Pratite nas preko:
Real Madrid's Vinicius Junior greets fans at the end of the a Spanish La Liga soccer match between Girona and Real Madrid, at the Montilivi stadium in Girona, Spain, Saturday, Sept. 30, 2023. (AP Photo/Joan Monfort)
Vinisijus Žunior, Foto: Beta/AP Photo/Joan Monfort

Fudbal

Navijači koji su vređali Vinisijusa na rasnoj osnovi osuđeni na zatvorske kazne: Zabranjen im i ulazak na stadione

Trojica navijača Valensije su osuđena na osam meseci zatvora zbog vređanja Vinisijusa Žuniora na rasnoj osnovi.

Osim toga, njima će po odsluženju zatvorske kazne biti zabranjen ulaz na fudbalske stadione u periodu od 2 godine. Uz to će morati da plate i troškove suđenja.

Rasistički incident se dogodio 21. maja 2023. na “Mestalji” kada je Vinisijus prijavio rasističke uvrede sudiji. Utakmica je preknuta na nekoliko minuta, a igrač Reala je identifikovao odmah jednog od optuženih. Druga dvojica su identifikovani preko nadzornih kamera.

Real Madrid's Vinicius Junior, left, passes through Barcelona's goalkeeper Inaki Pena during the Spanish Super Cup final soccer match between Real Madrid and Barcelona at Al-Awwal Park Stadium in Riyadh, Saudi Arabia, Sunday, Jan. 14, 2024. (AP Photo)
Foto: Beta/AP

Ovo je prva presuda ovakve vrste u Španiji. Stigla je kao rezultat zvanične žalbe La Lige Sudu pravde, kojoj su se pridružili i FS Španije, Real Madrid i sam igrač.

Tokom saslušanja su optuženi pročitali pismo izvinjenja igraču, klubu i La Ligi.

– Presuda je sjajna vest za borbu protiv rasizma u Španiji, jer popravlja štetu koju je pretrpeo Vinisijus i šalje jasnu poruku takvim ljudima koji idu na stadione da će ih La Liga identifikovati, prijaviti i da će biti krivične posledice – poručio je Havijer Tebas, predsednik La Lige.

Vinisijus Žunior je bio česta žrtva rasističkih uvreda u Španiji, a pogotovo od strane navijača u Valensiji. Čitav slučaj je zadobio veliku pažnju španske javnosti. Lokalne novine u Valensiji su čak išle toliko daleko da su objavljivale tekstove da je Vinisijus lažov i da je lažno svedočio.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal