Pratite nas preko:
Srpski selektor o Hrvatu
Foto: Beta/AP

Fudbal

Brajton je za Božić pre 83 godine doživeo poraz 0:18. I danas su ponosni na njega

Izbijanje Drugog svetskog rata prekinulo je prvenstvo Engleske. Mnogi igrači su otišli ​​u front, ali su klubovi pokušali da udovolje javnosti uz pomoć nekoliko preostalih igrača. Ponekad je to dovelo do veoma smešnih priča, od kojih se najupečatljivija dogodila na Božić 1940. Tog dana klub Brajton doživeo je najveći poraz u svojoj istoriji – 0:18.

Zvanično, sve utakmice u ratu su se smatrale prijateljskim. Međutim, klubovi u zemlji bili su podeljeni u nekoliko liga i čak su vodili turnirske tabele, što je izgledalo veoma neobično zbog različitog broja utakmica za sve timove. Najčudnije su bile utakmice Južne regionalne lige: bombardovanju su najčešće bili gradovi južnog primorja. Bombardovanje je neretko bilo baš za vreme utakmica.

Najgore sreće bilu su Sautempton i Brajton. Jednom je njihov susret trajao 45 minuta: prvo su odigrali 20, nakon čega su se igrači i gledaoci sklonili u sklonište za bombe, a zatim još 25 dok se nemačko vazduhoplovstvo nije vratilo za novi udar. Posle drugog naleta odlučili su da meč proglase završenim rezultatom 0:0, koji je tada stajao na semaforu. Drugi put su ove iste ekipe uspele da odigraju samo 210 sekundi pre bombardovanja – odlučili su da ovaj meč uopšte ne unose u protokol.

Na Božić 1940. Brajton je trebalo da igra u gostima kod Noriča. Tim je, međutim, otišao u veoma smanjenom sastavu: trener Čarli Veb, prvotimac Džo Vilson i trojica omladinaca – Roj Vots, Čarli Čejs i Čarli Harman. Bilo je planirano da se kasnije pridruži još nekoliko igrača, ali ih je vanredno stanje sprečilo da odu sledećim vozom. Norič je ponudio da se meč odloži, ali ljudi su se već okupljali na tribinama i Brajton je sledio princip.

TRENER IGRAČE NAŠAO NA TRIBINAMA

Trener Čarli Veb je lično prošetao tribinama i pitao da li neko želi da igra za njihov tim. Nekoliko gledalaca se spremno složilo. Takođe, na sreću po Brajton, u gradu je bio stacioniran puk u koji je regrutovano nekoliko igrača Boltona. Jedan od njih, Džimi Itel, sa zadovoljstvom je igrao za “galebove”.

Mora se reći da utakmica na Kerou roudu nije bila jedina sa velikim rezultatom na Božić 1940. Tog dana je širom zemlje postignuto 210 golova. U paralelnim utakmicama zabeleženi su rezultati 9:3, 7:1, 7:2, a Beri i Halifaks Taun su uspeli da izvuku rezultat 5:5. Lester i Nortempton igrali su dva puta na Božić. “Lisice” su ujutru otišli ​​u Nortempton, gde su izgubili rezultatom 2:5, a uveče (na sreću, gradovi su udaljeni samo 40 kilometara) ekipe su odigrale revanš u kojem se Lester revanširao – 7:2.

Tabele su 1940-1941. su izračunate na veoma neobičan način. Pošto su svi shvatili da ekipe neće odigrati isti broj utakmica, mesta su dodeljivana na osnovu prosečnog broja golova po utakmici. Norič je, savladavši “galebove” rezultatom 18:0, za jedno veče popeo sa 16. na 6. mesto.

Mora se reći da su navijači Brajtona i dalje ponosni na onaj božićni poraz od Noriča rezultatom 0:18. Činjenica je da je Albion postao jedini klub koji nikada tokom rata, bez obzira na sve, nije otkazao planiranu utakmicu. Čak su i četvorica klupskih igrača bili spremni da udovolje navijačima na tribinama i odvrate ih od ratnih teškoća 90 minuta.

Posebno za Božić.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal