Pratite nas preko:
Spain's Fabian Ruiz, right, celebrates after scoring during a round of sixteen match between Spain and Georgia at the Euro 2024 soccer tournament in Cologne, Germany, Sunday, June 30, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)
Ispit generacije za Španiju (Foto: Beta/AP Photo/Martin Meissner)

EURO 2024

Podigli kvotu za šampiona Evrope: Svi ih vide na tronu, čak i veštačka inteligencija

Posle tri dana pauze Evropsko prvenstvo se nastavlja prvim mečevima četvrtfinala, a obe utakmice su svojevrsni spektakli dostojni epiteta “finala pre finala”. Od 18 časova u Štutgartu igraju Nemačka i Španija, dok se od 21 sat u Hamburgu sastaju Portugalija i Francuska.

Ovi parovi su u daleko težem i atraktivnijem delu žreba, pa će njihovi pobednici činiti i prvi polufinalni par. I šteta je što će dve od ovih reprezentacija već večeras ispasti sa EURO jer u njima su mnogi od najboljih i najtalentovanijih fudbalera sveta.

Posebno interesantan biće okršaj između Nemaca i Španaca, dve selekcije koje su izbile na čelo favorita za titulu ispred Engleske posle duela osmine finala. Čuveni Optin superkompjuter je ponovo simulirao po 10.000 puta ishode utakmica do finala i predvideo da Španija ima 19,3% za titulu, a Nemačka 18,1% i obe su ispred Engleske koja je na 17,1%.

Prema kvotama kladionice Soccer, Engleska i dalje prednjači kao glavni favorit sa kvotom 5,10, dok je kvota na Španiju 5,25, Francusku i Nemačku 5,85. Ono što je interesantno je da je u Socceru kvota na titulu “Crvene furije”, koja je pokazala ubedljivo najviše na dosadašnjem šampionatu (5,25), znatno veća nego u ostalim kladionicama, što obećava dobru zaradu ukoliko ova ekipa trijumfuje.

KLADITE SE NA POBEDNIKA EURO U SOCCERU

Inače, Optin metod je statistički model koji procente za pobedu neke ekipe računa na osnovu koeficijenata kladionica (kvota), kao i “Opta Power Rankinga”, koji je utemeljen na istorijskim kriterijumima i poslednjim rezultatima ekipa. Računar je po nekoliko hiljada puta simulirao ishode utakmica, a posle analize došli su i do konačne prognoze – da Španija osvaja Evropsko prvenstvo.

Španija Italija
Trk po titulu: Pedri u akciji (Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

Obračun najboljih klinaca na svetu

U Štutgartu ćemo gledati pravi sudar najbolje fudbalske dece na svetu. Musijala i Virc protiv Jamala i Nika Vilijamsa. Biće ovo i prvi okršaj dve najuspešnije reprezentacije u istoriji evropskih prvenstava u nokaut fazi nekog velikog turnira još od 2010. godine i polufinala na Mundijalu u Južnoj Africi.

Tada je Španija slavila golom legendarnog Pujola i kasnije osvojila turnir, a u naredna tri međusobna duela takmičarskog karaktera “Crvena furija” nijednom nije poražena, uključujući tu i ono demoliranje ekipe Jogija Leva (6:0) u Ligi nacija pre četiri godine.

KLADITE SE NA EURO 2024. U SOCCERBETU

Prema većini pokazatelja, ovo četvrtfinale predstavlja duel daleko najboljih timova u takmičenju. Njihovi igrači su vodeći strelci u 2024. godini, imali su najviše šuteva ka golu, prednjačili su po preciznosti dodavanja i primili samo tri gola između sebe. I sve su to izveli na zabavan način, miksujući preranu mladost i mudre stare glave.

Scotland's Ryan Porteous, center left, fouls Germany's Ilkay Gundogan to give away a penalty during a Group A match between Germany and Scotland at the Euro 2024 soccer tournament in Munich, Germany, Friday, June 14, 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
Gundogan i Musijala (Foto: Beta/AP Photo/Matthias Schrader)

– Ovo će definitivno biti utakmica jednakih. Dve ekipe verovatno igraju najbolji fudbal na turniru u ovom trenutku. Sve će se svesti na to ko se bolje nosi sa tim da ponekad nema loptu i ne paniči – smatra kapiten Nemačke Ilkaj Gundogan, koji će se na terenu suočiti sa bivšim (Rodri) i sadašnjim klupskim drugovima (Jamal, Pedri). Vežite se…

SVE SOCCER KVOTE ZA MEČ NEMAČKA – ŠPANIJA

Duel onih koji nisu oduševili

Tri sata kasnije u Hamburgu svedočićemo obračunu između Ronalda i Leaa sa jedne i Mbapea i Grizmana sa druge strane. Ni Portugalija ni Francuska nisu bile u najboljem izdanju do sada na EURO, ali ovaj meč pruža ovim timovima priliku da istinski istaknu svoje ambicije za evropsku titulu koju žele.

Kylian Mbappe of France fails to score during a Group D match between Austria and France at the Euro 2024 soccer tournament in Duesseldorf, Germany, Monday, June 17, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru)
Kilijan Mbape (Foto: Beta/AP Photo/Andreea Alexandru)

Biće puno zvezda na terenu, ali iako bi Kristijano Ronaldo i Kilijan Mbape trebalo da privuku najviše pažnje, odbrana bi mogla biti ta koja je ključna za prolaz u polufinale. Do sada, ni jedni, a ni drugi nikoga nisu očarali. Zapravo, od tolikih zvezda uspeo je to da uradi samo Diogo Kosta.

SOCCERBET KVOTE ZA MEČ PORTUGALIJA – FRANCUSKA

Portugalski golman je u penal-seriji protiv Slovenije skinuo tri šuta sa 11 metara, ispisao istoriju kontinentalnih šampionata i spasao kožu Kristijanu Ronaldu, kome je u produžetku šut sa bele tačke odbranio Jan Oblak. Portugalci nisu bogzna šta pokazali, još manje Francuzi.

Francuska je u četiri dosadašnje utakmice dala samo tri gola i to jedan iz penala (Mbape) i dva autogola. Koliko su neefikasni “Galski petlovi” u Nemačkoj svedoči i podatak da su im najbolji igrači defanzivci – Žil Kounde, Vilijam Saliba i Teo Ernandez.

Cup tree provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024