Pratite nas preko:
The United States' Amarilees Bolorin, left, takes a selfie with a friend in front of the Eiffel Tower ahead of the 2024 Summer Olympics, Thursday, July 25, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Počinju Olimpijske igre u Parizu (Foto: Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko)

OI 2024

9 milijardi evra, 45.000 policajaca i nikad viđeno otvaranje: Počinje najveći sportski događaj ove godine

Olimpijske igre, najiščekivaniji i najveći ovogodišnji sportski događaj na svetu, počinju ovog petka u Parizu. Više od 10.500 sportista u 32 kategorije iz više od 200 zemalja sveta, boriće se za najprestižnije nagrade, a manifestacija će trajati do nedelje 11. avgusta.

Igre će biti otvorene posebnom ceremonijom sa početkom od 19.30 časova, uz direktan prenos na RTS1. Otvaranje će trajati nekoliko sati, a tokom ceremonije defilovaće predstavnici svih zemalja učesnica.

Parada pod nazivom “Nacije na čamcima” biće održana na reci Seni, pa prvi put domaćin parade neće biti stadion. Takođe, prvi put u istoriji ceremonija otvaranja biće održana na otvorenom, uz rekordan broj od 45.000 policajaca koji će voditi računa o bezbednosti učesnika.

Pariz je treći put u istoriji domaćin Olimpijskih igara, nakon 1900. i 1924. godine i time se pridružio Londonu, koji je organizovao Igre 1908, 1948. i 2012. godine. Organizacija ovih Olimpijskih igara koštaće Francuze čak 9 milijardi evra, tvrde ekonomisti.

Srbija bi da obori rekord

Srbiju će u prestonici Francuske predstavljati 112 sportista, a na otvaranju će zastavu nositi odbojkašica Maja Ognjenović, kojoj su Igre u Parizu pete i vaterpolista Dušan Mandić, koji će četvrti put učestvovati na Igrama. Naš olimpijski tim će pokušati da osvoji najmanje 10 medalja i tako obori rekord iz Tokija, kada je osvojeno devet – tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih.

Najveći aduti Srbije su Novak Đoković, Ivana Španović, Angelina Topić, basketaši, košarkaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti, strelci, rvači, bokseri…

kosarkas reprezentacije Srbije na prijateljskoj utakmici protiv Japana u hali Beogradska arena, Beograd 21.07.2024. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija, Japan, Friendly match
Favorit za medalju: Nikola Jokić (Foto: MN press)

Najbrojniji Amerikanci

Najbrojniji sportisti u Parizu su Amerikanci sa čak 592 člana tima, zatim slede domaćini Francuzi sa 573, Australijanci sa 460, Nemci sa 428, Japanci sa 403, Kinezi sa 388, Španija ima 383, Italija 371, Velika Britanija 327…

Na Igrama učestvuje i grupa sportista koja će se takmičiti pod zastavom MOK-a, kao i Izbeglički tim, dok zbog rata u Ukrajini ne učestvuju zvanično Rusija i Belorusija.

Debituje brejkdens

U Parizu će nastupiti i četiri zemlje koje će predstavljati samo po jedan sportista, a to su Burundi, Nauru, Somalija i Lihtenštajn. Jedini sport koji “debituje” je brejkdens.

Olimpijske igre traju, kao što rekosmo, do 11. avgusta, a ceremonija svečanog zatvaranja održaće se na “Stadionu Francuska” u Sen Deniju, predgrađu Pariza.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024