Pratite nas preko:
Grčka i Slovenija
Luka i Janis; Foto: Beta (AP Photo/Petros Giannak ouris)

Košarka

Dončiću, odmori malo: Janis zgromio Lukinu Sloveniju, Hrvati mu idu na megdan! Noćna mora Orlova ostala bez OI

Gotove su skoro sve polufinalne utakmice košarkaških kvalifikacija za Olimpijske igre.

Četiri turnira će nam dati i četiri selekcije koje će poslednje obezbediti karte za Pariz.

Turniri se igraju u Rigi (Letonija), Pireju (Grčka), Valensiji (Španija) i San Huanu (Portoriko), a upravo će naša reprezentacija dobiti protivnika sa poslednjepomenutog turnira.

Grci rutinirali grogiranog Dončića

Reprezentativci Grčke bili su prilično ubedljivi protiv Slovenije i rezultatom 96:68 prošli u finale turnira u Pireju. Duel dva NBA superstara pripao je Janisu Adetokumbu, iako je bio manje učinkovit na ovom meču od Luke Dončića.

Već u prvoj četvrtini naslutio se ubedljiv poraz Slovenaca, tada je Grčka rezultatom 13:0 započela meč. Slovenija čitav meč nije uspela da se oporavi od tog početnog naleta Grka, a “poslednji ekser” zabijen im je već na kraju prve četvrtine kada je Vasilis Toliopulos postigao trojku uz zvuk sirene za 32:14.

Pokušavali su Slovenci da se vrate, ali bezuspešno! Tim Vasilisa Spanulisa održavao je prednost i na kraju ubedljivo slavio sa 28 razlike.

Dončiću, odmori malo!

Posle ove utakmice utisak je da Luka Dončić nije dao svoj maksimum iako je postigao 21 poen, uz 7 skokova i 5 asistencija, ali i 10 izgubljenih lopti.

On je posle poraza u velikom finalu NBA bez odmora stigao na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, iako je to veliko pojačanje za Slovence može se diskutovati da li je povređeni i izmoreni Luka više doprineo ili odmogao reprezentaciji.

Sa druge strane Janis Adetokumbo odigrao je samo 18 minuta i za taj vremenski period postigao je 13 poena. Grčka će se u finalu sastati sa pobednikom utakmice između Hrvatske i Dominikanske Republike, taj meč počinje u 20.00.

Luka i Janis Grčka i Slovenija
Foto: Beta (AP Photo/Petros Giannakouris)

Hrvati slavili protiv Dominikane u trileru

Košarkaška reprezentacija Hrvatske se posle velike borbe domogla finala kvalifikacionog turnira u Pireju, pošto je slavila nad Dominikanskom republikom rezultatom 80:77.

Najefikasniji u redovima Hrvata bio je Ivica Zubac sa 25 poena uz devet skokova. Partizanov igrač Džejlin Smit dodao je 14, uz tri skoka i asistencije, dok je Dario Šarić dao 12, uz pet skokova.

S druge strane, Duarte je dao 17, Felis i Montero po 13, dok je Vargas imao 11.

Dominikanci su promašili šut za produžetak u poslednjoj sekundi, iako su Hrvati imali čak +6 na minut do kraja.

Litvanci izbacili noćnu moru Orlova – nema Italijana za Pešića u Parizu

Italija, poznatija kao noćna mora Srbije na velikim takmičenjima, ispala je od Litvanije posle poraza na turniru u Portoriku. Rezultat je bio 88:64 u korist baltičke selekcije.

U finalu, Litvanci će igrati sa pobednikom meča između domaćina i Meksika, koji se igra u 1 posle ponoći između subote i nedelje.

Letonija odbranila domaći teren

Košarkaši Letonije plasirali su se u finale kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre čiji su domaćini u Rigi.

Letonija je u polufinalu bila bolja od Kameruna sa 72:59 (23:19, 15:16, 15:15, 19:9) i tako opravdali ulogu apsolutnog favorita pre ovog susreta.

Četvrtfinalistu prošlogodišnjeg Mundobasketa do trijumfa je predvodio Rihards Lomaž sa 20 poena, a pratili su ga Rolands Šmic sa 13 i Davis Bertans koji je ubacio poen manje.

Kod Kamerunaca jedini dvocifren bio je Vilijams Naras sa 14 poena. Letonci će sutra od 18 sati igrati u finalu protiv Brazila koji je ranije danas savladao Filipine.

Košarkaši Letonije na Mundobasketu u Manili
Foto: Beta/AP Photo/Aaron Favila

Bahami nastavljaju da “melju”, u finalu sa Španijom

Košarkaši Bahama izborili su mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre pobedom nad selekcijom Argentine. Da spomenuta pobeda nije bila slučajna, momci sa Bahama su potvrdili u Španiji. Stigli su do finala i jedna pobeda ih deli od plasmana u Pariz. Bahami su u polufinalu turnira koji se igra u Španiji dobili Liban sa 89:72.

Najefikasniji u sastavu Bahama bili su Deandre Ejton sa 24 poena uz 15 skokova, Badi Hild sa 19, Valdez Edžkombe i Erik Gordon po 13. Kod Libana, Serhio El Darvič je postigao 22, Hajk Gjokjan 13, Omari Spelman 12 poena.

Bahami su u grupnoj fazi pobedili Poljsku i Finsku, pokazali su da imaju kvalitet, zatim su uz manje probleme opravdali ulogu favorita protiv Libana, pa sada čekaju rivala u finalu.

U drugom polufinalu, košarkaši Španije uspeli su da prežive Finsku, uspeli su da dobiju posle neizvesne završnice sa 81:74, stigli su do finala u kojem će se za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu boriti protiv Bahama, koji su savladali Liban sa 89:72.

Najefikasniji u sastavu u sastavu Španije bili su Vili Ernagomez sa 28, Lorenco Braun i Santjago Aldama sa po 15 poena. Kod Finske, Andre Gustavson je postigao 15, Mikael Jantunen 13, Edon Mahuni 11 poena.

Kaboklo dabl-dablom doveo Brazil na korak do Pariza

Košarkaška reprezentacija Brazila plasirala se u finale kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji se održava u letonskoj Rigi.

Brazil je u polufinalu savladao selekciju Filipina rezultatom 71:60 (12:22, 15:11, 24:6, 20:11). Izabranici selektora Aca Petrovića odigrali su slabo u prvom poluvremnu, a azijska selekcija na odmor otišla sa šest poena viška (33:27).

Ipak, već od starta drugog dela “karioke” su zaigrale znatno bolje, dopustile svega šest poena rivalu u 3/4 i do kraja rutinski završile posao.

Najbolji igrač utakmice bio je centar Brazilaca i beogradskog Partizana Bruno Kaboklo sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i 11 skokova, iskusni Marselinjo Uertas imao je 13, a plejmejker Crvene zvezde Jago dos Santos 8 poena.

U ekipi Filipina  bolji od ostalih bili su Džastin Braunli sa 15 i Dvajt Ramos sa 13 poena. Brazil će u finalu igrati sa Letonijom od 18 sati. 

Bruno Kaboklo
Bruno Kaboklo; Printscreen: YT/@FIBA

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka