Pratite nas preko:
Dejan Joveljić
Foto: Beta/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Fudbal

Ameri uvode revoluciju u fudbal: Ova tri pravila protiv krađe vremena cela planeta treba da uzme u razmatranje

Amerikanci i fudbal – nekada je bilo nezamislivo staviti ovo u istu rečenicu. A to i ne čudi, s obzirom na to da se radi o naciji koja je u fudbalu nekada izvodila penale kao u hokeju, kao i na to da Ameri ovaj sport zovu “soker” (lepo ime, svakako).

Međutim, kako god ga zvali, trenutno su smislili tri nova pravila, koja bi u ovaj divni sport mogla da unesu pravu malu revoluciju.

Redom ćemo vam objasniti o čemu se radi.

MLS uveo veliku promenu pravila

Prvo pravilo odnosi se na ulazak lekarske ekipe na teren. Dakle, ako se igrač povredi i treba mu medicinska pomoć duže od 15 sekundi, mora da napusti igralište obavezno na dva minuta. To bi osiguralo da se teže povređen igrač ne vrati rovit na teren, ali i to da igrači počnu ranije da ustaju, ukoliko znaju da nisu u teškom stanju. I pogodite šta se dogodilo u razvojnoj MLS ligi, kad je ovo pravilo počelo da se implementira – naravno, igrači su mahom počeli brzo, gotovo odmah, da ustaju kad ostanu da leže na zemlji.

Drugo pravilo odnosi se na brže izmene. Izlazak igrača sa terena ograničava se na deset sekundi, a ako se to prekorači, njegovoj zameni bi ceo minut bilo onemogućeno da uđe na travnjak. Ovde je potpuno jasno šta je bio cilj.

Treće se odnosi na VAR tehnologiju, a to je nešto što smo već mogli da vidimo na pojedinim svetskim terenima, npr, u Rusiji u par kola ove sezone. Ono se odnosi na to da će arbitri morati da obrazlože pred svima odluku koju su promenili u dogovoru sa VAR sobom.

Šta vi mislite o ovim promenama? Treba li Premijer liga da razmišlja o uvođenju istih?

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal