Pratite nas preko:
Puerto Rico's Jose Alvarado, center, launches a shot over Lithuania's Rokas Jokubaitis, right, during the final game of the FIBA Olympic qualifying tournament in San Juan, Puerto Rico, Sunday, July 7, 2024. (AP Photo/Alejandro Granadillo)
Hoze Alvarado je predvodio Portoriko do velike pobede nad Litvanijom, Foto: Beta/AP Photo/Alejandro Granadillo

Košarka

Srbiji se ponovila grupa sa Mundobasketa: Raspad Litvanije pred fanatičnim Portorikancima i novi debakl

Košarkaši Srbije dobili su i poslednjeg protivnika u grupi na Olimpijskim igrama i to najveće iznenađenje. Iako su prvo Litvanci, a potom i Italijani slovili kao favoriti da stignu u našu grupu, na kraju će to biti Portoriko, domaćin kvalifikacionog turnira u San Huanu.

Predvođen Hozeom Alvaradom, inspirisanim od strane fanatičnih navijača, karipska selekcija je razbila u finalu kvalifikacionog turnira evropsku silu, Litvaniju, 79:68.

Teško da je iko osim Portorikanaca ili onih koji baš ne prate košarku očekivao ovakav ishod. Međutim, “boj bije srce u junaka”, a ono je kucalo u grudima izabranika selektora Nelsona Kolona.

Alvarado pokrenuo preokret

Gubili su sredinom druge četvrtine 7 razlike, a onda krenuli u ludi preokret. Litvanci su jednostavno stali i nestali sa terena. Uostalom na početku poslednje četvrtine je bilo +15 za domaćina, dok gosti nisu znali “gde biju”.

Pomenuti Hoze Alvarado, rezervni bek Nju Orleansa i to sa pretežno defanzivnim zadacima, preuzeo je lidersku ulogu kakva se i očekuje od najveće zvezde tima. Šutirao je iz igre 64% (9/14), pogodio 4 trojke za ukupno 23 poena uz 6 skokova.

Puerto Rico's Jose Alvarado celebrates after his team qualified for the Paris 2024 Olympics after eliminating Lithuania in a FIBA Olympic Qualifying basketball final in San Juan, Puerto Rico, Sunday, July 7, 2024. (AP Photo/Alejandro Granadillo)
Foto: Beta/AP Photo/Alejandro Granadillo

Odličnu podršku su mu dali, pre svih Tremont Voters koji je pogađao bitne trojke. Meč je završio sa 18 poena. Džordan Hauard je takođe bio dvocifren sa 12 poena.

Litvance izdali šut i Sabonis

Litvance je izdalo njihovo oružje – šut za tri poena, ali i prva zvezda ekipe Domantas Sabonis. Tek 6 od 28 šuteva za tri poena su pogodili Litvanci, premalo i preloše za važnost utakmice.

S druge strane, NBA Ol star igrač i prošle sezone jedini koji je parirao Nikoli Jokiću u tripl-dablovima, je sada ubacio tek 10 poena. Imao je i 9 skokova. Jedini koji je pokušao da bude na potrebnom nivou je bio Jokubaitis sa 16 poena, ali on nije i ne može biti lider ekipe.

Jesu Litvanci došli oslabljeni (pre svega bez Jonasa Valančijunasa), ali je ovo na papiru bio dosta jači sastav nego recimo na Mundobasketu. Tako je najkošarkaškija nacija Evrope po drugi put zaredom ostala bez učešća svojih košarkaša na Olimpijskim igrama. Debakl sam po sebi.

Portoriko tako upada u grupu sa SAD, Srbijom i Južnim Sudanom, a interesantno osim Amerikanaca, ove tri reprezentacije su bile u istoj grupi i na Mundobasketu prošle godine.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka