Pratite nas preko:
Croatia's head coach Zlatko Dalic, right, reacts with his teammates at the end of a Group B match between Croatia and Italy at the Euro 2024 soccer tournament in Leipzig, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Zlatko Dalić se obratio javnosti dan posle remija protiv Italije, Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

EURO 2024

“Sudija je namerno poslat”: Kontradiktorni Dalić optužio UEFA, izvinio se Vidi i priznao da Hrvati nisu zaslužili prolaz

Teški trenuci za hrvatsku reprezentaciju i njene navijače posle šoka koji su doživeli u 98. minutu meča protiv Italije. Vodili su 1:0 i rezultat koji ih vodi sigurno u osminu finala, a onda im je Zakanji dao gol za izjednačenje i bacio ih u očaj.

Dan kasnije je konferenciju za medije održao selektor Zlatko Dalić koji je rekao da preuzima odgovornost.

– Mislio sam da me ništa neće pokolebati na mojem životnom putu. Ja potpuno preuzimam odgovornost za ovo. Ja sam izbornik, ja određujem igrače i odgovornost je samo moja. Zato kažem da me neće ništa pokolebati. Neću tražiti ni u čemu alibi, da je neko kriv, sve sam ja uradio, zajedno s mojim štabom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspeha došao je neuspeh.

– Kao što sam znao da se nosim sa uspesima i nositi se sa svime tako ću se nositi i s neuspehom. Nije vreme da razmišljam šta ću i kako oko reprezentacije. Samo kažem da neću tražiti alibi.

Croatia's head coach Zlatko Dalic, left, looks at Croatia's Luka Modric at the end of Group B match between Croatia and Italy at the Euro 2024 soccer tournament in Leipzig, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Sunday Alamba)
Foto: Beta/AP Photo/Sunday Alamba

“Sudija je poslat namerno”

Iako je rekao da neće tražiti alibi, ponovo je pomenuo sudiju Danija Makelija. Ne samo da mu zamera 8 minuta nadoknade, već kaže da je suđenje bilo tendenciozno tokom celog meča.

– Neću preskočiti sudiju s utakmice, ali nije on kriv. Mi smo sve imali u svojim rukama, primili smo golove u 95. i 98. minutu. No, on nije slučajno poslat na tu utakmicu. Celu utakmicu nas je zakidao, a kulminacija je bila tih osam minuta nadoknade. Italija bi išla dalje i s tri boda, ali Hrvatska ide na Portugal i to je ta priča. Niste me podržali, ali ja kažem da su tu UEFA i FIFA i to je činjenica. Ne mogu se oteti tom utisku.

– Bilo je šest izmena, dakle tri minuta maksimalno. I bio je VAR minut, a on stavi osam. Ali, opet, nije on kriv što mi nismo sprečili taj gol i što ne damo gol u kontri koju smo imali. Sve je bilo u našim rukama. Puno stvari se poklopilo, nismo uspeli i žao mi je – rekao je Dalić.

“Nismo zaslužili da prođemo”

Croatia's head coach Zlatko Dalic stands during a Group B match between Croatia and Italy at the Euro 2024 soccer tournament in Leipzig, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

On je rekao da iako postoji i dalje nada da Hrvatska prođe kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane, njegova reprezentacija ne zaslužuje da prođe.

– Ja sam prvi koji ne gubim veru i nadu, ali dva penala promašiš, primiš dva gola u nadoknadi i Mađarska da gol u 98. Ako mi nismo nikoga pobedili, onda nismo zaslužili da prođemo dalje. Daj bože da se dogodi, čekaćemo, ali sve je bilo u našim rukama.

Na kraju se izvinio i iskusnom Domagoju Vidi, koji je nekada bio redovni član startne postave, a na verovatno poslednjem turniru u karijeri nije odigrao ni minut.

– Tu je 26 igrača i ne mogu igrati svi, to je tako. Danas ću odraditi sastanak s igračima i tim dečkima ću se posebno zahvaliti jer su bili jako korektni. Njihovo vreme dolazi. Hvala igračima na ovih mesec dana. Moje najveće izvinjenje ide Domagoju Vidi. S nama je mesec dana, nije igrao ni minut, on je legenda i izviniću se pred svima što nije igrao ni minut. Podrška je, ne pokazuje nezadovoljstvo, a znam da mu je teško, da mu je krivo, ali zavređuje moje pohvale i izvinjenje, iako nije na meni da se izvinjavam nekome.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024