Pratite nas preko:
KK Partizan juniori tajm-aut; Foto: Instagram/PartizanYouth

Evroliga

Partizan treći na ANGT u Beogradu: Dabl-dabl Drezgića kojim je srušeno “prokletstvo”

Mladi košarkaši Partizana osvojili su treće mesto na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige ANGT “Marko Ivković”. Oni su u beogradskoj dvorani “Aleksandar Nikolić” pobedili NGT tim Beograd rezultatom 81:72.

Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Savo Drezgić sa 27 poena, 10 skokova i sedam asistencija. Aleksa Dimitrijević je postigao 21 poen i imao je devet uhvaćenih lopti. U poraženom timu najbolji je bio Timoteuš Sternicki sa 17 poena.

Peto mesto osvojili su košarkaši Mege, koji su pobedili Crvenu zvezdu 88:78. Sedmo mesto pripalo je Hapoel Jehudi iz Tel Aviva, koji je savladao Makabi iz Tel Aviva 74:73.

U velikom finalu ANGT turnira u Beogradu od 16.30 sastaće se Olimpija iz Milana i Barselona.

Otkud Partizan da bude u zelenom?

Partizan je na ovom ANGT turniru nastupio u maslinasto zelenoj opremi, što je mnoge iznenadilo. Naime, još pre 52 godine Partizan je odigrao jedan jedini meč u istoriji u ovim bojama. Bilo je to 1972. godine, kada je pokušaj da se “osveže” klupske boje doživeo fijasko. Tadašnji sekretar Toma Šatara je, oduševljen dresovima Lokomotive, angažovao italijansku firmu “Kronos” da i Partizanu napravi sličnu opremu.

– U to vreme, videli smo da Lokomotiva ima fantastičnu opremu. Bile su to patike i dresovi italijanske firme Kronos. Povezao sam se sa ljudima iz Kronosa, otputovao u Trst i kupio patike i nekoliko garnitura dresova. Došli smo na ideju da malo ‘osvežimo’ imidž, pa smo pored crne i bele garniture, uzeli i jednu mrko-zelenu – rekao je tada Šatara, a prenosi “Basketballsphere”.

I onda, pred doček 1973. godine, protivnik je bio Rabotnički, a tim predvođen Rankom Žeravicom nastupio je u zelenim dresovima, koji su odmah naišli na negodovanje. Kako je Partizan taj meč u Hali sportova izgubio, oprema je odmah povučena iz dalje upotrebe.

– Želeli smo da se odmah pojavimo u novoj opremi i novim bojama, pa smo prvu, ispostavilo se i poslednju utakmicu u njima igrali oko Nove godine protiv Rabotničkog. Izgubili smo (76:80) u Hali sportova, pa u klubu više nikome nije palo na pamet ni da pomene novu garnituru, a kamoli da ekipu izvede na parket u zelenim dresovima – prisetio se Šatara.

Komentari (1)

Pogledaj sve komentare (1)
  1. Jovan Milicevic

    06.03.24. 18:52

    Kakav Drezgic vise?
    Pa jasno je protiv Barselone bilo sve.
    Pravi tim, ozbiljna igra.
    Ne moze mali nista u ozbiljnoj kosarci.
    Mora Sava negde da se proda.
    Ali dajte da vidimo Dimitrijevic Aleksu, decko ozbiljno perspektivan.Ogroman potencijal.
    Ima Jos par igraca koji mogu da naprave karijeru.Goljovic, Šekularac.
    Batalite se vise jedtinog PRa za Drezgica.
    Decko najsebicniji igrac ne vidi nista i nikog.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga