Pratite nas preko:
Zlatko Dalić
Zlatko Dalić; Foto: Beta (AP Photo/Sunday Alamba)

EURO 2024

Dalić opleo po Brunu posle debakla Hrvata: “Nije smeo da uzme penal, zna se ko šutira kad Modrić nije tu”

Reprezentacija Hrvatske je u 1. kolu grupe B na Evropskom prvenstvu demolirana u Berlinu od strane Španije sa 3:0, a posle sramnog izdanja njegovih fudbalera selektor Zlatko Dalić je izašao pred novinare.

Hrvat je čestitao Španiji, ali se najviše zadržao na problemima svoje reprezentacije.

– Počeli smo dosta nervozno, posle smo se smirili i onda nas je ta dubinska lopta o kojoj smo pričali otvorila i Morata je pogodio. Naša greška, radili smo na tome i primili gol upravo zbog onoga na šta smo upozoravali – rekao je Dalić.

Šta je bilo ključno za poraz od Španije?

– Nismo bili dovoljno agresivni, stajali smo predaleko od igrača i davali im dosta prostora na bokovima. Ono što me je iznenadilo sa naše strane je to što smo stajali predaleko od igrača. Dali smo previše prostora njihovoj prednjoj liniji, bili smo prespori, predaleko i nedovoljno agresivni.

– Rekli smo da moramo da igramo sa mnogo manje dodira, rekli smo da moramo da okrenemo stranu u dva dodira i nismo to dobro uradili. Visok presing nije bio presudan.

Croatia's Lovro Majer reacts during a Group B match between Spain and Croatia at the Euro 2024 soccer tournament in Berlin, Germany, Saturday, June 15, 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Razmišljate li o tome da Joška Gvardiola premestite na štopera?

– Imali smo problema u odbrani, iako je do sada bilo dobro. Nadam se da je ovo samo loš dan, loša reakcija i da nećemo pokvariti ili izbrisati sve dobro što smo uradili. Znamo šta nas čeka, dve teške utakmice, borba za prolazak kroz grupu. Ovo svakako nije bilo dobro i moraćemo da analiziramo zašto je tako.

Izvinio se Hrvatima

Atmosfera je bila kao da igrate kao kuće. Imate li poruku za navijače?

– Zaista lepa atmosfera. Ne znam koliko je hrvatskih navijača bilo… Izvinjavam se. Uložili su mnogo truda da dođu ovde, ali su bili razočarani, kao i svi mi. Moje izvinjenje njima.

Zašto ste izvadili Kovačića i Modrića tako rano?

– Igrali su sat vremena i shvatili smo da imamo još dve teške utakmice. Da ih ne teramo i ne umorimo do kraja, a želeli smo da damo šansu i drugim igračima.

Luka Modrić/ Foto: Beta/AP

Dalić “prozvao” Bruna Petkovića jer je alavo uzeo da šutira penal

– Penale šutiraju Andrej Kramarić i Luka Modrić, a oni nisu bili u igri. Petković nije trebalo da šutne, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal isti ne izvodi. Ako već mi s klupe nismo uspeli to da rešimo, postoji hijerarhija u ekipi, tako da on nije trebalo da šutira penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja rešiti. Trebalo je da šutira Ivan Perišić ili Lovro Majer – rekao je Dalić i dodao:

– Kad sam pogledao snimak, morao je da postigne gol. Imao je sve otvoreno, bez golmana… Opet, možda ga je taj kontakt izbacio iz ritma, ali bio je prazan gol i trebalo je da pokuša da uradi sve da ga postigne. Takav je moj dojam. Sve je bilo prazno, bio mu je potreban samo jedan dodatni napor da bi se gol i postigao.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024