Pratite nas preko:
Argentina's Lionel Messi is congratulated after scoring his side's second goal against Canada during a Copa America semifinal soccer match in East Rutherford, N.J., Tuesday, July 9, 2024. (AP Photo/Adam Hunger)
Mesi i Argentinci (Foto: Beta/AP Photo/Adam Hunger)

Fudbal

Ruše rekorde i pomeraju granice: Mesi i Argentinci u finalu, a pala je i prozivka za repera koji se kladio protiv njih

Fudbaleri Argentine prvi su finalisti ovogodišnjeg izdanja Kopa Amerika, koji se održava u SAD. Selekcija Lionela Skalonija pobedila je Kanadu sa 2:0 u polufinalnom duelu i tako izborila svoje 30. finale ovog takmičenja. Golove za pobedu Argentine postigli su Hulijan Alvarez i Lionel Mesi.

U izjednačenoj utakmici ono najvažnije dogodilo se u 22. minutu kada je Alvarez golom kroz noge kanadskog golmana Maksima Krepoa doveo Argentinu u vođstvo, da bi Lionel Mesi u 51. skrenuo udarac Enca Fernandeza prvo u lice nesrećnog golmana, a onda i u njegovu mrežu.

Bio je to 109. gol koji je Mesi postigao za Argentinu, a više golova od njega za nacionalni tim postigao je samo njegov najveći rival Portugalac Kristijano Ronaldo (130 u 212 utakmica). Penzionisani Iranac Ali Dei zabeležio je 108 pogodaka u 148 utakmica, a Mesi ga je sinoć prestigao u svom 186. nastupu.

Mesi potvrdio klasu

Bio je ovo takođe i Mesijev 28. gol u poslednjih 25 nastupa za Argentinu, odnosno 14. u 38. nastupu u utakmicama samo na Kopa Amerika. Rekord takmičenja sa 17 golova drže Norberto Mendez (Argentina) i Zizinjo (Brazil), ali bi Mesi sa još tri mogao da ga obori do kraja karijere.

Mesi je od noćas i igrač koji je doveo svoj tim do finala najviše puta u celoj istoriji fudbala. Lionel je stigao do brojke od sedam okršaja za titulu (5 na Kopa Amerika i 2 na svetskim prvenstvima),a tim je nadmašio veličine poput Kafua i Roberta Karlosa koji imaju po 6 finala.

KLADITE SE NA KOPA AMERIKA U SOCCERU

Argentina će u finalu u nedelju igrati protiv pobednika susreta u kojem se sastaju Urugvaj i Kolumbija u četvrtak u 2 sata ujutru po našem vremenu i tražiće u njemu rekordnu 16. titulu. Urugvaj ih, inače, ima15, dok je na trećem mestu te liste Brazil sa devet titula.

Hoće da ponove podvig Španije

Aktuelni prvak Kopa Amerika će u finalu koje se igra u noći između nedelje i ponedeljka i pokušati da izvede ono što je uspela Španija kada je 2010. u Južnoj Africi kontinentalnim titulama iz 2008. i 2012. pridodala i svetsku krunu trijumfom nad Holandijom.

Argentina je, podsetimo, osvajač Kopa Amerika sa njenog poslednjeg izdanja 2021. i aktuelni svetski prvak iz Katara 2022. kada je u finalu pobedila Francusku na penale. Koliko su dominantna reprezentacija svedoči i sledeći podatak – imaju više titula u proteklih pet godina (tri) nego poraza (dva).

Ismevali repera koji je pukao 300.000 dolara

Naravno, Argentinci nisu mogli, a da ne “pozdrave” i poznatog američkog/kanadskog repera Drejka, koji se uoči utakmice polufinala kladio na pobedu Kanade i to objavio na društvenim mrežama.

“Gaučosi” su njegovu opkladu od 300.000 dolara na protivnika shvatili kao uvredu pa su mu na Instagramu poslali fotografiju na kojoj su zagrljeni posle pobede i uz stihove iz njegove pesme: “Not like us”, ili u prevodu: “Ne kao mi”.

Cup tree provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal