Pratite nas preko:
Zek Ledej je sa 5 poena u nizu u poslednjem minutu doneo pobedu Partizanu protiv Budućnosti, Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović via aba-liga.com

ABA liga

Kakav povratak Zeka Ledeja! Sprečio novo samoubistvo Partizana i obezbedio 2. mesto pred plej-of

Zeeek Ledeeeej! U povratničkom meču bio je heroj, možda i najvažnije pobede Partizana ove sezone. Pet poena u nizu (težak šut jednom rukom, pa trojka na 29 sekundi pre kraja) doneli su crno-belima pobedu protiv Budućnosti u Podgorici 89:83 i obezbedili drugo mesto na kraju ligaškog dela ABA lige.

U direktnom okršaju dve ekipe za poziciju koja donosi prednost domaćeg terena u četvrtfinalu i polufinalu plej-ofa, tim Željka Obradovića je uspeo da smogne snage i pobedi na gostujućem terenu.

Ledej koji nije igrao od onog meča protiv Barselone pre više od dve nedelje, pošto je otišao u SAD zbog smrti oca, vratio se i to na kakav način. Pokazao je koliko je važan i koliko je nedostajao u prethodnim mečevima, pre svega u Evroligi.

Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović via aba-liga.com

Posle porodične tragedije bio je snažno motivisan

Od trenutka kada je kročio na parket “Morače” videlo se da je strašno motivisan, željan igre i raspoložen. Otvorio je svoj meč sa 2 trojke i tako najavio ono što će uraditi na kraju.

Što je najbitnije, sprečio je saigrače da izvrše novo “samoubistvo” poput onog iz meča protiv Olimpijakosa pre 4 dana. Umalo se crno-belima ponovio meč iz Beogradske arene. I sad su u poslednjoj četvrtini izgubljenim loptama, omogućili protivniku da se vrati iz 9 poena zaostatka.

Imala je Budućnost šansu i da izjednači i da povede sa ulaskom u poslednji minut meča. Nije to učinila i onda je Ledej preuzeo odgovornost u jednom prilično bezidejnom napadu Partizana. Odigrao je 1 na 1 i u svom stilu jednom rukom pogodio za 2. Na drugoj strani promašaj i opet Ledej uzima loptu i pogađa svoju četvrtu trojku iz 5 pokušaja.

Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović via aba-liga.com

Partizanu se umalo ponovio Olimpijakos

Prevelika je to bila prednost od 6 poena da se nadoknadi u poslednjih manje od pola minuta. Hteli su brzo da šutnu za tri domaći, ali je Doužer odlično to namirisao i lupio blokadu kojom je stavio tačku.

Crno-bele je sjajno služio šut van linije 6,75, pogotovo u prvom poluvremenu kad su ubacili 9 trojki iz 13 pokušaja. U drugom su manje šutirali za tri, ali pogađali kad je najbitnije. Ipak, imali su čak 13 izgubljenih lopti i to im se ponavlja iz meča u meč i to je nešto na čemu će Obradović morati da radi sa igračima.

Ledej je utakmicu završio sa 22 poena i 6 skokova. Kevin Panter je postigao 19 (13 u prvom poluvremenu), ali je podelio i 9 asistencija. Naneli je ubacio 4 trojke u prvom poluvremenu i ukupno 15 poena, Doužer 10 i Kaminski 11.

Flečer Megi je bio najbolji pojedinac u redovima Budućnosti i čovek koji ih je držao u priključku, a onda i vratio u meč svojim trojkama. Postigao ih je 5 iz 9 pokušaja za ukupno 17 poena. Kamenjaš je dodao 14, a Frimen 10. Nedostajalo je više poena Pola, Ferela i Makundua domaćinu.

Standings provided by Sofascore

Uživo

IV četvrtina

79:80 – Maltene kao preslikano iz meča protiv Olimpijakosa. Izgubljenim loptama su košarkaši Partizana vratili Budućnost u život i to nakon što su vodili 9 poena prednosti. Čak 13 izgubljenih lopti imaju crno-beli, uz to i šut je prestao da služi. Biće triler u poslednja 2 minuta.

74:76 – Serija domaćih 7:0 uz dve greške Pantera (izgubljena lopta i promašaj), Kamenjaš je to kaznio na drugoj strani i čini se uvodi meč u dramu.

67:74 – Muče se i jedni i drugi na startu poslednje četvrtine da dođu do koša. Nekoliko praznih i loše organizovanih napada na obe strane. Ko se sada bude bolje snašao, biće blizu pobede.

III četvrtina

63:70 – Odlična rola Ledeja u poslednjem minutu treće četvrtine. Blokada na Ferelu, pa skok u napadu i onda iznuđen faul Kamenjaša za slobodna bacanja. Partizan i dalje ima prednost od 6-7 poena. Megi je taj koji trojkam drži Budućnost u životu (5/8).

58:61 – Propustili su crno-beli priliku da naprave veću razliku i možda prelome meč. Nekoliko napada nisu iskoristili. Kaznio je to svojom četvrtom trojkom Megi, a potom i Frimen. Imali su najveću prednost od 7 poena.

48:55 – Bolji ulazak crno-belih u drugo poluvreme. Trojkom Kaminskog su napravili seriju 11:3 i Žakelj je morao da zatraži tajm-aut. Dobra stvar je što se na parket vratio i Doužer, što znači da nije teže povređen. Upravo je on postigao 6 poena u ovoj seriji Partizana.

II četvrtina

44:44 – Četiri napada je Partizan završio trojkama (tri Nanelija), ali se raspucao i Flečer Megi sa 3 trojke u nizu. Neverovatan šuterski obračun dve ekipe. Snajperski su precizni. Partizan je na 9/11 za tri poena, a Budućnost na 6/13.

31:32 – Pao je Brendon Pol na nogu Doužeru i Partizanov Amerikanac se uhvatio za nogu i potom izašao van terena. Videćemo da li će moći da se vrati na teren. Mekinli Rajt je nakon toga pogodio trojku. Obradović je uzeo tajm-aut da bi nacrtao i objasio Avramoviću i Panteru akciju za Ledeja.

26:28 – Druga trojka i za Ledeja, odgovorio je na pogodak van linije 6,75 metara Brendona Pola. Zbog toga je Andrej Žakelj zatražio tajm-aut, tačnije zamerio je svojim igračima što ne prave faul na Panteru, koji odlično i razigrava saigrače (3 asistencije).

I četvrtina

21:23 – Partizan sa košem prednosti odlazi na pauzu između dve četvrtine. To je omogućio Aleksa Avramović trojkom uz zvuk sirene, ali to se baš i nije dopalo treneru Željku Obradoviću. On je odmah Avramoviću očitao lekciju i izvikao se na njega.

Partizan odlično šutira za 3 poena (4/5), Kevin Panter je izuzetno raspoložen. Pogodio je već 2 trojke i ima 11 poena posle prvih 10 minuta utakmice. Budućnost odlična u šutu za 2 (8/13).

12:10 – Budućnost je u konstantnom vođstvu. Zek Ledej se našao na terenu i odmah pogodio trojku, drugu zaredom za Partizan posle Pantera. Slavković i Tanasković su za sada najviše pokazali u timu Budućnosti.

4:3 – Čvrsto se igra u uvodnim minutima, teško se dolazi do koševa. Dovoljno govori i to što u više od tri minuta je palo ukupno 3 koša iz igre.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga