Pratite nas preko:
Bik Maradona maskota Ciriha
Maradona na terenu (Foto: Printscreen/Twitter)

Fudbal

Sa godinu dana osuđen na smrt, pa postao najluđa fudbalska priča: Ko je bio Maradona iz Ciriha?

Švajcarski fudbal nam je godinama negde ispod radara, ali na pričama koje nosi sa sobom mogli bi da mu pozavide i najveći svetski pisci. Evo jedne neverovatne s kraja prošlog veka koje će se setiti možda oni stariji ljubitelji fudbala.

Priča je o tome kako je Fudbalski klub Cirih spasio jednog bika od klanja, otkupio ga, dao mu ime Maradona i proglasio za klupsku maskotu. Konsekvence su na kraju bile baš onakve kakve su se očekivale od nekoga s takvim imenom.

U januaru 1999, tada jednogodišnji Maradona suočavao se sa izvesnom smrću nakon što je dovezen u klanicu. Međutim, pala mu je napamet luda ideja, da pobegne preko ulice, čak do starog stadiona “Lecigrund” koji je tradicionalni dom prvoligaša Ciriha.

Sportski novinari su u neverici posmatrali ovu scenu. Jedan od njih pozvao je lično potpredsednika Ciriha Uga Holstenštejna i saopštio mu ideju: da bik treba da postane maskota kluba.

Inspirisan jarcem Henesom iz Kelna, nova maskota trebalo je da donese sreću klubu iz sredine tabele, ali i snagu i hrabrost, karakteristike koje odlikuju ovu životinju. Holstenštajnu se svidela ideja. Potpredsednik Ciriha je sakupio 6.000 švajcarskih fanaka, platio vlasniku za bika i nazvao novu maskotu Maradona.

Doteran, uredno podšišan, sa plavo-belim šalom oko stomaka, Maradona je bio spreman za debi pred domaćim navijačima po povratku sa zimske pauze na utakmici protiv Sent Galena na Lecigrundu 27. februara.

Šta je moglo da pođe po zlu?

U početku, sve je bilo u redu. Čuari su izveli Maradonu na teren dok su se igrači zagrevali. Ubrzo su se pojavili i fotografi, ali kao što znamo s početka teksta, Maradona još od klanice, ne pristaje na pravila. Uplašen od svetla bliceva počeo je da beži.

Ubrzo su se i fudbaleri razbežali, a čak je i grubi holandski defanzivac Vilko Helinga poskočio od straha pošto se našao na Maradoninom putu. Bik se potom brzo našao na tribinama gde je jurio preplašene navijače, dok ga konačno nisu zarobili među sedištima i umirili sedativima posle deset minuta jurnjave.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ CIRIH – JANG BOJS

– Trčao je prema klupi za rezerve. Trojica fotografa su pala jedan preko drugog. Igrači se razbežali. Bik se zaleteo na tribine, udario predstavnika navijača i popeo uz stepenice. Znali smo da više nikada nećemo videti ovu životinju na Lecigrundu ponovo – seća predsednik Ciriha Sven Hoc.

Nekadašnji golman Ciriha David da Kosta posmatao je uživo ove scene kao 12-godišnji navijač na tribinama toga dana.

Nije ni slutio da je to bio uvod u ono što mu se desilo 2013. godine kada je na utakmici između Ciriha i Tuna jedna lasica ušla na teren i ujela za ruku njegovog saigrača Lorisa Benita, inače, fudbalera koji je nedavno sa Jang Bojsom gostovao protiv Zvezde na Marakani u Ligi šampiona.

Šta je bilo sa Maradonom?

Pošteđen je povratka u klanicu, a iako nije imao status konja ustupljen je jednoj fondaciji koja se bavila čuvanjem ovih životinja.

Maradona je opisivan kao “dobar bik sa odličnim karakterom” i navijači Ciriha su ga često obilazili iako mu se nije svideo “hajp” koji se stvorio oko njega.

Kada je napunio 14 godina i postao “star” Maradonu su zauvek uspavali 2011. godine.

– Imao je lep život – rekao je njegov staratelj.

Osuđen na smrt sa godinu dana, Maradona je definitivno pokvario taj scenario. Takva mu je bila narav, a legenda o njemu živi i danas.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal