Pratite nas preko:
Evroliga lopta Beograd
Vreme velikih odluka (Foto: MN Press)

Evroliga

Dan (D)ubai za budućnost Evrolige: O ovome se glasa

Trinaest klubova deoničara Evrolige zakazali su za ponedeljak 26. februar sastanak na kome će se glasati o ulasku franšize iz Dubaija u elitna evropska košarkaška takmičenja.

S obzirom na to da košarka u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata još uvek nije dovoljno razvijena, biće to svojevrsni instant napravljeni klub. Prema informacijama iz Španije, raspravljaće se dve teme.

Prva tema je sporazum na sedam godina i povećana svota novca koju će Dubai platiti direktno na račun 13 klubova koji imaju deonice Evrolige.

Prvobitno je ugovor trebalo da važi na pet godina i da svakom od 13 klubova pripadne po 25 miliona evra (pet miliona po godini učešća). Sada se raspravlja o većoj cifri i sedmogodišnjem ugovoru, a pored klubova, Dubai će platiti bogato i samoj Evroligi, kao i obezbediti sponzora za takmičenje.

Druga tema je činjenica da nova franšiza neće odmah ući u Evroligu već će se prve sezone takmičiti u Evrokupu kako bi se uhodala i konsolidovala. Potom bi direktno učestvovala šest godina u Evroligi, tvrde španski mediji.

Za sada su Olimpijakos i Makabi izrazili neslaganje sa ulaskom Dubaija u proteklim mesecima. Prema izvorima, devet klubova je za ulazak franšize iz Emirata, dok su još dva kluba uzdržana.

Dubai će od jeseni sigurno igrati u ABA ligi. O njihovom uključivanju u zamenu za godišnju nadoknadu ostalim timovima ABA lige glasaće se u martu, a španski mediji tvrde i da će trener nove franšize biti Svetislav Pešić i da će Dubai kao domaćin mečeve regionalnog takmičenja igrati u Beogradu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga