Pratite nas preko:
Mijailović i Savić; Foto: MN Press

Evroliga

Mijailović odgovorio Čoviću i uplašio navijače: “Možda ćemo igrati Evrokup – da li sam budala?!”

Nakon što je predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović gostovao u podkastu “Večiti” na “Sportklubu”, došao je red i na Ostoju Mijailovića. Predsednik KK Partizan je, najpre, govorio je o budućnosti crno-belih u Evroligi i da bi to moglo da se odrazi na poslovanje kluba.

– Tačno je da ne znamo da li ćemo igrati Evroligu ili Evrokup u ovom momentu. Ali Partizan ima vrednost. Željko je došao u Partizan kada je bio u Evrokupu svesno. Panter i Ledej su došli da igraju Evrokup svesno. Da su neki drugi klubovi u pitanju, životom garantujem da spomenuti ljudi ne bi došli. Da li ste u pravu kada pitate da li je to hendikep za Partizan i Zvezdu – jeste.

– Ja recimo odem na pregovore sa sponzorima i predložim ugovor na pet godina jer smo najgledaniji tim u Evroligi, lako može da se desi, da odgovor bude – može, ali ako igrate Evroligu. Ako ste u Evrokupu, ugovor smanjujemo za 70 odsto. U sistemu u kojem radimo i živimo, Partizan sa ovim brojem navijača, sa ciljem da mora da bude u vrhu – rekao je Mijailović gostujući u podkastu “Sport Kluba”.

Mijailović govorio u dahu

– Moram da naglasim da očekivanja nisu realna. Naime, mi nismo grčki klubovi da podelimo 10 miliona evra od TV prava. Od Evrolige i ABA lige ne dobijamo gotovo ništa. To je kao za kikiriki u odnosu na klubove sa kojima se takmičimo. Panatinaikos i Olimpijakos od TV prava podele 10 miliona evra. To je malo i bolno. Naime, kada sednete pa shvatite da ste najgledaniji tim u Evroligi, a da od TV prava niste dobili ništa… Zapitate se da li je to logično.

– Međutim, ključna stvar je motivacija. Kada sam došao u klub, plata nije bilo, dugovalo se više od 20 plata za sve zaposlene. Gotovo niko nije postojao u klubu. U međuvremenu, uspeli smo da sredimo finansijske probleme, uspeli smo da stignemo do Evrolige, uspeli smo da postanemo najgledani klub u Evroligi, isplatili smo gotovo sve dugove, a to nije lako kada nemate garanciju da ćete sigurno biti u Evroligi, jer jednostavno nemate nikakve garancije u pregovorima sa igračima i sponzorima.

Svi čekaju “A” licencu, ali…

Potom je Mijailović pomalo uplašio navijače, jer je rekao da nije uveren da će klub dobiti “A” licencu Evrolige. I to uprkos najavi da bi Željko Obradović mogao da ostane, kao i razgovorima sa čelnicima Evrolige Dejanom Bodirogom i Paulijusom Motijunasom kojima je predstavio biznis plan kluba.

– Partizan će imati sličan budžet kao i ove sezone, jer je ove sezone bio veoma visok. Moramo da sačekamo kraj ABA lige. Pitanje je ko će osvojiti titulu. ABA nema garantovano mesto, nego specijalnu pozivnicu. Da li sam siguran da ćemo igrati Evroligu naredne sezone? Nisam. Da li ćemo dobiti A licencu? Ne verujem. Odluku donese vlasnici klubova Evrolige koja ima veliku vrednost i ne vidim logiku da vam neko pokloni deo zaista velike vrednosti. Šta ako neko donese odluku da se proda franšiza, zašto bi neko od vlasnika delio svoju zaradu i svoj novac sa nekim drugim, ako to ne mora da uradi, a ne mora.

Smatra da je realnije da se o “A” licenci priča od sezone 2025/2026.

– Ono što je realnije i u šta verujem i nadam se je B licenca, da je tako nazovem, odnosno ugovor na tri godine ili pet godina, jer bi u tom slučaju, umesto kratkoročnog ili jednogodišnjeg planiranja, imali mnogo veću širinu i slobodu u pregovorima. Pravili bismo trogodišnji ili petogodišnji plan. Mi sada planiramo i radimo kao da ćemo igrati Evroligu, a šta da radimo ako budemo u Evrokupu, onda se sve menja, budžet je drugačiji, sve je drugačije – poručio je Mijailović.

“Da li sam budala?!”

Nezaobilazna tema razgovora sa predsednikom Partizana Ostojom Mijailovićem bio je status Željka Obradovića. Dokle su stigli pregovori sa Obradovićem i koliki će biti ugovor?

– Meni mandat ističe za dve godine, pa je logično da ugovor bude na dve godine. Nije normalno, a nije ni po zakonu da potpisujem sa nekim ugovor na tri, pet, deset godina, ako nisam tu. Po statutu glasa Izvršni odbor, pa Upravni odbor, kome ističe mandat za dve godine. U međuvremenu, slažu se informacije, koje se na kraju pretvore u sarmu i salatu. Teze su razne – Ostoja hoće drugog trenera, Ostoja ne priča sa Željkom, Ostoja neće da potpiše ugovor sa Željkom, Ostoja nije dobar čovek… a svi zaboravljaju da je Ostoja došao u klub kada niko nije hteo. Ostoja je gradio, a zatim uz pomoć Željka i ostalih članova kluba stigao do Evrolige i uspeha o kojima se priča. Ostoja priča sa Željkom, a kao drugim okom gleda na drugog trenera – kaže i nastavlja:

– Pa zašto bih zakucavao sebi ekser u zdravu nogu. Da li sam budala?! Zašto bih rušio ono što smo napravili? Ali, ne želim ovde da pričam o stvarima koje su za kuću. Ono što je najvažnije u periodu koji sledi, kada je ekipa u pitanju je da zaključimo ugovor sa stručnim štabom. Ne verujem da će doći do promena. Tim koji pobeđuje i koji je dao mnogo Partizanu se ne menja. To želimo svi, to žele navijači, to žele ljubitelji košarke. Željko je najmanji problem kada su pregovori u pitanju.

– Siguran sam da on ne bi imao ništa protiv da ostane i da budemo u Evrokupu. Obradovićev ostanak u klubu nije upitan. Od kako je počela priča o nastavku saradnje, više gluposti nisam čuo u životu. Jasno je da svi želimo da završi karijeru u Partizanu. Željko se vratio u Partizan posle osvajanja trofeja koje sumnjam da će iko ikada osvojiti i sigurno ne želi nigde da ide. Partizanovac je, vratio se i ostvarili smo zaista mnogo – zaključio je Mijailović.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga