Pratite nas preko:
Navijači Hajduka, Torcida Split
Torcida Split; Foto: MN Press

Fudbal

“Torcida” pokrala zastave “Delija”: Potom je pokušala da ih ponizi, ali su svi ostali zbunjeni

Prethodne večeri u Hrvatskoj je igran derbi između Hajduka i Rijeke, a deo folklora pred 30.000 gledalaca na “Poljudu” bili su i navijači Crvene zvezde. U večeri dočeka Ivana Perišića i Josipa Brekala, Rijeka je odnela pobedu rezultatom 2:1 i tako preuzela čelo tabele, uz isti broj bodova kao i Hajduk (41).

Ipak, ovdašnjoj javnosti svakako je zanimljiviji navijački obračun koji se dogodio u drugom poluvremenu. Nakon što su gosti napravili preokret, došlo je do prepucavanja dve tribine, “Torcide” i “Armade”.

Domaći navijači su istakli ukradena obeležja rivala, ali i navijača Crvene zvezde, popularnih “Delija”. Naravno, tradicionalno, zapalili su ih i tako pokušali da ponize suparnike. Ali, to nije bilo sve.

Sa tribine gde je “Torcida”, krenula je pesma čiji su “delije”, takođe, biile deo. “Delije ste vi, možete Torcidi ku*** pušiti!”, glasilo je skandiranje koje je mnoge zbunilo. Otkud Zvezda i njeni navijači imaju veze sa ovom utakmicom?

Navijači Hajduka i Rijeke imaju dve verzije

Mediji u Hrvatskoj to objašnjavaju “podsećanjem” na finale Kupa maršala Tita u Beogradu 1987. godine. Tada su na stadionu “JNA” igrali upravo Hajduk i Rijeka. “Torcida” je bila na južnoj, a “Armada” na severnoj tribini i tamo su imali podršku navijača Crvene zvezde.

Tu dolazimo do dve verzije priče. Prema jednoj, onoj koju zastupaju Hajdukovci, Riječani su se ujedinili sa navijačima crveno-belih jer je pre toga na JNA odigrano finale Kupa u juniorskoj konkurenciji u kome je igrala Zvezda. Ipak, iz Rijeke tvrde da to nije tačno. Njihova verzija kaže da su zvezdaši, posle meča sa Veležom, ostali da bi provocirali “Torcidu”, koja im je daleko veći rival nego “Armada”.

Bez obzira na sva objašnjenja i “vađenja”, navijači Hajduka smatraju Rijeku srpskom, a “Armada” se smatra za frakcijom “Delija”. Zato se na “Poljudu” često može čuti i: “Smrdljiva Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba”. Zbog toga je klub iz Splita često kažnjavan.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal