Pratite nas preko:
Zvezde Panatinaikosa

Evroliga

Veza Zvezde i Panatinaikosa je mnogo veća nego što se misli. Navijači se mrze, ali klubovi “vole”

Veza Crvene zvezde i Panatinaikosa je mnogo veća nego što se u prvi mah misli. Navijači se mrze, međutim, saradnja dva kluba, odnosno igrači koji su nosili dres ova dva tima je zaista impresivna. Pored košarkaša, spona je i bivši trener dva kluba Dejan Radonjić. No, ipak, ovde o igračima.

SOCCERBET je spremio kvote za duel. Možete ih videti klikom OVDE.

SOFOKLIS SKORCSANITIS

(PAO 2012-2013. – CZ 2015)

Možda igrač koji se najmanje proslavio u oba kluba. Grčki teškaš je za godinu dana među „detelinom” zaradio milion i po evra, ali je posle 12 meseci usledio njegov povratak u Makabi iz Tel Aviva. U Zvezdu stiže avgusta 2015. godine i beleži samo šest nastupa u ABA ligi sa prosekom 4,8 poena uz 2,5 skokova. Saradnja je raskinuta posle samo dva meseca. Karijera je išla samo silaznom putanjom. PAOK, Aris i Jonikos i to je bio kraj.

OGNJEN KUZMIĆ

(PAO 2015-2016. – CZ 2016-2017, 2019-2023)

Nedavno je po treći put napustio Crvenu zvezdu. Posle ne baš sjajne sezone 2015-2016. u dresu Panatinaikosa stigao je na Mali Kalemegdan. U Zvezdi je tada statistički bio duplo bolji nego prethodnu sezonu u Atini. Prosek u Evroligi mu je porastao sa 5,1 poena po meču na 9,4, a skokovi sa 4,1 na 7. Igrajući za crveno-bele te 2016. godine postao je i MVP meseca januara u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Ipak, u poslednje vreme ga je dvaput Zvezda slala u FMP i čini se da je ovog decembra bio i konačni rastanak, više ga nećemo verovatno gledati ni u dresu Zvezde, a ni Panatinaikosa

DEMARKUS NELSON

(CZ 2012-2014. – PAO 2014-2015)

Pristalice crveno-belog tima su možda najviše ljubavi od američkih košarkaša pokazale prema ovom momku. Za to su verovatno najviše zaslužne sjajne partije i srčanost u derbijima protiv Partizana. Sa crveno-belima osvajao je dvaput Kup Srbije, bio i MVP tog takmičenja (2013), kao i član idealnog tima ABA lige (2014). Posle dve godine na Malom Kalemegdanu otišao je u Panatinaikos gde je takođe osvojio Kup Grčke. Put ga je posle toga vodio u Monako, Unikahu, ASVEL, Bajern i Limož. Penzionisao se 2020. godine.

DŽEJMS FELDIN

(PAO 2015-2017 – CZ 2017-2018)

Bio je jedan od nosilaca igre te sezone u Crvenoj zvezdi. Ipak, poraz u finalnoj seriji ABA lige od Budućnosti sigurno i njemu i dan-danas odzvanja u ušima. Bio je šampion Grčke i Srbije (2017, 2018), usput ima i dva Kupa Grčke, gde je 2017. godine bio i MVP takmičenja. Od odlaska iz Crvene zvezde nastupao je za Hapoel iz Jerusalima. U meču protiv Nimburka  u FIBA Ligi šampiona postigao je 35 poena, šutirajući trojke tako da je pogodio 9 od 12. Posle Hapoela bio je u Betisu, Kuvajtu, Fortitudu, da bi 2023. potpisao za Hapoel Tel Aviv, a posle nekoliko meseci prešao je u Hapoel Galil.

STRATOS PERPEROGLU

(PAO 2007-2012 – CZ 2018-)

Postao je drugi grčki košarkaš koji je zaigrao za Crvenu zvezdu. Dobio je jedan od najjačih ugovora u timu (zvanično 300.000 evra), a opravdao je svaki cent tog novca. Ogroman radnik na parketu, koji se možda ne istakne uvek u prvi plan u statističkim kolonama, ali niko ne može da mu zameri na učinku posle utakmice. Njegov put nije bio lak. Posle pet godina u Panatinaikosu, odlučio je 2012. da pređe u Olimpijakos. Te dve sezone u Pireju mu navijači iz zelenog dela Atine nikada neće oprostiti. Ima četiri šampionska pehara u Grčkoj, tri kupa, osvojio je i ABA ligu 2019. godine.

KEJSI RIVERS

(PAO 2016-2018. – CZ 2019.)

Došao je prošle sezone kao veliko pojačanje, ali nije opravdao taj status. Povrede su ga omele da se pokaže u pravom svetlu. Neće baš nedostajati navijačima crveno-belih. Za dve godine u Panatinaikosu bio je dvaput šampion Grčke, uzeo je i jedan kup, dok u Srbiji ima titule iz ABA lige i Jadranske, ali nije doprineo mnogo njihovom osvajanju. Posle Beograda bio je u Betisu, Žalgirisu, Zenitu, Bajernu, Hapoelu, a poslednji put je igrao za Samaru do juna ove godine.

DŽEJMS GIST

(PAO 2012-2019. – CZ 2019-2020.)

Nije se proslavio u Crvenoj zvezdi. Došao je te 2020. godine kao “prst u oko” navijačima Partizana. Ipak, očekivanja su bila daleko veća od onoga što je pokazao. Nije završio sezonu sa crveno-belima zbog koronavirusa, sezona je prekinuta, a on je posle toga otišao u Bajern Minhen. Odatle je otišao u Asvel, pa u Bahčešehir i sada je u Urugvaju. Ostaje mu ona titula sa crno-belima iz 2011. godine. Pre Zvezde, dok je nosio dres Panatinaikosa, pet puta je bio prvak Grčke i šest puta osvajač kupa.

MATIJAS LESOR

(CZ 2017-2018. – PAO 2023-…)

Nikako po dobru ne pamte navijači Crvene zvezde Matijasa Lesora. Prvo pamte 2018. godinu i onaj promašeni zicer za titulu protiv Budućnosti, a onda i preobražaj istog košarkaša kada je došao u Partizan. Grizao je na svakom meču protiv Zvezde i izluđivao. Od ovoga leta je član Panatinaikosa, pa će tako posle crno-belih imati priliku da igra protiv bivšeg kluba i u zelenoj uniformi.

STEFAN JOVIĆ

(CZ 2014-2017. – PAO 2022)

MVP finala ABA lige iz 2016. godine sa Zvezdom je osvojio dve titule prvaka KLS-a i dva kupa. Preko Bajerna i Himkija je stigao u Panatinaikos. Slabi procenti u svim kategorijama bili su posledica strahovitih povreda koje su ga mučile tokom perioda u Atini. Da je bio spreman sigurno bi postigao više. Dok je bio košarkaš Panatinaikosa uzeo je dve titule, jedan kup, a onda je preko Turske i Olimpije iz Milana stigao na do dresa Zvezde. U Zvezdi je uzeo titulu u KLS-u i Kup, ali je izostao bolji učinak u ABA i Evroligi.

ERON VAJT

(PAO 2020-2021. – CRVENA ZVEZDA 2021-2022)

Teška povreda ruke sprečila ga je da pokaže više. Uprkos tome, krilni centar je osvojio triplu krunu tako što je bio deo tima Dejana Radonjića. Ima titulu i kup sa Panatinaikosom u Grčkoj. Posle Zvezde bio je član Budućnosti, Darušafake, a trenutno je član Kumamota iz Japana.

LUKA VILDOZA

(CZ 2022-2023 – PAO 2023…)

Argentinac je opak igrač, samo je u Beogradu više punio medije burnim vezama nego vanserijskom igrom za koju je sposoban. Nisu lepo navijači prihvatili ni kada je pri odlasku u Panatinaikos svrstao Partizan među favorite za F4, a ne bivši klub. Ostaju mu titulu KLS-a i Kup Srbije, mada gubitak titule na Jadranu je “poništio sve”.

NEMANJA NEDOVIĆ

(CZ 2018-2020. – PAO 2020-2022. – CZ 2022-…)

Čast svima, ali najzvučnije ime na ovoj listi. Bivši reprezentativac Srbije je ponikao u Zvezdi, otišao jer se nije najbolje snašao kod Svetislava Pešića (isti scenario viđen i ove godine u nacionalnom timu), a onda posle NBA lige (Golden Stejt) stigao u Valensiju, Unikahu, Armani i konačno u Panatinaikos. Dupla kruna u Grčkoj, začinjena sa MVP priznanjem za najboljeg igrača finala kupa, a onda… Povratak! Navijači Zvezde su se oduševili, još kada je rešio onaj prvi večiti derbi u Evroligi….

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga