Pratite nas preko:
cen sjujuan
Foto: Printscreen/Youtube/体娱一品官

Fudbal

Epilog kraha bogatog kineskog fudbala: Bivši predsednik Fudbalskog saveza dobio doživotnu robiju

Bivši šef kineskog nacionalnog Fudbalskog saveza Čen Sjujuan osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog primanja mita, javljaju državni mediji iz te zemlje. Sve se desilo nakon jedne od najvećih antikorupcijskih istraga u sportu poslednjih godina.

Strogom kaznom za Čena (67) završava se istraga o visokim fudbalskim zvaničnicima u Kini u sportu koji se dugo borio sa korupcijom, koju navijači okrivljuju za trajni slab učinak nacionalnog tima.

U poslednjoj epizodi četvorodelne dokumentarne serije o korupciji koja je emitovana na nacionalnoj televiziji u januaru, Čen je rekao da je noć pre nego što je postao predsednik Kineskog fudbalskog saveza (CFA) 2019. godine, dobio rančeve u kojima je svaki sadržao 300.000 juana (41.600 dolara) od dvojice lokalnih fudbalskih zvaničnika koji su želeli da se on „brine o njima“.

Javna priznanja o korupciji, često izrečena pod prinudom, postala su uobičajena pojava na nacionalnim televizijama otkako je predsednik Si Đinping došao na vlast i pokrenuo sveobuhvatnu kampanju protiv korupcije koja je takođe zarobila fudbal.

Sud u centralnoj provinciji Hubej utvrdio je da je Čen iskoristio svoje različite funkcije od 2010. do 2023, uključujući i one povezane sa CFA, kako bi pomogao drugima u pitanjima u vezi sa ugovaranjem projekata, investicionim operacijama i sportskim događajima, izvestila je u utorak zvanična novinska agencija Sinhua.

Zauzvrat, Čen je prihvatio novac i dragocenosti u vrednosti od preko 81 milion juana (11,2 miliona dolara), utvrdio je sud.

Čen je naneo “ogromnu štetu” kineskom fudbalu, navodi Sinhua, citirala je sudsku presudu.

Među ostalim fudbalskim zvaničnicima koji su istraženi zbog korupcije bili su Čen Jonglijang, bivši izvršni zamenik generalnog sekretara CFA, Ju Hongčen, bivši potpredsednik CFA, i Dong Dženg, bivši generalni menadžer kineske Super lige.

Čen Jonglijang je osuđen na 14 godina zatvora, Ju na 13 godina, a Dong na osam godina, prenose državni mediji u utorak.

U 2012, bivši predsednik CFA Ksie Jalong i njegov naslednik Nan Long su osuđeni na po 10 i po godina zatvora zbog primanja mita u poslednjem velikom korupcionaškom skandalu u Kini.

“Srpski Murinjo” nije više selektor Kine

Šest godina je radio Aleksandar Janković u kineskom fudbalu, tačnije u tamošnjim reprezentativnim selekcijama. Na kraju je stigao i do seniorskog tima, a sad je došao i trenutak rastanka.

Nekadašnji trener Crvene zvezde se povukao sa mesta selektora kineske reprezentacije nakon neuspeha na Azijskom kupu u Kataru početkom godine. Kina je takmičenje završila u grupi bez ijednog datog gola i sa 2 osvojena boda.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal