Pratite nas preko:
Strelac za Zvezdu: Aleksandar Katai (Foto: MN Press)

Ostalo

Zvezda od očaja do sjaja: Šampion Rusije pao treći put u nizu i to uz “prelaz” iz 1-2

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su treći put u nizu ekipu Zenita sa 2:1 (0:1) u još jednom sada već tradicionalnom duelu dva tima koji se održava na svakih nekoliko meseci. Klaudinjo je doneo prednost domaćinu u petom minutu, ali su Aleksandar Katai u 49. i Stefan Leković u 85. kompletirali potpuni preokret i “prelaz” iz 1-2 na meču u Sankt Peterburgu. Zasluženo.

Zvezda je delovala loše u prvih 45 minuta i nije ozbiljnije ugrozila prvaka Rusije koji je bio apsolutno dominantan i tu nadmoć krunisao pogotkom Brazilca Klaudinja na startu. Pre toga je Mostovoj umakao desnom beku Mimoviću, ali je na sreću Beograđana šutirao preko gola.

Mimović je zatim pogrešio u dodavanju, predao loptu rivalu na svojoj polovini, a Brazilac Klaudinjo sjajnim udarcem poslao loptu iza leđa nemoćnog čuvara mreže Guteše za vođstvo Zenita.

Nije se tim Vladana Milojevića snašao u prvih petnaestak minuta, kada je igrom podsetio na Fiorentinu kada je gostovala na Marakani prošlog leta. Domaćini su nametnuli brži ritam i fokusirali se na napade po levom boku gde su pod konstantnim pritiskom bili mladi Jovanović i Mimović.

Ogromnu priliku da udvostruči prednost Zenit je imao na isteku pola časa. Kardinalnu grešku napravio je reprezentativac Stojić kome je lopta prošla ispod noge, a iz toga se izrodio zicer za Mostovoja kome je udarac iz blizine majstorski odbranio Guteša.

Zvezda je mnogo bolje odigrala drugih 45 minuta, a već na startu iz sjajnog presinga izrodila se akcija koju je u 49. minutu krunisao Aleksandar Katai za izjednačenje.

Tražila je Zvezda i penal u 53. minutu kada je lopta pogodila u ruku defanzivca Zenita Rodrgaa posle centarušta Mimovića, ali je glavni sudija propustio šansu da svira čini se očigledan jedanaesterac. Zenit je na prvu šansu u nastavku čekao čak 15 minuta, a posle kornera Kasijera je šutirao neprecizno preko gola.

Solidan je bio od trenutka kada je kročio na teren reprezentativac Paname Puma Rodrigez, koji je oprobao udarac u 67. minutu, ali nije bilo problema za domaće. Osvežena Zvezda je dominirala u drugom poluvremenu i pokazala potpuno drugačije lice, a do potpunog preokreta mogla je i u 72. minutu kada je u izglednoj prilici izblokiran Šerif Endijaje.

Drastično bolju igru u drugom poluvremenu Zvezda je krunisala pogotkom mladog štopera povartnika iz Španije Stefana Lekovića pet minuta pre kraja. Gelor Kanga je izvanredno centrirao iz kornera, a visoki Leković prosto “zakucao” loptu pod prečku.

Mogla je Zvezda i do ubedljivijeg trijumfa u nadoknadi, ali pokušaji Pume i Sremčevića nisu završili u mreži ruskog šampiona. Ipak, treba reći da su crveno-beli pokazali izvanredan stepen pripreme i da deluju spremno za sezonu koja startuje kroz desetak dana.

Poslednji meč na Letnjem kupu u Sankt Peterburgu Crvena zvezda će odigrati u petak 12. jula protiv argentinskog Taljeresa.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Ostalo