Pratite nas preko:
fudbaler Crvene zvezde na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv Jedinstva Ub na stadionu Rajka Mitica, Beograd, 20.07.2024. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, Superliga Prvenstvo Srbije, Jedinstvo Ub
Adut za Ligu šampiona: Bruno Duarte (Foto: MN press)

Fudbal

Zvezda nije učestvovala na žrebu, a povećale su joj se šanse da uđe u Ligu šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde vodiće borbu za Ligu šampiona od plej-of faze i samo dve utakmice ih dele od plasmana u ligaško takmičenje sa najvećim klubovima Evrope. Žreb za plej-of je na programu 5. avgusta, ali su crveno-beli odlično prošli i na žrebu u ponedeljak, a da nisu ni učestvovali.

U Nionu su, naime, izvučeni parovi treće runde kvalifikacija, a srpski šampion se nalazi u grupi timova kojima su se povećale šanse za plasman u Ligu šampiona posle ishoda tog žreba.

Pored crveno-belih, kojima su izgledi za plasman u elitno takmičenje skočili za 3%, zadovoljni su još i danski Midtjilend (+7%), grčki PAOK (+5%), kao i Dinamo Zagreb (+4%). Ishod žreba loše se odrazio na šanse Makabija (-6%), Jang Bojsa (-4%), Ferencvaroša (-4%) i Sparte iz Praga (-3%).

Zašto su Zvezdi skočile šanse?

Šanse crveno-belih da se domognu ligaške faze elitnog takmičenja skočile su iz razloga što će dva snažna potencijalna rivala Sparta Prag (Češka) i Midtjilend (Danska) preći među nosioce, ukoliko eliminišu rivale u trećem kolu. Iz istog razloga opale su šanse švajcarskog Jang Bojsa, koji je ispao iz grupe nosilaca.

Dakle, ekipi Vladana Milojevića preostali su nešto slabiji rivali na putu do Lige šampiona (mada za Galatu i Jang Bojs ne bismo to smeli da tvrdimo), a ukoliko svi nosioci očekivano odrade posao u trećem kolu kvalifikacija, potencijalni rivali srpskom šampionu za ulazak u Ligu šampiona biće: Jang Bojs, Karabag ili Ludogorec, Galatasaraj, Slovan ili APOEL i Bodo ili Jagjelonija.

Podsetimo, žreb za plej-of Lige šampiona biće održan 5. avgusta, prvi mečevi su na programu 20. ili 21. avgusta, a revanši sedam dana kasnije.

Zvezdi se smeši 30 miliona evra

Ukoliko fudbaleri Crvene zvezde uspeju da se plasiraju u Ligu šampiona, klub sa Marakane će inkasirati čak 19 miliona evra samo za ulazak u elitu, naspram dosadašnjih 15 miliona.

Takođe, ubuduće će i svaka pobeda u ligaškoj fazi donositi ozbiljan novac (2,6 miliona evra), a nagrađuje se i prolazak u naredne faze takmičenja sa 11, 12, 15, 20 i maksimalnih 25 miliona evra za osvajača titule.

Ako uzmemo u obzir da će i cene ulaznica biti verovatno tradicionalno visoke za mečeve elitnog takmičenja, dolazimo do zaključka da Crvena zvezda može da zaradi više od 30 miliona evra od učešća u Ligi šampiona sledeće sezone, što bi je učvrstilo kao apsolutnog lidera na Balkanu.

U nastavku pogledajte u kom šeširu bi se Zvezda našla na žrebu ako bi se plasirala u Ligu šampiona:

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal