Pratite nas preko:
Majkl Oven

Fudbal

Legendarni fudbaler progovorio o bolesnom sinu: Kad bih mogao, dao bih mu svoje oči (FOTO)

Legendarni fudbaler Majkl Oven (44) ostavio je iza sebe sjajnu karijeru, iako mnogi smatraju da je moglo biti mnogo bolje da ozbiljne povrede nisu omele njegov razvoj. Najdublji trag ostavio je u Liverpulu, gde je 2001. kao 22-godišnjak postao jedan od najmlađih osvajača Zlatne lopte u istoriji.

Te sezone osvojio je i Kup UEFA, a kasnije je nosio i dresove Real Madrida, Njukasla, Mančester junajteda i Stouk Sitija. Za Englesku je nastupio 89 puta i postigao 40 golova. Posle igračke karijere, Oven povremeno radi kao televizijski komentator, a u intervjuu za Dejli mejl govorio je o retkoj bolesti svog 17-godišnjeg sina Džejmsa, koji je oslepeo.

– Polomio sam se pre 12 ili 13 godina kada mu je prvi put dijagnostikovan. To je nešto sa čim mora da živi i čemu se prilagođava. On mi znači više od svega na svetu, kada bih mogao da mu dam svoje oči i da ih zamenim, eto šta on bi uradio. Ali to su karte koje mu je život podelio, nema smisla da žališ za onim nad čim nemaš kontrolu u životu. On ne razmišlja o tome zašto je takav kakav jeste – rekao je Oven.

Džejmsu je dijagnostikovana neizlečiva Stargardtova bolest, koja izaziva degeneraciju ćelija pigmentnog epitela retine i fotoreceptorskog sloja, i ostavila ga je slepim pre punoletstva.

Džejms Oven je pričao o tome da pokušava da ostane pozitivan:

– Dolazio sam iz škole ljut jer nisam mogao da radim neke stvari koje druga deca mogu. Neki su se šalili na moj račun. Tada sam bio sasvim druga osoba. Bio sam mnogo negativniji zbog ove bolesti. Sada sve gledam u mnogo pozitivnijem svetlu. Za to je zaslužan moj otac. On mi je pomogao u tome. Zbog njega sam srećnija osoba, čak me je naučio da se šalim o sebi…

“Molim se da nađu lek”

Oven se nada da će jednog dana biti pronađen lek za njegovog sina:

– Molim se da nađu lek za njega. Čekam skrštenih prstiju i stalno podižem svest o ovoj bolesti. Međutim, nismo Samo ćemo prekrstiti palčeve narednih pet godina i samo se zavaliti i nadamo se. Živimo život, ako se nešto desi, sjajno. Ako ne, on će i dalje imati sjajan život.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal