Pratite nas preko:
Srbija, Italija
Foto: MN Press

Košarka

Ameri nam nisu najveći problem: Sasvim drugi detalj trebalo bi više da nas brine pred OI u Parizu

Srbija je dobila rivale pred Olimpijske igre u Parizu. Ako vas je obradovalo to što ćemo igrati sa Drim timom, to je sasvim u redu, jer sa najboljima se uvek treba takmičiti da bi bio najbolji. Dakle, Ameri nam nisu problem.

Međutim, osim Amerikanaca, sa kojim već vrlo dobro znamo kako je igrati na velikim takmičenjima, tu su i Južni Sudanci, nacija nastala bratoubilačkim ratom u proteklih deceniju, dve otcepivši se od Sudana.

Sa njima smo već igrali u Manili i prilično lako, da ne kažemo krajnje rutinski, izašli na kraj. Doduše, umalo da nam ubiju Borišu Simanića, tako da motiva da im “utrpamo” jedno 120 poena ne bi trebalo da manjka.

Ipak – nije sve tako bajno

Ono što svakako treba da nas zabrine je taj treći rival – koga ćemo dobiti kroz kvalifikacije u Portoriku. Tamo učestvuju Obala Slonovače, Portoriko, Iran, Litvanija, Italija i Meksiko.

To znači, ako ne bude nekih krajnje preludih iznenađenja, a realno ih neće biti – idemo ili na Italiju ili na Litvaniju.

Jedne smo pobedili u onom legendarnom meču u četvrtfinalu u Manili, a znamo već kako nam ide s Italijanima u poslednje vreme. Na tri velika meča uzastopno – porazi. Prvo onaj sa Igorom Kokoškovim usred Beograda, a onda i onaj na Evrobasketu, bolan, pa i na Mundobasketu, koji se kasnije ispostavio čak i kao potpuno bezbolan, pa je čak i Azure poslao na teži put.

Dakle, SAD, Južni Sudan i Italija/Litvanija – to bi trebalo da budu rivali Srbije u Lilu.

E sad, kako pitanje koje svi postavljamo je – kako naša selekcija da prođe kroz pravu ludnicu na fudbalskom stadionu Lila i da se uopšte dočepa Pariza gde se igraju mečevi od četvrtfinala pa nadalje.

Malo o nikad čudnijem sistemu – koji može da nas raduje

Prolaz dalje obezbediće po dve ekipe iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Što znači da bi u praksi ogroman trijumf protiv Južnog Sudana već sam po sebi mogao da nam bude dovoljan da idemo dalje.

Međutim, po završetku prve faze sledi novi žreb, a sve da bi se odredili parovi četvrtfinala. Kvalifikovani timovi biće podeljeni u četiri šešira, a koje će mesto zauzeti od prvog do osmog odrediće se rangiranjem.

Šešir D činiće dva najbolje rangirana tima, šešir E treći i četvrti, šešir F peti i šesti, a šešir G sedmi i osmi tim po rangu. Ekipe iz šešira D igraće sa selekcijama iz šešira G, a reprezentacije iz šešira E sa onima iz šešira F. To znači, ako bismo, primera radi, prošli dalje kao trećeplasirani, velika bi šansa bila da idemo na prvoplasirane iz grupa A i B (pošto na SAD iz grupe C ne možemo).

Pobednici četvrtfinala idu direktno u polufinale, ali tamo neće moći da se sretnu dve ekipe iz najjačeg šešira D,

Košarkaški turniri su na programu od 27. jula do 11. avgusta. Preliminarna faza igraće se u Lilu, a završnica u Parizu, a i nama, kao i ostalim učesnicima stvari će biti mnogo jasnije od 2-7. jula kada su na programu kvalifikacije u sve četiri zemlje domaćina.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka