Pratite nas preko:
Team Algeria wave flags in Paris, France, during the opening ceremony of the 2024 Summer Olympics, Friday, July 26, 2024. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Alžirski sportisti su nosili ruže koje su tokom defilea bacali u reku, Foto: Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

OI 2024

Zašto su Alžirci bacali ruže u Senu? Šampion ostao bez burme, međunarodni incident…

U petak uveče su svečanom, raskošnom i vrlo skupom ceremonijom zvanično otvorene Olimpijske igre u Parizu. Potrudili su se organizatori da budu unikatni i jedinstveni, tako da po prvi put su sportisti defilovili na brodovima na reci, a završnica nije održana na stadionu, već podno Ajfelovog tornja, na trgu Trokadero.

Međutim, program od preko 4 sata trajanja bio je bespotrebno dug i samim time nije ni čudo da su se dogodili i neki propusti, gafovi, ali i neke zanimljivosti koje su promakle tokom samog prenosa.

Ruže u Seni za podsećanje Francuza na zločin koji su počinili

Jedan od interesatnih trenutaka desio se na samom početku defilea kada je prolazio brod sa sportistima Alžira. Oni su u rukama držali ruže koje su potom bacali u Senu, a sve to je imalo simboličnu i političku poruku, čak i samom organizatoru.

Alžirci su, naime, to učinili u znak sećanja na zločin koji se dogodio 1961. tokom njihove borbe za nezavisnost od francuskog kolonijalizma. Oni su odali poštu svojim sunarodnicima koji su nastradali u tzv. Pariskom masakru.

Pre 63 godine su ovaj zločin počinili pripadnici francuske Nacionalne policije pod vođstvom Morisa Papona. Oni su u krvi ugušili ulične demonstracije u organizaciji Fronta nacionalnog oslobođenja Alžiraca.

Tada su demonstranti uhapšeni u racijama i potom ubijeni na svirepi način, premlaćivanjem do smrti ili iz vatrenog oružja. Njihova tela su potom bacana baš u reku Senu. Simbolika u gestu Alžiraca posle više od 6 decenija kasnije ja sasvim jasna.

Međunarodni incident sa Južnom i Severnom Korejom

U prvoj polovini svečanog defilea se dogodio i gaf francuskog spikera koji je čitao imena država čiji sportisti prolaze rekom. Kada je naišao brod Južne Koreje on je pročitao naziv Demokratska Narodna Republika Koreja, što je zvanično ime Severne Koreje.

Ovaj gaf je na kraju doveo do međunarodnog incidenta, jer je delegacija Južne Koreje hitno reagovala. Ministarstvo sporta je odmah tražilo sastanak sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasom Bahom.

– Takođe smo tražili od Ministarstva spoljnih poslova da uloži protestnu notu Francuskoj – navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

Južnokorejski sportski olimpijski komitet uložio je žalbu organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje sličnih slučajeva.

MOK je objavio izvinjenje na korejskom jeziku na platformi X.

Italijanski šampion izgubio burmu

Ceremoniju otvaranja, defile i reku Senu će sigurno do kraja života pamtiti i olimpijski šampion iz Italije Đanmarko Tamberi.

Kao jedan od najuspešnijih sportista svoje zemlje on je dobio čast da nosi zastavu. Međutim, u tom uzbuđenju i pokušaju da po kiši to uradi što bolje, njemu je burma ispala sa ruke i to direktno u Senu.

– Ako izgubiš jedno zlato, naići ćeš na drugo – tešili su ga italijanski vaterpolisti na brodu.

Samo još da vidimo šta će mu reći supruga.

Olimpijska zastava okrenuta naopako

U samom završnom činu ceremonije kada je podizana Olimpijska zastava na trgu Trokadero dogodio se propust, možemo reći i veliki.

Maskirani jahač koji je nosio olimpijsku zastavu putem kojim su prošli svi sportisti i stigao do trga, predao ju je pripadniku francuske vojske koji je trebalo da je podigne na jarbol. Međutim, zastava je najpre podignuta naopako.

Olimpijski krugovi, koje je dizajnirao idejni pokretač modernih olimpijskih igara, Pjer de Kuberten, kao simbole 5 kontinenata sa kojih dolaze sportisti, bili su okrenuti naopako. Srećom, vrlo brzo je primećeno, pa je greška ispravljena.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

OI 2024