Pratite nas preko:

EURO 2024

Holandija posle 20 godina u polufinalu EURO: Turska bajka se završila u Berlinu (VIDEO)

Holandija je postala poslednji četvrti polufinalista Evropskog prvenstva i to posle pobede nad neugodnom Turskom sa 2:1. Zanimljivo je da je trijumf stigao posle preokreta, Turci su na poluvremenu imali minimalnu prednost.

Posle 20 godina reprezentacija Holandije će ponovo igrati polufinale Evropskog šampionata, tada su 2004. godine poraženi od domaćina Portugalije, a sada će se boriti protiv Engleske za finale kontinentalnog šampionata. Sa druge strane tim Turske nije uspeo da ponovi rezultat iz 2008. godine kad su u Austriji i Švajcarskoj igrali polufinalnu utakmicu.

Prednost Turcima doneo je štoper Samet Akajdin na perfeketnu asistenciju najzapaženijeg igrača u prvom delu supertalentovanog Arde Gulera. Ovaj gol je jedini koji je postignut u prvom poluvremenu u četvrtfinalima, ipak on nije bio dovoljan za pobedu.

Čitavo drugo poluvreme napadali su Holanđani, a onda za samo šest minuta preokrenuli rezultat u soju korist. Prvi gol pao je u 70. minutu kada je sjajno skočio vremešni štoper Stefan de Vraj, a samo šest minuta kasnije nespretnom reakcijom Muldur je postigao autogol za 2:1 i pobedu Holandije.

SOCCER KVOTE: HOLANDIJA – ENGLESKA

Holandija vs Turska
Holandija vs Turska; Foto: Beta (AP Photo/Antonio Calanni)

Prvo poluvreme i sjajni Turci

Već u prvom minutu utakmice zapretili su Holanđani preko Depaja, njegov udarac završio je pored Gunokovog gola.

U prvih desetak minuta Holanđani su imali kontrolu poseda lopte, ali su se Turci organizovano branili i nisu rivali dopustili da ih ozbiljnije ugrozi.

Uspeli su Turci sredinom prvog dela da uspostave sporiji tempo koji im više odgovara, što im je donelo dodatno samopuzdanje, dok su Holanđani za razliku od starta susreta bili pasivniji, a prepoznatljivi presing je izostao.

Ređali su se korneri Turaka, svaki je na identičan način izvodio mladi Guler, ali opasnosti po gol Holanđana nije bilo.

Bolja igra Turcima se ispaltila u 35. minutu kada je Guler majstorski centrirao sa desnog boka pravo na glavu štopera Sameta Akajdina koji je ostao samna drugoj stativi i “zakucao“ loptu u mrežu Holanđana.

Drugo poluvreme i šest pakleno loših minuta za Tursku

Nije želeo Kuman da čeka ni sekunde, te je već od starta drugog dela u igru uveo “džokera” Vouta Veghorsta umesto neprimetnog Stivena Bergvajna. Ulaskom visokog Veghorsta “lale” su počele češće da šalju loptu u šesnaesterac rivala, a robusni napadač bio je meta, međutim turski štoperi uspevali su da ga nekako sačuvaju ili ga uhvate u ofsajdu.

Posle kornera iz 70. minuta Holandija je spela da izjednači. Depaj je idealno centrirao štoper Stefanu de Fraju koji je snažnim udarcem glavom poslao loptu u mrežu za izjednačenje 20 minuta pre kraja utakmice.

Posle postignutog gola Holandija je nastavila sa naletima i došla do potpunog preokreta.

Igrao se 76. minut kada je Denzel Damfris poslao centaršut po zemlji, a defanzivac Turske Mert Muldur u strahu da Kodi Gakpo ne dođe do loptu postigao autogol.

U tom trenutku kao da su Turcima sve “lađe potonule”, ali je Montela izmenama uspeo da trgne svoju ekipu koja je imala ogromnu priliku da izjednači u 84. minutu kada su Van de Ven i De Fraj uspeli da izblokiraju pokušaje rezervista Čelika i Akturgolua.

Imali su Turci još jednu veliku šansu u nadokanadi vremena preko Barkadadžija, ali je Ferbrguen sačuvao Holanđane.

Za četiri dana u polufinalu Evropskog prvenstva Holandija će igrati protiv Engleske.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

EURO 2024