Pratite nas preko:
Aleksandar Jovanović golman Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA. Beograd, 20.12.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, 171. derbi, Partizan, Crvena zvezda,
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Fudbal

Golman Partizana najkorisni igrač 9. kola Super lige: Koji su kriterijumi i ko bira najboljeg?

Golman Partizana Aleksandar Jovanović proglašen je za najkorisnijeg igrača devetog kola Super lige Srbije.

– Golman Partizana na pijadestalu zbog izdanja u večitom derbiju. Da, Gajas Zahid je doneo kvalitet u ofanzivi, tačno je da je Mateus Saldanja spakovao 14 golova i prvi je strelac prvenstva, ali uticaj Aleksandra Jovanovića je toliko veliki da se još jednom letošnjem novajliji pripisuju zasluge što Partizan zimuje na čelu tabele Super lige – navodi se na sajtu Super lige.

Utakmice devetog kola igrane su tokom prošle sedmice, umesto 27. septembra, a Partizan je pobedio Crvenu zvezdu sa 2:1 u 171. Večitom derbiju, koji je odigran 20. decembra.

Kako se navodi, Jovanović je imao uspone i poneki pad tokom druge polovine kalendarske godine, ali je održao obećanje da će biti najbolji kada je to navijačima najbitnije – u derbiju.

– Tih reči se držao i izdanjem minule sedmice pozicionirao kao bitan faktor u prvom slavlju parnog valjka u borbi za bodove nad večitim rivalom posle četiri godine i tri meseca. Tri sekvence sa stadiona u Humskoj zaslužuju posebnu pažnju. Prvi je način na koji je ukrotio udarac mladog Jovana Mijatovića, drugi kad je blokirao Gelora Kangu, onda i onaj najvredniji, pošto je sprečio da lopta posle pokušaja Afrikanca iz slobodnog udarca završi u mreži. Jedino kod uklizavanja Šerifa Endijajea ništa nije mogao, ali sveukupno gledano branio je izuzetno. Bez propusta – piše na sajtu.

fudbaler Partizana na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv Radnickog na Stadionu Cair, Nis 11.12.2023. godine Foto: Mladjan Ivanovic Fudbal, Partizan, Superliga Prvenstvo Srbije, Radnicki Nis
Foto: MN Press/Mlađan Ivanović

Pomogao protiv Grafičara

Iz lige su podsetili da je Jovanović letos branio dobro u kvalifikacijama za Ligu konferencija, kao i u prvenstvu u Novom Pazaru, ali i u Kupu Srbije kada je u penal seriji pomogao Partizanu da izbaci Grafičar.

– Za Partizan je najbitnije da, posle dužeg vremena, ima golmana na koga može da se osloni, čiji je mentalitet na nivou kluba, a sposobnost prevazilaženja teških situacija za svaku pohvalu. Izdanje u derbiju je nivo više. Dovoljno za epitet čuvara Partizanovih šampionskih ambicija – navodi se na sajtu takmičenja.

Uz sva uvažavanja zasluga koje je Jovanović imao za trijumf u večitom derbiju, a njih niko ne može da mu oduzme, ostaje nejasno kako zvanje najboljeg igrača kola nije poneo neko od istinskih junaka pobede Partizana nad Crvenom zvezdom, a to su sigurno Zahid ili Saldanja.

Ko bira najboljeg u ligi?

Takođe, nejasno je i ko uopšte bira najboljeg pojedinca kola i po kojim kriterijumima. Da li je to volja jednog čoveka, da li osoba/osobe koje uređuju sajt Super lige imaju apsolutnu slobodu da biraju najboljeg pojedinca?

Na osnovu napisanih pohvala na račun golmana Partizana, čini se da je Jovanović “nagradu“ dobio za kontinuirano dobre partije, ali ipak se radi o kolu u kojem je igrana najveća utakmica srpskog fudbala. Zajednica Super lige mogla bi da povede računa o ovako ozbiljnim stvarima, s obzirom na to da se i na ovaj način gradi imidž takmičenja.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal