Pratite nas preko:
Carlos Alcaraz, left, of Spain holds his trophy after defeating Novak Djokovic, right, of Serbia in the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Karlos Alkaraz i Novak Đoković posle finala Vimbldona, Foto: Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Đoković

Najgore Grend slem finale nemoćnog Đokovića: Leteći Alkaraz sprečio čudo godine na Vimbldonu

Novak Đoković nije uspeo! U jednom od najgorih finala koje je odigrao u karijeri, a potrefilo se da sad bude baš na Vimbldonu, poražen je od Karlosa Alkaraza 6:2, 6:2, 7:6 za nešto više od dva i po sata. U taj brejku trećeg seta je bilo 7:4.

– Nije rezultat koji sam želeo. U prva dva sedta nivo tenisa nije bio dovoljan sa moje strane. Alkaraz je igrao kompletan tenis, imao je sjajan servis i igru sa linije. Zaslužio je danas pobedu. Čestitam mu, odigrao je neverovatno. Čestitam i njegovom timu, očigledno rade izvanredan posao. Na terenu deluje kao da je to šou jednog čoveka, ali tu su i oni. Mlad je i samo nastavite, jer vam odlično ide – rekao je Novak posle poraza.

Španac je odbranio trofej koji je osvojio prošle godine i pokazao da je preuzeo primat od Srbina i kada je reč o travnatoj podlozi. Ujedno je postao tek 4 teniser u istoriji koji je do 21 godine osvojio četiri Grend slema.

Novak Djokovic of Serbia reacts after losing a point to Carlos Alcaraz of Spain during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Foto: Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak se “nije pojavio” u prva 2 seta

Šta da kažemo o ovom meču, a da nismo rekli u uvodnoj rečenici. Drugo najgore Grend slem finale u karijeri 37-godišnjeg srpskog tenisera. Počelo je očajno, brejkom Alkaraza već u 1. gemu na meču koji je trajao preko 20 minuta. Time je najavljeno i ono što će se dešavati makar u prva dva seta.

Samo jednom u karijeri je najtrofejniji Grend slem teniser u istoriji odigrao lošije prva dva seta finala. Bilo je to na onom Rolan Garosu koji se zbog pandemije igrao u septembru. Sećamo se da je tada bio nemoćan protiv Nadala, a tako je i izgledao sada protiv drugog Španca.

Novak Djokovic of Serbia plays a forehand return to Carlos Alcaraz of Spain during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (John Walton/PA via AP)
Foto: Beta/John Walton/PA via AP

Fizički je bio prisutan na terenu (mada ni to tako nije izgledalo), dok mentalno kao da uopšte nije bio tu. Toliko pogrešnih i loših izbora udaraca, neiznuđenih grešaka, promašenih voleja na mreži, ne pamtimo da smo videli kod srpskog tenisera. I lošiji igrači od Španca bi to iskoristili.

Alkaraz leteo po terenu

Čak i kada bi odigrao neke dobre udarce na drugoj strani ih je spremno čekao branilac titule. Ako je Novak delovao nemoćno, onda je Alkaraz bio totalno suprotno. Odigrao je jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri, maltene savršeno.

Carlos Alcaraz of Spain plays a forehand return to Novak Djokovic of Serbia during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)
Foto: Beta/AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Bio je na svakoj lopti, čak i na onima koje su delovale izgubljeno, pasing šotovi su mu bili savršeni, svaku skraćenu loptu je stizao i slao u pravu stranu. Leteo je prosto po terenu i nije davao ni promil nade Novaku. Pravio je brejkove odmah u prvim gemovima prva dva seta, a onda još ponovo to radio i kasnije.

Tek u trećem setu je osvajač 24 Grend slem titule zaličio na sebe. Ali bilo je to prekasno, već je bio u debelom zaostatku sa izuzetno inspirisanim, motivisanim i maltene nepogrešivim protivnikom.

Novak Djokovic of Serbia reacts during a break in his match against Carlos Alcaraz of Spain during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Foto: Beta/AP Photo/Alberto Pezzali

Ni 3 zaredom spasene meč lopte nisu preokrenule

Izvukao se u 10. gemu trećeg seta kada je Alkaraz imao 3 vezane meč lopte. Nanizao je 5 poena zaredom, vratio brejk koji je u prethodnom gemu izgubio i učinilo se da bi to moglo da ga pokrene i unese preokret u ovaj meč. Međutim, došlo se do taj-brejka i tu smo videli na Đoković nije na svom nivou.

Novak Djokovic of Serbia plays a forehand return to Carlos Alcaraz of Spain during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Foto: Beta/AP Photo/Alberto Pezzali

Znamo kako je tokom karijere igrao taj-brejkove, ali sada je olako dozvolio mini brejkove. Jedan je spasio, ali drugi nije uspeo i Alkaraz je svoj četvrti servis za titulu iskoristio.

Na taj način je sprečio da se dogodi verovatno najveći podvig, ne samo godine, već i u istoriji tenisa. Ne zaboravimo da je Srbin pre tačno 39 dana operisao meniskus u kolenu. Bilo je pitanje da li će moći uopšte da zaigra na Vimbldonu, a on je uspeo ne samo da se oporavi, već i da se spremi i odigra tako da stigne do finala. To je ogroman uspeh sam po sebi.

Novak Djokovic of Serbia reacts after losing a point to Carlos Alcaraz of Spain during the men's singles final at the Wimbledon tennis championships in London, Sunday, July 14, 2024. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Foto: Beta/AP Photo/Alberto Pezzali

– Moram da budem ponosan. Možda malo jesam razočaran trenutno. Ako se osvrnem na nekoliko poslednjih nedelja i toga šta sam sve prošao, sa timom i porodicom.- MOram da kažem da sam zadovljan. Vimbldon je bio moj dečiji san, maštao sam da igram na Centralnom terenu, ponekad je činjenica da sam ovde veoma važna. A ja sam igrao 10 puta finale. Živeo sam svoj san – dodao je Novak.

Nažalost, izgubio je drugo uzastopno finale na Vimbldonu. A ne treba smetnuti s uma da mu je ovo bilo i prvo finale uopšte na turnirima u ovoj godini. Nadamo se da će sve to nadoknaditi na Olimpijskim igrama i da će za mesec dana slaviti ono što mu jedino nedostaje u karijeri – zlatnu medalju na OI.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Đoković