Pratite nas preko:
ALEKSANDAR DRAGOVIC fudbaler Crvene zvezde na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv BIBARS NATCHO Bibars Natho iz Partizana na stadionu Partizana, Beograd, 20.12.2023. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, Superliga Prvenstvo Srbije, Partizan
Aleksandar Dragović i Bibars Natho na poslednjem Večitom derbiju, Foto: MN Press/Marko Metlaš

Fudbal

Partizan i Zvezda u prolećnom “minskom polju”: Raspored Večitih u Superligi, protiv koga i gde mogu da “stradaju”

Posle skoro 2 meseca, tačnije tačno 51. dana, nastavlja se Superlige Srbije. U prolećnom delu sezone nas očekuje još 10 kola redovnog ligaškog dela prvenstva. Nakon čega će se igrati plej-of i plej-aut u okviru kojih će biti odigrano po još 7 utakmica.

Čini se da u poslednjih nekoliko godina nije bila zanimljivija borba za titulu, pa će pitanje šampiona Srbije biti rešeno upravo u prolećnoj polusezoni.

Partizan je prvi deo sezone, tzv. jesenji, završio na najbolji mogući način za njega i njegove navijače, pobedom u Večitom derbiju i vraćanjem na prvo mesto. Crno-beli su bili ispustili veliku bodovnu prednost u decembru i pred derbi bili 2 boda iza Crvene zvezde.

Ipak, trijumfom na svom stadionu u tom poslednjem meču Superlige u 2023. godini preskočili su crveno-bele za 1 bod na tabeli.

Standings provided by Sofascore

Jesen kao opomena “večitima”

Raspored mečeva i protivnika do 30. kola, tačnije do plej-ofa je poznat. Mada to uvek bi trebalo uzeti sa rezervom, jer srpski fudbal je postao poznat u poslednje vreme po odlaganjima i pomeranjima mečeva. Ipak, toga ne bi trebalo da bude u prolećnom delu sezone, jer nijedni, ni drugi ne igraju Evropu.

Pitanja koja se postavljaju jesu da li će i protiv koga bi mogli “večiti” da izgube bodove u prolećnom delu prvenstva. Osim u međusobnim duelima. Sigurno je da ćemo na proleće imati dva Večita derbija. Jedan će se igrati na stadionu “Rajko Mitić” u martu.

, fudbaler Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Crvene zvezde, na stadionu JNA. Beograd, 20.12.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, 171. derbi, Partizan, Crvena zvezda,
Foto: MN press

Drugi će se sigurno igrati u plej-ofu, samo ne znamo ko će biti domaćin i kada će se igrati. Prednost će imati tim koji bude završio na prvom mestu pred početak plej-ofa.

Ipak, postoji li mogućnost da osim u Večitom derbiju u martu, još negde Zvezda i Partizan “prospu” bodove što bi moglo uticati na konačan ishod šampionske trke?! Ako je suditi po onome što smo videli tokom jeseni – itekako je moguće.

Uostalom, Zvezda je doživela poraze od Voždovca i Čukaričkog, te odigrala nerešeno protiv TSC-a na Marakani. Partizan je izgubio čak 4:0 od TSC na svom terenu, pa je izgubio i od niškog Radničkog koji je u donjem delu tabele i remizirao sa Radničkim iz Kragujevca u Humskoj.

Dakle, nije da nije bilo kikseva, pogotovo onih iz reda neočekivanih. Što se tiče rasporeda do plej-ofa, možda je Zvezda u povoljnijoj poziciji jer je očekuje 7 mečeva na domaćem terenu i 6 gostovanja. S Partizanom je situacija obrnuta, 7 gostovanja i 6 utakmica kao domaćini.

Raspored mečeva u plej-ofu je nemoguće predvideti, jer osim Partizana, Zvezde i TSC-a nijedna ekipa nije siguran učesnik. Niti se zna ko će zauzimati koju poziciju na tabeli posle 30 kola.

Gde su Partizanove potencijalne mine?

Kada se pogleda raspored i kvalitet ekipa na papiru čini se da prvoplasiranom timu Superlige će biti najteže u 30. kolu protiv Čukaričkog uz Večiti derbi na Marakani. “Brđani” su poslednjih godina zadavali probleme crno-belima, imaju i 2 pobede u poslednja 3 meča.

XANDER SEVERINA Ksander Severina, fudbaler Partizana, na prvenstvenoj utakmici protiv Cukarickog, na stadionu JNA. Beograd, 12.11.2023. Foto: Nebojsa Parausic Fudbal, Cukaricki, Partizan
Ksander Severina na meču protiv Čukaričkog jesenas, Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Ali to nije sve, jer ekipa Igora Duljaja ide u goste Novom Pazaru koji beleži dobre rezultate predvođen baš bivšim igračima Partizana (Ljajić, Suma, Šćepović). Prošle sezone su crno-beli i izgubili u Novom Pazaru 1:0.

Ne bi trebalo smetnuti s uma da se Partizan ove sezone vraćao iz mrtvih protiv IMT-a i Radnika iz Surdulice kada je gubio 2:0 i golovima u nadoknadi pobeđivao 3:2. Takođe, i Spartak je prošle sezone bio jedna od ekipa koje su slavile protiv crno-belih.

Tako da crno-beli moraju zbog prethodnih mečeva protiv ovih timova moraju da budu dodatno oprezni. Potencijalne mine su Novi Pazar, Čukarički, Spartak, pa i IMT i Radnik.

Raspored Partizana do plej-ofa

Kolo i datum (uzeti s rezervom)Protivnici
20. kolo, 10.2.Javor – Partizan
21 kolo, 17.2.Partizan – IMT
22. kolo, 24.2.Radnik – Partizan
23. kolo, 2.3.Partizan – Železničar
24. kolo, 9.3.Crvena zvezda – Partizan
25. kolo, 13.3.Partizan – Napredak
26. kolo, 16.3.Mladost Lučani – Partizan
27. kolo, 30.3.Partizan – Spartak
28. kolo, 3.4.Voždovac – Partizan
29. kolo, 7.4.Partizan – Novi Pazar
30. kolo, 14.4.Čukarički – Partizan

Gde su Zvezdine potencijalne mine?

Što se tiče Crvene zvezde, osim Večitog derbija koji će imati na svom terenu, ako se gledaju ekipe na papiru, svakako, teško gostovanje je čeka u Bačkoj Topoli protiv TSC-a. To pokazuje i rezultat od jesenas na Marakani (1:1).

Hvang In Bom protiv TSC
Hvang In Bom i Petar Stanić na meču Crvena zvezda – TSC, Foto: MN Press

Takođe, odmah u subotu je čeka duel protiv Voždovca od koga je izgubila ove sezone. A navijači se sigurno dobro sećaju i onog poraza iz 2017. zbog koga je izgubljena titula. Lak zalogaj neće biti ni Novi Pazar koji je bio jedan od retkih kikseva prošle sezone. Čukarički je već “ujeo” crveno-bele ove sezone, kao što rekosmo.

I Javor je u prošlosti bio nezgodan protivnik crveno-belima, a jesenas je Jovan Mijatović spasio golom u finišu. Na kraju da se ne zaboravi i da Radnik iz Surdulice prošle sezone protiv Zvezde ima pobedu, remi i poraz.

Potencijalne mine za Zvezdu su TSC, Čukarički, Novi Pazar, Javor i Radnik u Surdulici.

Raspored Crvene zvezde do plej-ofa

Kolo i datum (uzeti s rezervom)Protivnici
20. kolo, 10.2.Crvena zvezda – Voždovac
21 kolo, 17.2.Novi Pazar – Crvena zvezda
22. kolo, 24.2.Crvena zvezda – Čukarički
23. kolo, 2.3.TSC – Crvena zvezda
24. kolo, 9.3.Crvena zvezda – Partizan
25. kolo, 13.3.Radnički Niš – Crvena zvezda
26. kolo, 16.3.Crvena zvezda – Radnički Kragujevac
27. kolo, 30.3.Javor – Crvena zvezda
28. kolo, 3.4.Crvena zvezda – IMT
29. kolo, 7.4.Radnik – Crvena zvezda
30. kolo, 14.4.Crvena zvezda – Železničar

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal