Pratite nas preko:
ALEKSA VUKANOVIC, ANDRIJA RADULOVIC, UROS NIKOLIC fudbaleri Vojvodine Novi Sad na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv IMT na stadionu Vozdovca, Beograd 12.03.2024. godine Foto: MN PRESS Fudbal, IMT, Superliga Prvenstvo Srbije, Vojvodina Novi Sad
Fudbaleri Vojvodine moraju na Ajaks (Foto: MN Press)

Fudbal

Kolike su šanse TSC-a, Voše i Kragujevčana u Evropi: U jednoj stvari smo anomalija

Utakmicama prvog kola kvalifikacija ove srede startuje i četvrta sezona Lige konferencije, poslednjeg i najslabijeg klupskog takmičenja pod okriljem UEFA. U četvrtak kreću i kvalifikacije za Ligu Evrope, a Srbiju će u ova dva takmičenja predstavljati tri tima: TSC, Vojvodina i Radnički iz Kragujevca.

Srbija je, inače, jedna odretkih zemalja u kojoj postoji anomalija da trećeplasirani tim na kraju sezone (TSC) ima zagrantovano učešće u grupnoj fazi evropskog takmičenja, dok drugoplasirani tim (Partizan) to nema i mora da izbaci makar jednog rivala kako bi od jeseni igrao u Evropi.

Liga konferencije i Liga Evrope, kao i Liga šampiona o kojoj smo pisali, od ove sezone se posle kvalifikacija ne igraju više po grupama, nego kao liga. Ligu konferencije tako će činiti 36 klubova, a od toga će se njih 24 plasirati preko kvalifikacija, dok će preostalih 12 učesnika biti klubovi eliminisani iz plej-ofa ili trećeg kola Lige Evrope.

KLADITE SE NA LIGU KONFERENCIJE U SOCCERU

No, do toga ima još mnogo da prođe. Pred nama su tri kola kvalifikacija i ono četvrto, koje se zvanično zove plej-of. “Football Meets Data”, kojI okuplja statističare, objavio je u procentima verovatnost za svaki od klubova u kvalifikacijama da će se probiti do jednog od 36 mesta u ligaškoj fazi.

Kolike su šanse srpskih klubova?

TSC, koji startuje iz plej-ofa za Ligu Evrope, ima 31% šansi da se plasira u drugo po jačini evropsko takmičenje. A, ako ne uspe u dvomeču da izbaci protivnika, bački klub će sigurno igrati u Ligi konferencije jer to pokazuje i procenat od 69%.

Vojvodina, koja kreće iz druge runde kvalifikacija za Ligu Evrope i biće nepovlašćena, ima svega 1% šanse da prođe u ovo takmičenje (igra sa Ajaksom), što znači da mora rang niže, u kvalifikacije za Ligu konferencija. Superkompjuter koji je izvodio simuluacije 10.000 puta, ne daje joj ni tamo gotovo nikakve šanse, samo 14%, što sugeriše da se Novosađani neće zadržati u Evropi dugo ovog leta.

Najmanje šanse da uradi nešto u Evropi ima Radnički iz Kragujevca, koji kreće iz drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije. Nepovlašćeni i kao debitanti, igraće sa boljim iz dvomeča prvog kola kvalifikacija između Dinama iz Tbilisija i Mornara iz Bara.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal