Pratite nas preko:
Francuzi 1998
Foto: MN Press

Fudbal

Gde su čuveni Francuzi iz 1998. godine? Glumci, književnici, rijaliti igrači, sakupljači trofeja, političari…

Sigurno ste se nekada zapitali šta rade igrači nakon što osvoje Svetsko prvenstvo. Sede li u nekom „debelom hladu”, ispijaju koktel, dok su oko njih svuda palme, more, žene, devojke ili i jedno i drugo? Zavirili smo malo u jednu od najboljih evropskih selekcija koja je ikada postojala, nacionalni tim Francuske iz 1998. godine. Skoro svi i dalje nešto rade i povećavaju račune u bankama.

Francuzi 1998

Sećate li se čuvenog ćelavca na golu sa hiljadu ruku – Fabijena Barteza? Nakon penzije, odlučio je da se okuša u trkama i osvojio je ceo jedan šampionat. Čovek koji je branio svaki meč na tom Mundijalu sada radi kao ambasador grada Tuluza.

Njegova zamena, ali i prethodnik među stativama Bernar Lama je posle afere sa pušenjem, što bi Del Boj rekao „smešnih cigara”, i penzije imao kratak izlet u trenerske vode. Vodio je dva meseca Keniju, a potom je bio generalni menadžer Gvajane, koju FIFA ne priznaje. Pre 10 godina je osnovao fabriku za preradu vode koja je proizvodila trećinu prodate vode u Gvajani. Glumio je u TV seriji.

Lionel Šarbonije je bio tu da popuni broj, ali recimo da je on vodio jedno vreme Tahiti, kao i Istr. Radio je i u Africi, potom kao komentator fudbalskih mečeva, ali i konjskih trka.

Vensan Kandela se uglavnom bavi humanitarnim radom. Bio je učesnik serijala „Plesom do zvezda” u Italiji.

Bikšente (Biksant) Lizerazu je aktivno trenirao borilačke veštine, čak je nastupio i na jednom prvenstvu sveta. Trenutno je komentator Lige šampiona i utakmica francuske reprezentacije.

Jedini crveni karton u karijeri reprezentativca Loran Blan dobio je u polufinalu protiv Hrvata i nije igrao u meču za titulu. Trenersku karijeru počeo je u Bordou, a zatim bio u Pari Sen Žermenu. Vodio je Al Rajan iz Katara. Kratko je bio i u posrnulom Lionu.

Marsel Desai je napisao autobiografiju, prodao je u 80.000 primeraka. Sada radi u Fudbalskom savezu Francuske, a usput se bavi i humanitarnim radom.

Književnim putem je otišao i Lilijan Tiram. Još kao igrač završio je dva fakulteta. Njegova knjiga „Manifest jednakosti” je dugo bila među najprodavanijima u otadžbini. Sin Markus igra za Inter, dok drugi sin Hefren nastupa za Nicu, a verovatno će putevima oca, jer ga želi Juventus.

Frank Lebef je odlučio da se posveti glumi. Uspešno je završio kurs i već se pojavljivao u nekoliko uloga na filmu. Takođe radi i kao komentator za ESPN, a bio je i učesnik jednog rijalitija.

Patrik Vijera trenutno vodi Strazbur.. Prethodno je bio kormilar Kristal Palasa, Nice i Njujorka. Oprobao se pre trenerskog posla i u komentatorskom. Otvorio je u Senegalu, zemlji porekla, akademiju fudbala.

Komentatorskom poslu nije odoleo ni Emanuel Peti. Takođe je napisao knjigu, pojavio se u jednoj televizijskoj seriji, a bavi se i dobrotvornim radom.

DEŠAN I DALJE RADUJE FRANCUZE, ZIDAN ČEKA, A OSTALI…

Didije Dešan je bio predodređen da donese mnoge radosti francuskom fudbalu. Posle titula za Francusku na SP 1998. i EP 2000. godine, odlučio je da naredne već počne da radi kao trener u Monaku. Osvojio je Liga kup, potom uveo Juve posle one afere Farsopoli u Seriju A, zatim doneo titulu Marselju… Najvažnija je stigla 2018. godine kada je osvojio Svetsko prvenstvo pobedom u finalu nad Hrvatima, da bi 2022. poklekao u odbrani titule protiv Argentine u Kataru.

Umetnik na terenu Zinedin Zidan trenutno odmara od trenerskog posla. Posle dve titule prvaka Španije i čak tri Lige šampiona, zaslužio je da predahne. Sinovi mu takođe igraju fudbal, ali ne baš uspešno kao on. Čeka ga, kada on poželi, sigurno posao u nekom od najvećih i najbogatijih klubova na svetu.

Robert Pires radi kao stručni konsultant na katarskoj televiziji, dok mu je kolega iz veznog reda Emanuel Peti takođe zaposlen na TV-u, ali u domovini.

Među novinare se otisnuo i Kristof Dugari, koji čak ima i svoju emisiju u Francuskoj.

Bernard Diomed ima Akademiju fudbala koju sponzoriše FS Francuske. Radio je i kao trener u mlađim kategorijama „trikolora”.

ANRI SELEKTOR, ĐORKAJEF i BOGOSJAN AGITUJU ZA JERMENE

Alan Bogosjan je posle nekoliko mandata na mestu pomoćnika u seniorskom timu Francuske trenutno bez posla. Često širom sveta promoviše ideju o priznavanju genocida nad Jermenima.

Kristijan Karembe je radio kao savetnik uprave Olimpijakosa. Uprkos igranju za Francusku, pamtimo ga i po odbijanju da peva Marseljezu. Deda mu je svojevremeno bio u kavezu izložen na neljudskoj predstavi i predstavljen kao lažni kanibal. Zbog toga često ističe da nikad ne bi igrao za „trikolore” da je Nova Kaledonija imala reprezentaciju.

Juri Đorkajef živi u Njujorku i bavi se uglavnom organizacijom humanitarnih turnira u fudbalu. Takođe je zagovornik pitanja Jermena u svetu. I on i Bogosjan su poreklom iz te zemlje.

Ako vam kažemo da je broj 9 nosio tada Stefan Givarš, verovatno nećete verovati. Ipak, legendarni napadač Gengana je prethodno imao sjajnu sezonu u Renu (36/22). Prvu šansu u svetu fudbala u Brestu dobio je od Slavoljuba Muslina 1989. godine. Učestvuje u radu regionalnih selekcija Bretanje.  

Tijeri Anri je hodajuća legenda Arsenala. Zanimljivo je da je prvi posao posle 123 meča za Francusku dobio u stručnom štabu Belgije. Potom je kratko vodio Monako, bio dve godine u Montrealu, a potom je je bio trener kod Roberta Martineza u nacionalnom timu Belgijanaca. Trenutno vodi U21 reprezentaciju Francuske i često se svađa sa trenerima Lige 1.

Pred kraj karijere, David Trezege ispunio je želju oca da se vrati u njegovu, a i majčinu, zemlju rođenja – Argentinu. Bio je u River Plejtu, Njuvels old bojsima, da bi tačku stavio u Indiji. Živi u Torinu, blizu Juventusovog stadiona, kluba za koji je igrao. Diplomirao je menadžment na fakultetu u Španiji, potom položio i za trenera. Trenutno, kako sam kaže, traži posao.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal