Pratite nas preko:
Pikford i Sautgejt
Pikford i Sautgejt; Foto: Beta (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

EURO 2024

Ovo je tajna engleske penal serije: Pikfordova flašica, ali ne samo to – Sautgejtov izbor bio maestralan

Reprezentacija Engleske pobedila je Švajcarsku sa 4:3 posle boljeg izvođenja penala u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Ipak, nije samo sjajni golman “Tri lava” Džordan Pikford heroj.

Zanimljivo da zaslugu ima i flašica vode, da dobro ste pročitali, ali takođe i perfektan izbor igrača Gareta Sautgejta za penale.

Naime, Pikford je baš kao i na svim velikim takmičenjima na flašici vode koja je bila pored gola imao napisane strane i uglove pod kojim obično šutiraju Švajcarci. Za Akanđija koji je promašio penal je pisalo da će šutirati u levu stranu njegovog gola – što se ispostavilo i kao tačno.

Iako, fudbaleri znaju za ovaj trik koji Pikford koristi još od 2018. godine i Mundijala u Rusiji ispostavilo se da je ponovo golman Evertona “pročitao” igrače. On je pogodio dve strane od četiri šuta, a jedna odbrana bila je dovoljna da postane jedan od heroja Engleske.

Zanimljiva je činjenicada je Pikford odbranio čak četiri od 14 penala sa koliko se suočio u penal serijama, što je duplo više od svih ostalih golmana Engleske zajedno koji su branili od 1990. do 2012. godine.

Da li je flašica pomogla golmanu ostaje da nagađamo? Međutim šuteri su sigurno imali u podsvesti informaciju da Pikford nešto zna.

Dobre “penaldžije” garantuju prolaz

Ne bi Pikford sam mogao da odvede Englesku u polufinale da izbor igrača koji šutiraju jedanaesterce u seriji nije bio na izvanrednom nivou.

Naime od pet izvođača penala za Englesku čak četiri su standardne “penaldžije” u svojim klubovima. Toni, Saka i Palmer poznati su kao izuzetno pouzdani na beloj tački u timovima za koje nastupaju, a Belingem i Arnold su oni koji bi zamenili Salaha i Vinisijusa na beloj tački kad ta dvojica ne bi bila u igri za Liverpul odnosno Real Madrid.

Ovi momci su toliko pouzdani da je u jednom intervjuu trener Brentforda Tomas Frank rekao za Ajvana Tonija da je najbolji izvođač jedanesteraca na svetu. Svakako kada pomenemo penale i Englesku odmah nam je u glavi serija protiv engleske i promašaj Sake, međutim ne zaboravite da je taj momak te 2021. imao tek 19 godina.

Podsećamo da i pored ovih igrača Sautgejt u svom timu ima takođe Harija Kejna, Fila Fodena, Olija Votkinsa i Ebereči Ezea koji su takođe izuzetno dobri sa bele tačke, pa možda treba i razumeti zašto selektor želi da se dođe do penala.

Pokazao je Sautgejt da mogu da mu zameraju na dosadnoj igri, ali da ona daje rezultate, te će tako ponovo kao i na prethodnom šampionatu imati priliku da stignu do velikog finala i ovaj put, naravno uz Pikfordovu i Akanđijevu pomoć.

Pikford
Pikford; Foto: Beta (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024