Pratite nas preko:
Barbora Krejčikova
Barbora Krejčikova; Foto: Beta (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Tenis

Važno je biti Čehinja na Vimbldonu: Krejčikova nepobediva u Grend slem finalima, Italijanka izgubila drugo uzastopno

Barbora Krejčikova je šampionka Vimbldona za 2024. godinu! U velikom finalu je pobedila Jasmin Paolini sa 2:1 (6:2,2:6,6:4).

Mnogi su u ovom finalu očekivali neke druge teniserke poput Ige Švjontek, Ribakine, Sabalenke ili Vondrušove, ipak “Finale koje nije trebalo to da bude” kako su ga neki nazvali opravdalo je očekivanja.

Čehinja, nekada prva, a trenutno 32. na WTA listi, ima trofej sa Rolan Garosa 2021. u jedinom odigranom Gren slem finalu u karijeri u singlu. Krejčokova je i vlasnica sedam GS titula u dubl konkurenciji, a interesantno je da nije izgubila nijedan odlučujući meč. U Londonu je slavila 2018. i 2022. u paru sa Katerinom Siniakovom. Danas je još jednom pokazala karakter pobednice, pa će ostati nesavladana u finalima.

SOCCER KVOTE: NOVAK ĐOKOVIĆ – KARLOS ALKARAZ

Krajčikova je postala druga igračica u dve godine koja je kao nenosilac postala šampion Vimbldona, što se nikada nije desilo. Prethodne godine pehar je podigla Marketa Vondorušova u tom trenutku 42. na WTA listi.

Nastavljena je dominacija Čehinja na Vimbldonu. Pre Krejčikove su to ostvarile Vondrušova prethodne godine, Petra Kvitova dva puta, dok je Martina Navratilova harala londonskom travom od 1978. do 1990. i osvojila je osam titula.

Takođe, Jana Novotna, mentorka današnje šampionke, ima titulu iz 1998. godina Nažalost, ona je preminula 2017. godine nakon borbe sa opakom bolešću.

Paolini će pamtiti prethodnih mesec dana kao najboljih u svojoj karijeri, iako je izgubila čak 2 Grend slem finala. Pre nešto više od mesec dana u odlučujućem duelu na Rolan Garosu poražena je od Ige Švjontek 6:2, 6:1. Sada je na travi Londona poražena u još jednom velikom finalu za kratko vreme.

Ipak, i to je ogroman uspeh za 28-godišnju igračicu koja je do 2024. godine bila praktično anonimna u svetu tenisa.

Tok meča

Krejčikova je razbila u prvom setu Paolini, koja nije mogla da se sastavi i Čehinja je uzela dva brejka i tako rešila prvi set.

I onda se u drugom setu sve okrenulo, pošto su zamenile uloge, a Paolini je napravila dva brejka i došla do izjednačenja.

U odlučujućem setu, pri rezultatu 3:3, Krejčikova pravi ključni brejk za 4:3, potvrđuje ga i dolazi na gem od titule. Paolini je uspela da se izbori za poslednju šansu, ali Čehinja je u 10. gemu odservirala i došla do pobede.

Jasmin Paolini
Jasmin Paolini; Foto: Beta (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Put do titule

Paolinijeva je do finala stigla izgubivši svega dva seta, što svedoči o njenoj odličnoj formi u prestonici Engleske. Ipak, dva izgubljena seta i u finalu značila su za nju da će još jednom otići praznih ruku u Italiju.

Praznih ruku možda, ali ne i džepova pošto je kao finalistkinja Vimbldona zaradila 1.4 miliona dolara, Krejčikova je zaradila 2.7 miliona.

Na prvoj prepreci je u dva seta savalala špansku teniserku Saru Soribes Tormo, u narednoj je identičnim rezultatom pala i Belgijanka Gret Minen, a zatim i Kanađanka Jasmin Andreesku.

Usledila je velika borba protiv američke teniserke i 12. nositeljke Medison Kiz, ali je pri rezultatu 1:1 u setovima i 5:5 u trećem njena protivnica ipak morala da preda meč. U osmini finala videli smo dominaciju Italijanke protiv još jedne Amerikanke – Eme Navaro, dok je u polufinalu nakon preokreta i velike borbe u taj-brejku petog seta pala Hrvatica Dona Vekić.

Što se tiče Krejčikove ona je takmičenje na Vimbldonu otvorila trijumfom nad ruskom teniserkom Veronikom Kudermetovom, nakon velike borbe u tri seta i dva taj-brejka, a u nastavku takmičenja padale su Amerikanka Kejti Volinets, španska teniserka Džesika Buaz Maneiro (nakom predaje u drugom setu), zatim Danijel Kolins, Jelena Ostapenko i konačno u polufinalu četvrta nositeljka Elena Ribakina iz Kazahstana. Da bi danas u velikom finalu slavila protiv sedme na svetu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Tenis