Pratite nas preko:
Spain's Aymeric Laporte kisses the trophy after winning the final match between Spain and England at the Euro 2024 soccer tournament in Berlin, Germany, Sunday, July 14, 2024. Spain won 2-1. (AP Photo/Manu Fernandez)
Stvarno najbolji (Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

OI 2024

Čak 7 titula za godinu dana: Nezapamćena dominacija jedne fudbalske velesile!

Fudbalska reprezentacija Španije popela se u Berlinu 14. jula na krov svetskog sporta trijumfom nad Engleskom u finalu Evropskog prvenstva. To je bio samo deo izuzetnog niza uspeha njihovih fudbalera i fudbalerki koji su u proteklih 15 meseci osvojili čak sedam velikih trofeja u ovom sportu.

Ovakav niz pobeda nije skoro nije viđen u istoriji, i mora se reći da Španija u 21. veku doživljava izuzetnu sportsku renesansu, posebno kada je u ptanju “najvažnija sporedna stvar na svetu”.

Ono što smo želeli da doživimo mi Srbi, koji volimo da nazivamo sebe “sportskom nacijom”, imali su priliku da osete Španci na svojoj koži, jer su im ovog leta posebno njihovi sportisti usadili osećaj nadmoći nad ostalim nacijama, posle pobeda u finalima.

Olimpijsko zlato u fudbalu za muškarce u Parizu poslednji je veliki uspeh u nizu “crvene furije”. Pre toga osvojili su EURO 2024. kao i Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene 2023, ali i Ligu nacija u fudbalu za muškarce prošlog leta kada su pobedili Hrvatsku u finalu, kao i Ligu nacija u fudbalu za žene.

Njihovi klinci su omladinski šampioni u fudbalu, kao i devojčice do 19 godina, dakle na talonu ukupno sedam fudbalskih titula u proteklih 15 meseci. Dodajte na to i Real Madrid kao šampiona Evrope i jasno vam je koliko su Španci ispred svih u Evropi kada je fudbal u pitanju.

Real Madrid's players celebrate with the trophy after winning the Champions League final soccer match between Borussia Dortmund and Real Madrid at Wembley stadium in London, Saturday, June 1, 2024. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Igrači Reala na krovu Evrope (Foto: Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Fudbal ispred svih sportova

Nesporno je da je fudbal ubedljivo najpopularniji sport u Španiji, s obzirom na to da je postao deo identiteta po kojem su prepoznati u inostranstvu, a sada još više posle pobede na EURO. U poslednje vreme pažnju privlače i druge discipline, poput tenisa i Karlosa Alakraza jer živimo u jednoj izuzetnoj eri španskog sporta, zahvaljujući sportistima koji su postali svetski idoli.

Podaci objektivno ukazuju da je podrška i bavljenje sportom u Španiji i dalje monopolizovana fudbalom koji je u konstantnom porastu. Prema zvaničnim istraživanjima, jedan od četiri registrovana sportska kluba u toj zemlji pripadaju Fudbalskom savezu Španije.

Što se tiče podrške, najpraćeniji televizijski prenosi su još uvek fudbalske utakmice, a najgledaniji TV prenos ikada bilo je finale Svetskog prvenstva 2010. kada je Španija pobedila Holandiju, pošto je taj meč posmatralo čak 9 miliona ljudi.

Spain's Jennifer Hermoso, right, and Brazil's Ludmila battle for the ball during a women's semifinal soccer match between Brazil and Spain at the 2024 Summer Olympics, Tuesday, Aug. 6, 2024, at Marseille Stadium in Marseille, France. (AP Photo/Julio Cortez)
Dženi Ermoso (desno), prva zvezda Španije (Foto: Beta/AP Photo/Julio Cortez)

Olimpijske igre koje su zauvek promenile Španiju

Ključni trenutak u istoriji njihovog sporta bila je organizacija Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine. Ta manifestacija je promovisala ulaganja i finansijsku podršku sportistima svih disciplina, što je za posledicu imalo da je Španija ostvarila dobar rezultat u pogledu medalja, a pride je dovela i do apsolutne modernizacije sporta u toj zemlji.

Na Olimpijskim igrama 1992. godine Španija je osvojila čak 22 medalje, a nikada ranije pre njih nije prešla brojku od šest medalja. Na ovim Igrama u Parizu trenutno je 15. sa osvojenih 18 medalja, od kojih su 5 zlatnih, 4 srebrne i 9 bronzanih.

Spain's Carlos Alcaraz waves with his silver medal after losing to Serbia's Novak Djokovic in the men's singles tennis final at the Roland Garros stadium during the 2024 Summer Olympics, Sunday, Aug. 4, 2024, in Paris, France. Djokovic has won his first Olympic gold medal by beating Alcaraz 7-6 (3), 7-6 (2) in the 2024 Games men's tennis singles final. (AP Photo/Manu Fernandez)
Karlos Alkaraz (Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

Izuzetna generacija šampiona

Kasnije, tokom 21. veka, bilo je mnogo sportista koji su privlačili pažnju svojim uspesima, a da nisu bili fudbaleri. Braća Pau i Mark Gasol u košarci, Rafael Nadal i Garbinje Muguruza u tenisu pre, a Karlos Alkaraz sada, pa Mireija Belmonte u plivanju, Fernando Alonso u Formuli 1, Alberto Kontador u biciklizmu…

Većina ovih šampiona predstavlja generaciju sportista koji su uspeli da budu najbolji na svetu, a Španija je to naravno umela da proslavi. Ovaj trenutak su masovni mediji u toj zemlji proglasili istorijskom erom uspeha, a kršten je i kao „zlatno doba“ španskog sporta.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024