Pratite nas preko:
Nebojša Čović (Foto: Printscreen/You Tube/ Podkast sa Kuzmom i Lukom)

Evroliga

Sve što je Nebojša Čović rekao, na jednom mestu

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović imao je zapaženo gostovanje u podkastu sa “Lukom i Kuzmom” u kome je otkrio veliki broj zanimljivih detalja vezanih za aktuelne košarkaške prilike.

Opet smo preslušali celu emisiju (više od tri sata) i izdvojili najupečatljivije izjave jednog od najmoćnijih ljudi u srpskoj košarci:

– Ne pričamo o tome da smo u Nišu imali sjajno suđenje srpskih sudija.

– Nikada nijedan trener Zvezde nije pretio nijednom sudiji da neće suditi Evrokup ili Evroligu, ako ne sudi za nas.

– Srbija je dostigla stadijum da može da ima jaku ligu od 10-12 klubova.

– Ne vidim nijedan klub da proizvodi mlade igrače kao što je nekada radio FMP. Mega nešto radi, ali i ona u pionirima ima četiri stranaca, što je nonsens.

– Kada sam ušao u Zvezdu 2011. video sam papire i dugove od 15 miliona evra i dokumentaciju da je bilo zabranjeno da javna preduzeća prebace bilo koju paru Zvezdi. Bilo je zabranjeno od strane države dati pare Zvezdi, tako je bilo i u fudbalu.

– Šabaz Nejpir je imao 2,1 milion dolara. Mi smo mu isplatili tri plate, tri puta po 210.000 dolara to je 630.000. Četvrtu i petu isplaćujemo u pet rata jer je ušao u peti mesec ovde. Mi plaćamo milion i 50.000 dolara i “lukavi” Mesina plaća milion i 50.000 dolara.

Šabaz Nejpir (Foto: MN Press)

– Duško Ivanović je birao Bjelicu, a nije izabrao Monekea. Pa je birao Tobija, a nije izabrao Dejvisa iz Valensije.

– Duško Ivanović je prvi razgovarao sa Ponitkom i sve se gotovo dogovorio do finansijskih elemenata. Nastao je period od 3-4 dana gde Duško nije mogao da stupi u kontakt sa Ponitkom, a ni menadžment sa njegovima menadžerima. Šta mislite zašto? Otišao je u Partizan. Kada je izgubio Ponitku, Duško je uzeo Hangu.

– Nijedna utakmica Zvezde i FMP-a nije nameštena. Na svakoj utakmici FMP ima mogućnost da pobedi ako može. To što je FMP podmetnuo lađa i spasao Crvenu zvezdu, niko nam nije rekao “hvala” nego su se podmetale laži.

– Zvezda je kao košarkaški klub ubedljivo najuspešniji klub od svih klubova trenutno. Za 12 godina imamo 23 trofeja. Od 1945. do 2011. Zvezda je imala 21 trofej.

kosarkas Crvene zvezde na utakmici Jadranske ABA lige protiv Partizana u hali Stark Beogradska arena, Beograd 28.01.2024. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Crvena zvezda, Jadranska ABA liga, Partizan
Jago, ljubimac saigrača (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

– Za 12,5 sezona potrošili smo 95 miliona i 459 hiljada evra. Od trih 95 miliona i 459 hiljada evra, država nam je dala 39 miliona, od toga grad blizu 15 miliona, a državna preduzeća oko 24 miliona, najviše Telekom. To je učešće države od 41 odsto u budžetu. Ono što nije država, 13,8 posto su sponzori, 11,4 su donacije, 5,3 odsto su obeštećenja koja nisu mala, 5 miliona evra.

– Nikad nismo uspevali da održimo tim na okupu posle šampionske sezone. Mi uzmemo triplu krunu sa Radonjićem i ostanemo dužni šest plata i njemu i igračima. I on posle toga ode.

– Mi tri godine, od korone, ne igramo u Areni i to je bio džentlmenski dogovor sa predsednikom Partizana pred Grbovićem. Rekli smo idemo zbog korone, ali da se vratimo. Mi pokušavamo i dalje da se vratimo, ne možemo da uđemo u malu salu. Mi još nismo potpisali ugovor, a ja bez potpisanog ugovora za veliku i malu salu ne mogu da vršim plaćanje.

– Za poreze i doprinose smo platili državi 10 miliona evra. I dugujemo oko milion i 200 hiljada evra na ime PDV-a. Nijedan igrač, trener i član menadžmenta nije isplaćen, a da nismo platili porez na to.

Delije u Areni (Foto: MN press)

– Partizanu se toleriše poreski dug od deset miliona evra, pa i mi smo mogli da dugujemo deset miliona evra, pa da taj novac uložimo u igrače, pa nismo.

– Ne možete da napravite pristup ako vas neko ogovara i kroz ogovaranje Evroligi blokira igranje Kampaca dva meseca. Ili vas tipuje na jednu možda grešku vezanu za “skidanje” Topića protiv Valensije, a dečko nije igrao ni minut.

– Nisam baš omiljen, ali me baš briga. Ja sam vrlo bogat čovek. Imam dvoje normalne dece i četiri veoma lepa i slatka unuka. Dvoje dece koja su za primer, mnogi kažu da je Filip čak i bolji od mene.

– Otkako sam ja u Zvezdi nikada nismo napravili scenario da nekoga vređamo. Željko se ljutio kada je Fenerbahče prvi put izgubio od Zvezde, kada je rekao “ja sam izgubio prijatelje”. Da, mi smo prijatelji, pa me je posle zvao u jedan sat noću. Ne postoji čovek u košarci da je bio blizu mene da mu nisam pomogao i da mu nisam uticao na karijeru. I Duda i Željko…

Željko Obradović trener Partizana na utakmici Evrolige protiv Virtusa u hali Stark Beogradska arena, Beograd 28.12.2023. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Partizan, Evroliga, Virtus
Željko Obradović (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

– Ja sam taj koji je napravio Kuću košarke sasredstvima koje sam imao.

– Ja sam postavio Dudu Ivkovića za selektora, a Željka Obradovića za trenera reprezentacije tamo negde 1996. u dogovoru sa Kićanovićem.

– Ja sam uticao direktno da Duško Vujošević postane selektor reprezentacije 2003. godine.

– Isto sam kumovao i za Moku Slavnića. Mislite da bi se 2001. i 2002. zlatne sa Pešićem desile da nisam ja intervenisao?

– Dejan Radonjić je u prvom navratu od 2012 do 2017. imao 925.000 evra. Od 2020. do 2022. imao je 600.000 evra. Ukupno za šest godina je dobio 1,6 miliona evra.

Dejan Radonjić (Foto: MN Press)

– Panter je kod nas igrao za 160.000 dolara, otišao je na 400.000, a mi tada nismo imali para.

– Dubaji nudi po godini milion i 500.000 evra ABA ligi i pride pokriva sve troškove putovanja gostujućih ekipa.

– Ja sam prvi izjavljivao da je Željko Obradović najbolji trener, a sada kakvi su nam odnosi, pojma nemam.

– Partizan je od dolaska Obradovića u poslednje tri sezone potrošio ukupno 59 miliona evra, a mi 34 miliona.

– Ivanović je bio maksimalno za Nejpira, da dođe. A onda je Šabaz u jednom trenutku javio da će kasniti pet dana pa je Dušku i ono malo kose na glavi otpalo. Hteo je da ga teramo, na šta sam ja reagovao.

DUSKO IVANOVIC, trener kosarkasa Crvene zvezde, na utakmici Evrolige protiv Monaka, u Beogradskoj Stark Areni.
Duško Ivanović, Bolomboj i Teodosić (Foto: MN Press)

– Duško je zahtevan trener, jedan od najboljih ikada u Zvezdi, ali moje je bilo da donosim odluke. Nije Duško otišao zbog Nejpira, kao što nije ni Bjelica otišao zbog Duška.

– Verujem u Teodosića do kraja, on je moj prozivod. Koliko će da igra, koliko god doneće nam prednost.

– Bar dok sam ja u Zvezdi Svetislav Pešić neće biti njen trener.

– Kalinić je otišao u Barselonu jer smo mu kasnili 4-5 plata.

– Kampacu smo ponudili isto što je ponudio u Real, ali je on povratkom u Madrid rešio onaj dug od dva miliona evra iz NBA lige koji se vukao.

– Kampaco je u Zvezdi igrao za milion i 650.000 evra.

Fakundo Kampaco kosarkas Crvene Zvezde na utakmici Evrolige protiv Real Madrida u hali Beogradska Stark Arena, Beograd 19.12.2023. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS KOSARKA, BASKETBALL, EVROLIGA, EUROLEAGUE, CRVENA ZVEZDA, REAL MADRID
Fakundo Kampaco (Foto: MN Press/Ivica Veselinov)

– Bruno Kaboklo je bio u našoj kombinaciji. Niko ga nije oteo.

– Ledej je bio ponuđen pred ovu sezonu, ali nismo hteli da se bavimo njime.

– Ako sam se nekom radovao da dođe u Zvezdu to je bio Saša Obradović, a onda sam se strašno razočarao.

– Drago mi je što Zvezda kao klub nije učestvovala u uvredama na račun Saše kad je prvi put bio u Beogradu sa Monakom.

– Radonjić me je razočarao kako je otišao u Panatinaikos, on neće treći put moći na klupu Zvezde.

– Vildoza je kod nas bio na cifri od milion evra, nismo mogliu da pariramo onome što mu je Panatinaikos dao.

LUCA VILDOZA Luka Vildoza, kosarkas Crvene zvezde, na utakmici finala plejofa ABA lige protiv Partizana, u Hali Aleksandar Nikolic. Beograd, 20.06.2023. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Finale play off ABA league, Crvena zvezda, Partizan
Luka Voldoza (Foto: MN Press/Nebojša Paraušić)

– Pravi se marketing da je stalno neko drugi žrtva, a da je Zvezda privilegovana.

– Ambicija je bila da uđemo u plej-of i na fajnal-for Evrolige. Ne mogu da kažem da ću da se borim za opstanak na početku sezone.

– Jaga dovedem da bude treći plej, pa on bude prvi. Zmago Sagadin ga je pohvalio rekao da je “pištoljeros”.

– Lazić kad je bio mali nije prošao iz kadeta u juniore. Onda je došla njegova majka i rekla nam “ja sam ga vama dala, vi radite sa njim šta hoćete”.

Branko Lazić (Foto: MN Press)

– Vučić voli Zvezdu, i pomaže, ali ne mrzi Partizan. Mislite da bi Željko došao u Partizan da nije data podrška?

– Tadić je zavrtao rukave na utakmicama Partizana, ali nije pomagao. Ja sam u Partizanu proveo osam godina, ja to ne mogu da mrzim.

– Voleo bih više od svega da Zvezda i Partizan igraju fajnal-for Evrolige i to finale u Beogradu. To naša košarka zaslužuje.

– Ja sam 22. juna imao tešku operaciju u vreme pete utakmice sa Partizanom. Da to nisam imao ne verujem da bi se odigrala peta utakmica. Zveda posle kamenovanja ne bi izašla na teren. Baš me briga šta bi se desilo. Ne bi postojala ABA liga.

VOJISLAV STOJANOVIC i NEBOJSA COVIC predsednik kosarkasa Crvene zvezde na utakmici Kupa Radivoja Koraca, Kupa Srbije protiv Mega Vizura u hali Pionir, Beograd 09.02.2014. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Mega Vizura, Kup Radivoja Koraca, Kup Srbije, Crvena zvezda
(Foto: MN Press/Marko Metlaš)

– Nema šta žandarmerija i policija da traže na terenu dok se nešto ne desi. A onda zbog pogrešnog tumačenja na radio-vezi njih 6-7 je ušlo i stalo uz Zvezdinu klupu. Ja sam prišao da pitam zašto njihov jedan mi kaže “ko si ti”. Lepo kažem predsednik Zvezde, on meni “ko te” pa upotrebi glagol. Ja kažem tako a? “Ajte napolje”.

– Ja sam lično zvao Mirotića. Prvo njegovog menadžera, pa tasta, pa smo se lično čuli i on mi je rekao da će da razmisli nekoliko dana. Onda mi se javio i rekao da to nije to.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga