

– Igrači oba tima su izašli u pratnji sudija na centar. Na Severu je dominantna koreografija sa porukom: “Kiša pada, ja se klizam…”, dok će Partizan imati podršku sa Istoka i Zapada.

Crveno-beli ulaze u poslednji duel pred zimsku pauzu sa dva boda prednosti što obećava zanimljiv duel.

Glavni sudija derbija je Nenad Minaković. Pomoćnici će mu biti Nikola Borović i Atila Harmat, četvrti sudija biće Pavle Ilić, dok će u VAR sobi sedeti Momčilo Marković.

SOCCER KVOTE ZA MEČ PARTIZAN – C. ZVEZDA

Autobusi obe ekipe su kasnije nego što se očekivalo zbog gužve stigli na stadion u Humskoj, pa treba očekivati da početak meča koji je zakazan za 18 časova kasni.

Igrači obe ekipe su na zagrevanju, tribine se pune, a Sever je najviše popunjen od svih delova stadiona.

Foto: Soccersportal

Kao što je najavljeno, na Jugu nema žive duše zbog bojkota Grobara protiv Uprave.

Foto: Soccersportal

Sastavi:

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović – Stojković, Ilić, Marković, Antić – Belić, Stjepanović – Kalulu, Natho, Zahid – Saldanja.

C. ZVEZDA (4-1-4-1): Glazer – Nedeljković, Spajić, Dragović, Rodić – Mijailović – Bukari, Hvang, Katai, Olajinka – Mijatović.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal